ESMA älähti!

Eurooppalaiset finanssivalvontarakenteet muuttuivat vuoden alussa. Tuolloin perustettiin arvopaperimarkkinavalvoja ESMA, joka nyt varoittaa eräistä ETF:stä. Mikä ihme on ESMA?

Euroopanlaajuiseen finanssivalvontajärjestelmään kuuluva ESMA (The European Securities and Markets Authority ) ilmoitti heinäkuun helteillä tiukentavansa ETF-tuotteiden valvontaa ja säätelyä.

Ilmoitus on merkittävä, sillä ESMA:n keskeisiin tehtäviin kuuluu muun muassa sijoittajansuojajärjestelmien ja luottoluokituslaitosten valvonta sekä kriisinhallinnan koordinointi. ESMA:lla on suuri jalansija myös piensijoittajille suunnattujen strukturoitujen tuotteiden sekä OTC-johdannaisten valvonnassa.

Tällä hetkellä ESMA:n suuri huoli koskee synteettisiä ETF:iä, jotka voivat aiheuttaa uhkakuvia markkinoille. Derivatiivien käyttö ETF:ssä voi johtaa systeemiriskeihin, joita ei haluta enää kokea. Perusongelmana derivatiivien käytössä on niiden yhteisarvon suuruus suhteessa reaaliseen rahaan. Esimerkiksi suositut Deutche Bankin x-trackerit toimivat puhtaasti johdannaispohjilta.

ESMA:n antamassa lausunnossa kerrotaan, kuinka ” saattaa olla välttämätöntä varoittaa piensijoittajia tiettyihin tuotteisiin kohdistuvista riskeistä”. Byrokraattisesta kapulakielestä huolimatta sijoittajan kannattaa olla nyt hereillä, sillä ESMA varoittaa mahdollisuuksistaan ”rajoittaa tiettyjen tuotteiden jakelua piensijoittajille”.

Ehkä ETF-sijoittajien on syytä pysytellä fyysisten tuotteiden maailmassa?

-Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit