Esikoiskirjani julkaistaan tänään

Pitkäjänteistä ja kannattavaa osakesijoittamista käsittelevän teoksen julkistustilaisuus järjestetään tänään Nordnetin toimistolla Helsingissä. Paikalle on ilmoittautunut sekä asiakkaita että median edustajia – kenties myös blogin lukijoita. Tässä merkinnässä tiedotan kirjasta samanaikaisesti kaikille blogini lukijoille, joita on osaltaan kiittäminen motivaatiostani kirjoitusprosessin aikana. Tämä teos on teitä varten. Sijoituskirjan tilaaminen onnistuu merkinnän loppuun lisätystä linkistä.

Olen yrittänyt koota yksiin kansiin kaiken, mitä sijoittajan on mielestäni otettava huomioon matkallaan kohti kannattavaa osakesijoittamista. Etenen seuraavaksi suoraan asiaan eli sijoituskirjan kiihkottomaan yleisesittelyyn.

Kirjan nimi on Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen. Teos koostuu neljästä varsin itsenäisestä luvusta. Otsikkotasolla lukujen nimet ovat 1) Osakemarkkinat ja sijoittaminen, 2) Määrälliset sijoituskriteerit, 3) Laadulliset sijoituskriteerit ja 4) Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen.

Ensimmäinen luku on teoksen sivumäärältään selvästi kattavin. Tarkasteluun päätyvät muun muassa seuraavat kysymykset:

a) Millaisia sijoitusstrategioita on olemassa?
b) Miten hyödyntää hajautusta salkun riskitason keventäjänä?
c) Onko ostoja ja myyntejä mahdollista ajoittaa kannattavasti?
d) Mitkä sijoitusinstrumentit sisältyvät konservatiiviseen sijoitussalkkuun?
e) Miten kurssit ovat kehittyneet Suomessa ja maailmalla historiallisesti?
f) Miten globaalien pörssiyhtiöiden arvostustasot ovat muuttuneet pitkällä aikavälillä?
g) Miksi sijoittajan kannattaa tarkastella ensin itse yhtiötä ja vasta sitten sen osakekurssia?
h) Millainen on makrolukujen ja kansantalouden kasvun merkitys pitkäjänteiselle sijoittajalle?
i) Kuinka suuri on kustannusten vaikutus lopulliseen sijoitustuottoon?
j) Miksi osingonjaon kasvu ratkaisee lopulta osakkeen kurssikehityksen?
k) Miten pääomistaja vaikuttaa piensijoittajan asemaan pörssiyhtiössä?
l) Onko yritysjohdon laadulla merkitystä sijoitustuottojen kannalta?
m) Miksi osake tulee ymmärtää osuutena pörssiyhtiöstä ja sen todellisesta liiketoiminnasta?

Tässä olivat siis kiteytettynä ensimmäisen luvun teemat.

Toisessa luvussa tarkastellaan pörssiyhtiön tiedottamista arvopaperimarkkinoille, kasvun ja kannattavuuden välistä tasapainoa pörssiyhtiön strategiassa sekä sijoittajan tarvetta analysoida liiketoiminnan suorituskykyä liiketaloudellisen suhdannesyklin yli. Lisäksi luvussa havainnollistetaan, miten sijoittaja voi arvioida osakkeeseen jo sisäänladattujen kasvuodotusten suuruutta erilaisten tunnuslukujen avulla. Myös tyypillisimmät tunnusluvut sekä itse yhtiöstä että sen osakkeesta käydään käpi laskukaavojen ja käytännöllisten esimerkkien avulla.

Kolmannen luvun sisällön muodostavat yritysjohdon merkityksen analysointi, omistaja-arvon kasvuun orientoituneen hallintomallin löytäminen ja kilpailuedun käsitteleminen eri ilmenemismuodoissaan. Viimeksi mainitun tarkastelu on keskeistä, sillä kilpailuetumatka on tärkein selittävä tekijä yksittäisen pörssiyhtiön jatkuvalle erinomaisuudelle suhteessa kilpailijoihin. Myös pörssiyhtiön brändipääomaa ja asiakassuhteiden merkitystä tarkastellaan luvun jälkipuoliskolla.

Kirjan päättävä neljäs luku sisältää enimmäkseen kertausmateriaalia aiemmissa luvuissa esitettyyn viitaten. Lisäksi teoksen lopusta löytyy henkilökohtaisen sijoitussuunnitelman runko, joka soveltuu uskoakseni niin vasta-alkajalle kuin myös kokeneemmalle sijoittajalle. Ehkä tässä yhteydessä sopii mainita, että kirja sisältää lukuisia case-muotoisia kuvauksia koti- ja ulkomaisista pörssiyhtiöistä. Yllä esitellyissä luvuissa sivutaan yli kahtakymmentä kotimaista yhtiötä ja tasan kahtakymmentä ulkomaista yhtiötä.

On tietysti luonnollista kysyä, kenelle teos on suunnattu. Olen tarkoittanut kohderyhmän hyvin laajaksi, mitä ilmentää ensimmäisen luvun merkittävä osuus kirjan sivumäärästä. Mitä pidemmälle kirja etenee, sitä haastavammaksi ja syventävämmäksi käsiteltävät teemat muuttuvat. Kokonaisuutena kirjan sanoma on mielestäni ajaton: sijoittajan on tutustuttava ensin yhtiöön ja vasta sitten osakekurssiin. Kannustan sijoittajaa tutustumaan osakkeen tunnuslukujen taustalla oleviin yhtiön liiketoiminnasta laskettaviin tunnuslukuihin, jotta sijoituksen turvamarginaali muodostuisi mahdollisimman suureksi.

Jotta kirjan esittely ei muodostuisi täysin monologiksi, löytyy tästä linkistä muutamia ulkopuolisten arvioita teoksesta. Linkin takaa löytyvien palautteiden määrä tulee kasvamaan lähipäivinä jonkin verran.

Vielä muutama sana käytännön asioista ja kirjan teknisistä ominaisuuksista. Kirjan formaatti on A5 ja sisällön laajuus kattaa 213 sivua. Kuten teoksen nimestä saattaakin jo arvata, on sisältö suomenkielinen. Normaali toimitusaika postin kuljetettavaksi on 2-5 päivää tilauksesta – lähellä kirjan julkaisuajankohtaa toimitusaika muodostuu mitä todennäköisimmin mainitun haarukan alalaitaan. Ainoa mahdollinen maksutapa on lasku, joka kulkeutuu tilaajalle postitetun kirjan välissä. Sähköisessä tilauslomakkeessa on myös mahdollista määritellä laskun saajaksi ja kirjan toimituskohteeksi eri osoitteet, jos se on tarpeen. Lisäksi tilauksen yhteydessä on mahdollista esittää pyyntö esimerkiksi kirjan signeerauksen osalta ”Muuta”-kentässä. Jokainen matkaan lähtevä kirja kulkee käsieni kautta, joten toiveita saa todella esittää.

Pyydän huomioimaan, että kirjoja toimitetaan toistaiseksi vain Suomessa sijaitseviin osoitteisiin. Yhden kirjan hinta on 25 euroa, mikä sisältää arvonlisäveron ja postituksen. Kirjalle annetaan kahden viikon palautusoikeus. Lisäksi vahvistan, että kaikkia tilaajan henkilö- ja osoitetietoja käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti. Kirjan sisällön tuottamisen lisäksi vastaan itse tilausten käsittelystä, kirjojen postituksesta ja laskutuksesta sataprosenttisesti – kysymyksiin ja palautteisiin vastaamista unohtamatta.

Teoksen tilaaminen on mahdollista tästä hetkestä lähtien seuraavasta linkistä:

Tilaa sijoituskirja ”Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen”

Lisätietoa ja ulkopuolisia arvioita löytyy kirjan esittelysivulta:

Siirry kirjan esittelysivulle

Vastaan hyvin mielelläni jokaiseen kirjaan liittyvään kysymykseen. Ainoa toiveeni on, että kysymykset esitettäisiin keskitetysti tämän merkinnän kommenteissa, jotta vastaukseni näkyisivät mahdollisimman laajalle lukijakunnalle samanaikaisesti. Olisin myös äärimmäisen kiitollinen lukijapalautteista, joita voi jättää esimerkiksi tämän merkinnän kommentteihin.

Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Teemu20 Marraskuu, 2012

Kirjan tilausjärjestelmässä on pahemmanlaatuinen bugi, sillä ainakin itselläni kentissä näkyvät ilmeisesti edellisen tilaajan tiedot. Selaimena minulla on Google Chromen uusin versio.

tero20 Marraskuu, 2012Tilauslomake tallentaa edellisen tilaajan tiedot ja näyttää ne muille!

Juha Päivärinta20 Marraskuu, 2012Kiitos paljon. Tuossapa hyvä joululahja itselleni :)

Harri20 Marraskuu, 2012JUKKA !!!!!

Avasin tilauslinkin ja löysin sieltä ilmeisesti aikaisemmin kirjan tilanneen henkilön yhteystiedot !!!! Eli jos oikein ymmärsin niin tilauslinkki ei hävitä aikaisemman tilaajan tietoja ?

Eli luottamuksellisuus taitaa olla nyt hieman “hukassa”.

P.S. Huomaa konditionaali- ja potentiaalimuodot kirjoituksessani, en ole alan asiantuntija

Jukka Oksaharju20 Marraskuu, 2012Hei kaikki,

Pahoittelut linkistä, laitoin itse merkintään väärän URL-osoitteen.
Se on nyt korjattu, eikä tietoja näy enää muille blogin vierailijoille.

Jukka Oksaharju20 Marraskuu, 2012Lämmin kiitos kaikille julkistustilaisuudessa vierailleille.

Yugo20 Marraskuu, 2012Kiitokset julkistustilaisuudesta ja uunituoreesta kirjasta. Kirjailijaa ei meinannut tunnistaa blogin kuvan perusteella :)
Lukijakommentteja luvassa myöhemmin.

Aavikkorotta20 Marraskuu, 2012Kirja on tilattu ja mielenkiinnosta haluan nähdä onko blogin kirjoittajan sijoitusajatukset siirtyneet myös ajatuksia herättäväksi sijoitusopukseksi.

Andy20 Marraskuu, 2012Oli sen verran hyvin hinnoiteltu opus, että piti ihan tilata. Kiitokset tässä samalla blogista, jossa on hyvin perusteltua asiaa ja monista muista poiketen myös asiallinen kieliasu. Olet innostanut ainakin yhden nuoren sijoittajan tutustumaan yhtiöiden analysointiin hieman tarkemmin! Yhtä antoisaa lukukokemusta luonnollisesti odotan myös uunituoreelta kirjalta :)

Hyviä myyntilukuja toivotellen
-Andy

Petteri20 Marraskuu, 2012Komppaan Andya ja totean, että kyllä meitä on ainakin kaksi! ;)

Pistän kirjan pikimmiten tilaukseen. Kiitos erinomaisesta blogista ja innostamisesta sijoittamiseen.

Onnea ja hyvää talven jatkoa!

-Petteri

Ville Kilpiä20 Marraskuu, 2012Moi, Jukka. Lämpimät onnittelut sinulle. Kirjan – ja vieläpä esikoisteoksen – julkaiseminen on aina upea juttu, josta on syytä onnitella. Samalla kiitän sinua oivallisista ja viiltävistä kirjoituksistasi täällä blogissa, ja toivon omasta ja monen muun lukijan puolesta, että saamme jatkossakin nauttia kirjoituksistasi.

Kirja menee ilman muuta tilaukseen, joskin ajattelin pistää joulupukin tilaamaan. Toimituskulut saa silloin Korvatunturin piikkiin.

Mika20 Marraskuu, 2012Onnittelut kirjan julkaisusta. Blogisi on hyvä, niin varmasti myös kirjasi jonka itsekin nyt tilasin.

Koeramies20 Marraskuu, 2012Kirja tilattu niinkuin lupasin täällä blogin kommenteissa joskus. Toivottavasti on yhtä asiaa kuin blogisi!!

pete20 Marraskuu, 2012Mielenkiinnolla odotan että pääsen kirjaa lukemaan. En tiedä meneekö pilkunviilaamiseksi, mutta mielestäni olisi hyvä jos tilauksesta tulisi vahvistus sähköpostiin. Hommaa sinulla varmaan kuitenkin riittää, joten tilauspalvelun kehittämiseen voit paneutua myöhemmin…

jp20 Marraskuu, 2012En huomannut missään mainittavan että onko kirja pehmyt- vai kovakantinen. Eihän se sisältöön toki vaikuta, mutta yleensä tuo kerrotaan..

Jukka Oksaharju21 Marraskuu, 2012Nöyrimmät kiitokseni kaikille kommentoijille ja tilaajille. Vahvistusviesti on lähtenyt sähköpostilla kaikille julkkaripäivänä ennen kello 22:30 kirjansa tilanneille. Postittaminen ja tilausten käsitteleminen jatkuvat heti nukutun yön jälkeen. Tavoitteena on saada kaikki toistaiseksi tulleet tilaukset perille toimitusosoitteisiin perjantaihin mennessä. Toki muutkin tilaukset käsittelen mitä pikimmiten, mutta kuitenkin aina huolellisesti.

Vielä vastaus jp:n kysymykseen: teos on pehmeäkantinen.

Sam21 Marraskuu, 2012Jukka, jos tein tilauksen “rikkinäisestä” linkistä, onkohan se mennyt läpi?

Jukka Oksaharju21 Marraskuu, 2012Sam: Tilauksesi ei ole tallentunut järjestelmään. Kokeilisitko vielä uudestaan? Tiedän, että Chrome-selaimella muutama tilaus on kohdannut samanlaisia vaikeuksia, joten syy voi olla myös tässä. Jos tilaus ei mene läpi, niin voit laittaa tilaukseen tarvittavat tiedot minulle myös sähköpostitse. Olisi myös arvokasta kuulla tarkemmin tapahtuneesta virheestä lyhyen kuvauksen muodossa, jotta voin raportoida mekanismin toiminnasta IT-henkilöille. Kiitos!

Tilaaja21 Marraskuu, 2012Yritin tehdä eilen tilauksen pariin kertaan ensin Firefox-selaimella, mutta tilauslomake herjasi “täyttämättömistä” kohdista, vaikka olin kyllä antanut kaikki tiedot. Muistaakseni järjestelmä ei kelpuuttanut tilauksen kappalemäärää eikä toimitusehtojen hyväksymisruksia. Tein sitten tilauksen Internet Explorerilla, jolla se onnistui. Ongelmat liittynevät siis käytettyyn selaimeen.

Pertsa21 Marraskuu, 2012Meikäläisellä kyllä Firefoxilla hyväksyi tilauksen.

Jackwelshh21 Marraskuu, 2012Itselläni tilatessa tuli ilmoitus “ilmoita kappalemäärä”, vaikka ruudussa oli yksi kappale.

Käytin kappalemäärää pois ja kirjoitin uudelleen 1 pari kertaa. Kolmas kerta toden sanoi.

Kone Mac ja selain Chrome.

Mukavaa luettavaa joulunajalle! Miellyttävää saada lisää ymmärrystä sijoitustyylistäsi. Blogin kirjoitustyyli on miellyttävä ja ymmärrettävä, joten odotan lukija ystävällistä kokemusta.

Jukka Oksaharju22 Marraskuu, 2012Tiedoksi kirjan tilaajille: kaikille tänään klo 13 mennessä kirjansa tilanneille on lähtenyt sähköpostiin vahvistusviesti. Myös kaikki mainittuun ajankohtaan mennessä vastaanotetut tilaukset lähtevät viimeistään tänään Itellan kyydissä toimitusosoitteisiin. Osa ensimmäisistä kirjatilauksista on lähetetty matkaan aiemmin ja ne saapuvat huomenna annettuihin osoitteisiin. Jos olet tilannut kirjan etkä ole saanut vielä tilausvahvistusta, olethan minuun yhteydessä sähköpostitse jukka.oksaharju@nordnet.fi

Kiitos vielä kaikille osoittamastanne mittavasta kiinnostuksesta ja luottamuksesta. Myös “Muuta-kentässä” lähetetyt palautteet ovat lämmittäneet mieltäni. Toistaiseksi olen myös kyennyt täyttämään kyseisessä viestikentässä pyytämänne erityistoiveet.

Kinski22 Marraskuu, 2012Kiitos tästä blogista, jossa olet kyennyt varsin ymmärrettävästi kertomaan ja kuvaamaan piensijoittajan perusajatuksia.

Blogisi on on ollut käsittettävä ilman kaupallista koulutustakin, jonka puutteen nyt huomaan itsessäni kipeästi. Onneksi laskutaito on tallella.

Kirja on tilattu ja arvioin sen pienen tuumaamisen jälkeen, kuten arvaan monen muunkin tekevän. -Olet trendin harjalla, poika!

P. S. (Sorry pojittelu…)

Kinski

Repe9 Joulukuu, 2012Kiitoksia mielenkiintoisesta kirjasta (”Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen”)!
Teksti sinällään oli ihan selkeää ja järkeenkäypää, mutta joitakin filosofisia pohdintoja se herätti, kuten esimerkiksi:
1. Kenellä on ylipäätään aikaa tehdä jokaisesta yhtiöstä kotiläksyt esitetyllä perusteellisuudella? Minulla on automaattisessa päivänsisäisessä kurssiseurannassa satakunta pohjoismaisen Large Cap –listan eniten vaihdettua yritystä. En voi ajatellakaan, että aikani riittäisi näiden fundamenttien perusteelliseen tonkimiseen. Montakohan yhtiötä yhdellä analyytikolla mahtaa olla keskimäärin seurannassa ja hän sentään tekee sitä täyspäiväisesti työkseen?
2. Mahtaako fundamenttien selvittely olla edes vaivan väärti, jos tekee kauppaa lyhyemmällä kuin vuosien sihdillä? Useat tunnusluvut perustuvat sangen vanhaan toteutumatietoon tai ovat silkkaa ennustetta, jonka paikkansa pitävyys on kyseenalainen. Vanha tieto kun ei ole mikään tae tulevasta. Yritin käyttää laajaa tunnuslukuvalikoimaa lyhytaikaisen kurssikehityksen ennustamiseen. Millään tunnuslukujen regressiomallilla en päässyt ollenkaan tyydyttävään selittävyyteen (lähiviikkojen tai kuukausien suhteen). Uutisvirta kieputtelee kursseja paljon voimallisemmin kuin vanhat tunnusluvut.
3. Lähes kaikki sijoitusoppaat julistavat hajautuksen autuutta. Näin on hyvä, jos sijoittajalle riittää indeksin mukainen tuotto. Sitähän ”täydellinen hajautus” merkitsee. Mikäli haluaa pärjätä indeksiä paremmin, on otettava riskiä. Tässäkin kirjassa aika vähän kiinnitettiin huomiota BEAR-ETF:ien mahdollisuuksiin. Jos kurssilaskut pystyisi ennustamaan, kannattaisi kaikki osakesijoitukset vaihtaa BEAR-instrumenteiksi laskun ajaksi. Tuotto olisi ihan toista luokkaa kuin millään muulla hajautuksella.
4. Kirjan sijoittajaprofiilimääritelmien mukaan sijoittuisin kastiin spekulantti. En tunne oloani siinä ryhmässä oikein kotoiseksi, jos sijoitusfilosofiani kuitenkin perustuu tiukkaan reaalimaailman mallintamiseen (tosin vain kurssikehityksen ja volyymin pohjalta) ja todennäköisyyksien huomiointiin.
5. Tekaisepa seuraava kirja ”spekulanteille” (day tradereille). Aiheesta on kirjoitettu aika vähän hyvää tekstiä suomen kielellä. Kuitenkin minulla on tällä haavaa sellainen tuntuma, että ennustettavuutta on olemassa myös päivien/viikkojen aikajänteellä. Ainakin muutamat ennustemallit näyttäisivät antavan keskiarvokehitystä jopa tuplasti paremman tuloksen. Täydellistä ennustetta on kuitenkin mahdoton tehdä, joten ”turskan” eliminointiin pitää lyhytaikaisessa kaupassa kiinnittää erityinen huomio. Myös välineiden soisi kehittyvän, joko niin että toimeksiantoja voisi tehdä nykyistä monipuolisemmilla säännöillä tai niin, että oman sovelluksen voisi liittää WinTraden kylkeen. Nordnetin API-rajapinnan käyttö vaikuttaa aika haasteelliselta keskivertosijoittajalle.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit