Erilaiset osinkojen maksutavat

Nyt osinkokauden kynnyksellä on mielestäni hyvä nostaa esille suomalaisten pörssiyhtiöiden osingonmaksuun liittyvä ongelma.

Eri maissa pörssiyhtiöt käyttävät erilaisia osingon maksutapoja. Pohjoismaissa on tapana maksaa osinkoa kerran vuodessa, keväisin yhtiökokouksen yhteydessä. UK:ssa taas, osinkoja maksetaan puolivuosittain siten, että kevään osinko on suurempi mitä syksyn osinko. Yhdysvalloissa taas osinkoa maksetaan kerran kvartaalissa, eli 4 kertaa vuodessa. Mielestäni Yhdysvaltojen malli on ylivoimaisesti paras ja Pohjoismaitten ylivoimaisesti huonoin. Olen hyvin yllättynyt, että tästä asiasta ei ole käyty Suomessa enempää keskustelua, sillä Suomessa osinkojen merkitys sijoittajille on poikkeuksellisen suuri.

Miksi kerran vuodessa maksettava osinko on huono?

-Kerran vuodessa maksu vaatii johdolta paljon enemmän ennustamiskykyä mitä kvartaaliosinko. Johdon tulee osata ennustaa yhtiön kassatilanne ja rahavirta 12kk päähän joka on äärimmäisen haastavaa. Ennustuksen mennessä pieleen, joutuvat osakkeenomistajat maksajiksi. Hyvänä esimerkkinä Metso, joka keväällä 2008 maksoi jättimäisen 3e osingon. Yhtiön johto uskoi, että seuraava 12kk menee todella hyvin ja osinkoa voidaan maksaa vaikka velaksi. No miten sitten kävi? Talous romahti ja markkinat hävisivät alta. Yhtiön rahavirta heikkeni, velkaantuminen nousi, luottoluokitus laski ja rahan hinta nousi. Kokonaisuutena osakkeenomistajat maksoivat osingoista kovan hinnan. Lisäksi ennustamisen vaikeus pienentää osinkoja epävarmoina aikoina, koska johto ei uskalla jakaa osinkoa, koska näkyvyys on 12kk ajalle suomea. Osingon pienentäminen juuri epävarmoina aikoina on negatiivistä omistajien kannalta, koska juuri epävarmuuden vallitessa on usein tarjolla edullisia osakkeita. Kvartaalitasolla, johto voi jakaa osinkoja, koska ennustamista ei tarvitse tehdä kuin 3kk päähän (viime keväänä moni yhtiö jätti osingon maksamatta tai maksoi todella vähän vedoten epävarmuuteen). Lisäksi kvartaali osinko on vain 1/4 osa koko vuoden osingosta joten sen jakaminen on huomattavasti riskittömämpää kriisitilanteessa mitä vuosiosingon.

-Ennustamiseen liittyvät ongelmat kärjistyvät Helsingin Pörssissä, koska meillä on vähän defensiivisiä helposti ennustettavia yhtiöitä ja paljon ultra syklisiä konepajoja. Etenkin konepajoille kvartaaliosinkojen maksaminen olisi viisasta. Se pienentäisi riskiä ja hyödyttäisi omistajia. Tämän vuoksi osinkosumma tuppaa meillä pudota todella surkeaksi juuri silloin kun osakkeet olisivat kaikkein halvimpia.

-Kerran vuodessa osingot aiheuttavat markkinahäiriöitä, koska osinko saattaa prosentuaalisesti korkea suhteessa osakkeen hintaan. Tästä oiva esimerkki on OMXH, joka menee kerran vuodessa sekaisin, yhtiöiden julkistaessa osinkonsa. Erilaiset lisäosingot yms saattavat nostaa kursseja kohtuuttoman paljon ja vastaavasti taas osingon irtoamispäivänä kurssit laskevat suuria prosentteja. Tätä samaa ongelmaa ei ole kvartaaliosinkojen kanssa, koska esim. 5% vuosiosinko tarkoittaa 1,25% osinkoa kvartaalitasolla. Tämä ongelma kärjistyy, mitä epälikvidimpi osake on. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää Norvestiaa jonka osakekurssi käyttäytyy aina keväisin hyvin absurdisti.

-Osingoilla on harvemmin jatkuvuutta kun ne maksetaan kerran vuodessa. Kerran vuodessa, sillä jaettava osinko määräytyy monesti yhtiön sen hetkisen kassatilanteen ja rahavirran pohjalta. Näin ollen osingolla ei ole jatkuvuutta joka helpottaa ennustamista (siis niille joille sillä on väliä). Sen sijaan kerran vuodessa pamautetaan omistajille se summa mikä sillä hetkellä sattuu olemaan jaettavissa. Olisi sijoittajille paljon parempi, että yhtiöistä tulisi tasainen nouseva osinkovirta joka kvartaali.

-Epävarmuus osingon ympärillä vaikeuttaa analyytikkojen työtä ja aiheuttaa markkinoilla osinkoyllätyksiä ja osinkopettymyksiä. Nämä yllätykset ja pettymykset ovat omiaan heiluttamaan kursseja. Tämä heilunta on täysin tarpeetonta sillä siitä päästäisiin eroon kvartaaliosinkojen avulla.

-Kvartaaliosingot helpottavat ennustamista oman portfolion tuottojen osalta ja tämä on hyvin kriittistä sijoittajille jotka käyttävät portfolionsa rahoja elämiseen.

-Kerran vuodessa maksettava osinko on huonompi omistajille. On paljon mukavampaa ja käytännöllisempää saada omistuksistaan tasaista tulovirtaa, kun saada kunnon potti kerran vuodessa. Lisäksi omistaja lepuuttaa turhaan rahaa yhtiössään joka hänellä voisi itsellään olla käytössä. Myös taloudellisesti tästä syntyy sijoittajalle tappiota, kun rahat lepäävät parhaimmillaan vuoden päivät yhtiön kassassa.

-Jatkuva osingonmaksu pitää johdon ”kurissa”. Kun osinkoa pitää maksaa joka kvartaali tulee yhtiön kassatilanteen olla sen mukainen jatkuvasti. Näin ollen se pakottaa johdon pitämään parempaa huolta rahavirrasta. Lisäksi kerran vuodessa maksettava osinko tarkoittaa monesti huomattavia summia lojumassa yhtiön kassassa odottamassa osingonmaksua. Tämä saattaa ajaa johdon harkitsemattomiin yritysostoihin tai muuhun vastaavaan haitalliseen toimintaan omistajien kannalta.

Muutamia esimerkkejä:

Metso jakoi keväällä 70c osingon. Viime vuosi meni heikosti, mutta yhtiöllä olisi ollut rahkeita suurempaankin osingonjakoon. Yhtiön johto edellisvuosista viisastuneena päätti jakaa osinkoa vain 70c, perustellen tämän vallitsevalla epävarmuudella. Ajatella miten paljon helpompaa olisi ollut, jos yhtiö jakaisi kvartaaliosinkoja ja johto voisi tarkistaa tilanteen uudelleen joka kvartaali.

Katsokaa Norvestian kurssi kehitystä viime keväänä. Ennen osinkoa yhtiöstä maksettiin parhaimmillaan 8,4e. 0,5e osingon irrottua osakkeesta maksettiin enää 7,8e. Kun vielä otetaan huomioon verot jotka osingoista joudutaan maksamaan on yhtälö valmis. Ei tarvitse olla Einstein tajutakseen, että tässä yhtälössä ei ole järjen hiventäkään. Pienillä 0,125e kvartaaliosingoilla ei tätä ongelmaa olisi ollut.

Yhdysvalloista taas voidaan ottaa esille mukavia esimerkkejä yhtiöistä jotka ovat jakaneet vuosittain korotettuja kvartaaliosinkoja jo kymmeniä vuosia. Näitä yhtiöitä kutsutaan nimellä “dividend aristocrats”. Tähän ryhmään kuuluvat mm. McDonald’s, JnJ, WalMart, Costco, Medtronic yms. Uskoisin, että moni osinkosijoittaja omistaisi mielummin yhtiötä joka on jakanut tasaista ja ennen kaikkea nousevaa osinkovirtaa joka kvartaali jo kymmenien vuosien ajan, kun yhtiötä joka roiskii joka vuosi epämääräisen summan omistajilleen.

Minkä takia Suomessa ei makseta kvartaaliosinkoja?

Ei aavistustakaan. Kvartaaliosinko on kaikilta aspekteilta katsottuna parempi vaihtoehto. Ilmeisesti tänä 1x vuodessa maksu on melko syvällä yrityskulttuurissamme ja tämän vuoksi omistajat eivät vaadi muutosta asiaan. Arviotani tukee myös se, että edes suuret kasvolliset omistajat (Herlinit, Paasikivet yms) eivät ole liputtaneet kvartaaliosinkojen puolesta. Kuten jo aikaisemmin sanoin, ihmettelen suuresti miksei tästä asiasta käydä Suomessa enempää keskustelua, ottaen huomioon miten tärkeää osaa osingot edustavat sijoituskulttuurissamme. Sen sijaan, että yhtiökokouksessa itketään hallituksen palkkioista voitaisiin kysymykset kohdistaa tähän 1x vs 4x osinkoon. Väitän, että monissa yrityksissä tätä asiaa ei ole edes harkittu ja asian esille tuominen saattaisi herättää kiinnostusta.

Ainut yhtiö Suomessa joka on ääneen edes harkinnut kvartaaliosinkojen maksua on ollut Nokia. Ilmeisesti Yhdysvaltalaisten omistajien painostuksesta on kvartaaliosingonmaksu ollut muutamaan otteeseen esillä. Toivottavasti uusi toimitusjohtaja ottaisi käyttöön kvartaaliosingot tulevaisuudessa.

Kuten tekstistä on varmasti käynyt ilmi mielestäni kvartaaleittain jaettava osinko on ylivertainen suhteessa vuosittaiseen osinkoon. Toivon hartaasti, että Suomessa pörssiyhtiöt alkaisivat ottaa kvartaaliosinkoja käyttöön. Toivoni lepää pitkälti Stephen Elopin harteilla, jos Nokia alkaisi maksamaan kvartaaliosinkoja, saattaisi tämä hyvinkin toimia triggerinä myös muille yrityksille..

 

/One Up on OMXH

 

Kommentteja vanhasta Nordnet Blogista:

Mikko1 Helmikuu, 2011

Muistaisin nähneeni tällaisen kirjoituksen joskus aiemmin ja olin jo silloin samaa mieltä. Toivottavasti tosiaan Nokia alkaisi näyttää tässä asiassa esimerkkiä.

Wintermute1 Helmikuu, 2011Tuohon “Miksi kerran vuodessa maksettava osinko on huono?”-kohdan alle voisi vielä lisätä sen perisuomalaisesta kateudesta kumpuavan katkeruuden sijoittajia kohtaan jota usein tapaa sijoitusta harrastamattomien ja siitä ymmärtämättömien (eli suomeksi “tuulipukukansan”) keskuudessa. Jokakeväiset “Katso tästä huikeimmat osinkoprosentit!” ja “Näin monta miljardia yhtiö X jakaa sijoittajille!” lööpit johtavat vuosi toisensa jälkeen “tavallisen kansan” katkeruuteen “rikkaita sijoittajia” kohtaan ja saa kansan kannattamaan esimerkiksi pääomaveron korotusta ja muita hulluuksia. 1/4 kokoinen kvartaaliosinko eliminoisi tämän ja muut sinunkin mainitsemasi “kertamälliin” liittyvät lieveilmiöt.

Adreno2 Helmikuu, 2011Mikseivät yritykset osinkojen maksamisen sijaan osta omia osakkeitaan takaisin tasaisesti koko vuoden aikana? Eikö tällä luotaisi omistaja-arvoa ilman ongelmaa verotuksesta, yhtiön tilillä makaavasta käteisestä, ym? Ne sijoittajat, jotka tarvitsevat käteistä, voisivat myydä osan omistuksestaan pois, kun taas ne jotka eivät tarvitse, pääsisivät kätevästi “sijoittamaan osinkonsa” takaisin yritykseen ilman välitöntä verotusta.

Big-Sam2 Helmikuu, 2011Täysin samaa mieltä Wintermuten kanssa. Loppuisi varmaan osittain tuo saatanan katkera paskanjauhanta joka ikinen kevät.

Nyt kun joku bensalenkkari lukee tätä niin sanon: PÖRSSI ON VAPAA KAIKILLE!

Kekkonen2 Helmikuu, 2011Olen samaa mieltä bloginpitäjän kanssa — kvartaaliosingot ovat erinomainen idea. Se perustuu mielestäni kaiken muun hyvän lisäksi myös miellyttävään, omistajakeskeiseen ajatteluun: osinko on yhtiölle jatkuva, kiinteä menoerä, ei kerran vuodessa omistajille maksettava vapaavalintaisen kokoinen bonus tai palkinto.

Kateuden ja katkeruuden vähentäminenkin on ihan hyvä pointti, tosin vähän pelkään, että tietyissä piireissä tuo jatkuu niin kauan kun omistamisesta ei joudu maksamaan ylimääräistä.

One Up on OMXH2 Helmikuu, 2011Mikko,

Olen aikaisemmin kirjoittanut asiasta vanhassa blogissani KL puolella. Ehkäpä olet lukenut asiasta sieltä?

Wintermute& Big-Sam,

Agreed. Olen täysin 100% samaa mieltä. Kvartaaliosingot tekisivät osinkojen saamisesta niin usein tapahtuvan asian, ettei lehdistö jaksaisi revitellä siitä jokakerta.

Big-Samin sanoin, “pörssi on vapaa kaikille!”

One Up on OMXH2 Helmikuu, 2011Adreno,

Omien osakkeiden ostot ovat Suomessa hyvä tapa johtuen meidän sairaalloisesta verotuksesta. Ongelmana on se, että johdon tulee tietää mikä on yhtiön todellinen arvo. Ilman tätä he ostavat usein osakkeita jotka ovat ylihintaisia. Ongelma kärjistyy usein kriiseissä jolloin omia osakkeita ei osteta ollenkaan, vaikka ne usein juuri silloin ovat kaikkein halvimpia.

Ongelmana omissa osakkeissa on sijoittajien kannalta se, että likvidointi ei aina onnistu sijoittajan kannalta järkevään hintaan.

Itse suosin omia osakkeita ja pidän yhtiöistä joiden johto osaa ostaa niitä silloin kun osakkeet ovat edullisia.

My2Cents5 Helmikuu, 2011+1

P6 Helmikuu, 2011Iso kiitos mainiosta blogistasi! Näkemyksiäsi ja perustelujasi niille lukee mielellään.

Osingoista puheen ollen, kirjoitit aiemmin että analysoisit AstraZenecaa. Olisi mielenkiintoista kuulla näkemyksesi yhtiöstä. Se sekä maksaa isohkoa osinkoa (kaksi kertaa vuodessa) että ostaa takaisin omia osakkeitaan merkittäviä määriä. Johto on kertonut vuoteen 2014 saakka ulottuvasta maltillisen realistesta näkemyksestään, jonka perusteella yhtiö on nykykurssilla mitattuna mielestäni huomattavan halpa. Isoin riski lienee patenttien umpeutumisen myötä tapahtuva geneeristen lääkkeiden vyöry markkinoille, mikä saattaa merkittävästi heikentää katteita, etenkin jos uusia lääkkeitä ei saada kehitettyä riittävän nopeasti. Mielestäni katteiden tippuminen vähintään kolmanneksella on jo hinnoiteltu kurssiin, mikäli johdon ohjeistus pitää paikkansa. Onko ohjeistus liian ruusuinen, odottavatko sijoittajat katastrofia vuoden 2014 jälkeen vai onko arvostus tällä tasolla lähinnä sen takia, että nykyään lähestulkoon nollakasvuinen AZN lienee kuitenkin niitä epätodennäköisempiä “raketoijia” tässä pörssihuumassa?

P6 Helmikuu, 2011Isot kiitokset mainiosta blogistasi! Näkemyksiäsi ja perustelujasi niille lukee mielellään.

Osingoista puheen ollen, kirjoitit aiemmin että analysoisit AstraZenecaa. Olisi mielenkiintoista kuulla näkemyksesi yhtiöstä. Se sekä maksaa isohkoa osinkoa (kaksi kertaa vuodessa) että ostaa takaisin omia osakkeitaan merkittäviä määriä. Johto on kertonut vuoteen 2014 saakka ulottuvasta maltillisen realistesta näkemyksestään, jonka perusteella yhtiö on nykykurssilla mitattuna mielestäni huomattavan halpa. Isoin riski lienee patenttien umpeutumisen myötä tapahtuva geneeristen lääkkeiden vyöry markkinoille, mikä saattaa merkittävästi heikentää katteita, etenkin jos uusia lääkkeitä ei saada kehitettyä riittävän nopeasti. Mielestäni katteiden tippuminen vähintään kolmanneksella on jo hinnoiteltu kurssiin, mikäli johdon ohjeistus pitää paikkansa. Onko ohjeistus liian ruusuinen, odottavatko sijoittajat katastrofia vuoden 2014 jälkeen vai onko arvostus tällä tasolla lähinnä sen takia, että nykyään lähestulkoon nollakasvuinen AZN lienee kuitenkin niitä epätodennäköisempiä “raketoijia” tässä pörssihuumassa?

Paez7 Helmikuu, 2011One Up on OMXH,

Omien osakkeiden ostot ovat osingonjaolle verrannollinen tapahtuma kurssitasosta riippumatta. Johdon ei tarvitse tietää yhtiön arvoa, ainoastaan päättää ostoihin käytettävä rahamäärä. Pörssikurssin ollessa korkealla fiksu sijoittaja voi itse ottaa “osingot” myymällä sopivan määrän osakkeita, kun taas matalan kurssin aikaan sijoittaja voi tyytyväisenä katsoa omistusosuutensa kasvamista.

Tuo on kyllä totta, että valitettavan usein omat osakkeet jäävät ostamatta kriisiaikoina, jolloin se kaikkein tehokkaimmin hyödyttäisi pitkäjänteistä sijoittajaa.

Eki8 Helmikuu, 2011Omien osakkeiden osto ei ole välttämättä hyvä. Johto vain “tuhlaa” rahaa…

“Faktat pöytään: Omien osakkeiden takaisinostot ajoitetaan pieleen. Pörssiyhtiöt eivät osaa ennustaa milloin oman yhtiön osakekurssi on alhaalla.

Nämä yhteenvedot voi vetää Corporate Executive Boardin tekemästä tutkimuksesta, jossa seurattiin 500 suurimman amerikkalaisyhtiön ajoitusta osakkeiden takaisinostoissa. ”

http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/article573859.ece

One Up on OMXH8 Helmikuu, 2011P,

Minulla on AZ tällä hetkellä analyysissä. Laita kysymyksesi/analyysisi ihmeessä sähköpostitse niin vastaan/kommentoin niihin mielummin sitä kautta!

One Up on OMXH8 Helmikuu, 2011Paez,

Ensinnäkin, useissa maissa verokohtelu osingonjaon ja omien osakkeiden ostojen kohdalla on erilainen ja näin ollen ne eivät ole täysin verrannollisia.

Jos sijoittaja on niin viisas, että hän tietää yhtiön intrinsic valuen, on logiikkasi toki oikea. Kuitenkin 99% sijoittajista ei tätä osaa tehdä ja näin ollen se jää johdon tehtäväksi. Johdolla pitäisi olla todella hyvä käsitys minkä arvoinen heidän johtamansa yhtiö on, sillä heillä tulisi olla hyvä käsitys siitä paljonko yhtiö tekee tulosta esim 10v päästä, millaiset markkinat ovat 10v päästä yms.

Fiksu ja taitava johto ostaisi omia osakkeita silloin kun ne ovat halpoja ja jakavat osinkoja korkeiden kurssien aikaan.

Eki,

Valitettava fakta on juuri tämä. Olen lukenut useita tutkimuksia aiheista ja tulos on aina sama. Omia ostetaan käytännössä täydellisellä korrelaatiolla pörssikursseihin. Ostetaan korkealta ja lopetetaan ostot halvalla. Kotimainen Nokia on tästä oiva esimerkki. Nokia on viimeisen 10v aikana ostanut systemaattisesti omia osakkeita juuri silloin kun ne ovat olleet kalliita.

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit