Olemme vastikään saaneet todistaa erikoisen kolmiodraaman, jonka päätekijöihin kuuluvat pörssiyhtiöt Elisa ja Ilkka-Yhtymä sekä vaasalainen viestintäteknologian harjoittaja Anvia, joka aikaisemmin tunnettiin nimellä Vaasan Läänin Puhelin. Vaikka Anvia ei ole pörssissä, se voisi anteliaan osinkopolitiikkansa ansiosta olla eturivin pörssiyhtiö. Monipuolista liiketoimintaa harjoittava konserni ei ole myöskään mikään pikkutekijä, sillä se on maan neljänneksi suurin tietoliikenneoperaattori. Vaikka kyseessä oli selkeä osakekauppa, siihen liittyviä kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia.
Pitkään Ilkka-Yhtymä on 5,1 prosentin omistuksellaan ollut Anvian suurin osakkeenomistaja. Yhtiö ilmoitti 28.8.2014 päivätyllä pörssitiedotteella, että se on myynyt kaikki osakkeensa Elisalle 2.000 euron kappalehinnalla. Samalla myös viisi muuta suuromistajaa, Etelä-Pohjanmaan Osuuspankki, Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Itikka Osuuskunta, Atria ja Katternö Group, luopuivat osakkeistaan, joten Elisan omistusosuus on nyt 16 prosenttia Anvian ulkona olevista osakkeista. On selvää, että tämän osakekaupan jälkeen Elisa pystyy pitkälti vaikuttamaan Anvian tulevaisuuteen.
Osakekaupan myötä Elisa ilmoittaa tukevansa Anvian panostuksia kiinteän verkon toimivuuteen ja kehittämiseen Vaasan, Kokkolan ja Seinäjoen alueella. Samalla sen paikallinen läsnäolo Pohjanmaalla vahvistuu. Kauppa sinänsä ei ole suuri yllätys, sillä Elisa on vuosikausia ostanut puhelinalan yrityksiä. Siispä aivan tavallinen rutiiniluontoinen osakekauppa? Ei aivan, sillä kauppaan liittyy erikoisia piirteitä.
Myyjien kannalta kaikki näyttää olevan kunnossa. Ilkka-Yhtymä saa kaupassa 9,5 miljoonaa euroa ja kirjaa myynnistä noin kahden miljoonan euron myyntivoiton. Ilkan omistajille tämä on hyvä uutinen. Mediamurroksen ja Alma Median suuresta omistusosuudesta tehtyjen alaskirjausten vuoksi Ilkan tilanne on ollut tukala.
Ilkan kakkossarjan osakkeen hinta on pudonnut nimellisestikin alimmalle tasolleen peräti 15 vuoteen. Ilkan osakekurssilla on taipumus heijastaa melko orjallisesti osingon suuruutta, eivätkä sijoittajat olleet alkuunkaan ihastuneita viime kevään roimasti alentuneesta osingosta. Vaikka kuluvan vuoden tulos edelleen heikkenee viime vuoteen verrattuna, Anvian osakkeiden myynti näyttää omalta osaltaan turvaavan jonkinmoista osingonjakoa myös ensi keväänä.
Ostajan Elisan ajatuksista kauppa synnyttää sen sijaan kysymyksiä, vaikka kaikki olisikin tehty muodollisesti oikein. Kauppa on Elisan kannalta merkittävä, mutta silti siitä ei ole annettu pörssitiedotetta. Sen sijaan kaupasta laadittiin ”alueellinen lehdistötiedote”, minkä seurauksena hyvin harva markkinoilla toimiva sijoittaja tuli edes tietoiseksi kaupasta. Kyse on siis melkoisesta rimanalituksesta pörssiyhtiössä.
Alueellisessa lehdistötiedotteessaan Elisa ilmoittaa tarjoavansa syyskuussa Anvian muille omistajille ”rajatun myyntimahdollisuuden” samaan 2.000 euron hintaan Etelä-Pohjanmaan Osuuspankin konttoreissa. Kyseessä ei siis ole julkinen ostotarjous. Elisa ei myöskään kerro, kuinka monta omistajaa tai osaketta tarjous koskee. Ostaako Elisa 10, 100 tai 1.000 osaketta?
Varsin omaperäinen on myös järjestelyä hoitavan pankin valinta. Etelä-Pohjanmaan Osuuspankin pääkonttori on Seinäjoella ja sen konttorit lähiympäristössä. Pankilla ei ole mitään toimintaa Vaasassa tai Vaasanseudulla! Tietenkään pankki ei puhu yhtään mitään koko järjestelystä kotisivuillaan. Tuntuu kovasti siltä, ettei toivota myyntiryntäystä. Onkohan Anvian onnelliset myyjät valittu jo etukäteen?
Hinta vaikuttaa kohtuulliselta. Privanetin listoilla Anvian osakkeesta on maksettu 1.550 euroa noin viikko sitten. Tästä huolimatta Anvian hallitus suhtautuu kielteisesti Elisan ”julkiseen ostotarjoukseen” (termi käytetään Anvian lehdistötiedotteen otsikossa). Anvian hallituksen laskelmien mukaan ”tarjous on merkittävästi alempi kuin 2009 jälkeen toteutuneiden isompien osakekauppojen osakekohtainen hinta ja parin viimeisen vuoden aikana toimialalla toteutuneiden yrityskauppojen arvo suhteutettuna Anvian liiketoiminnan nykyarvoon, tulevaisuudennäkymiin ja yhtiön vakavaraisuuteen”. Hallitus pitää Elisan tarjousta liian alhaisena eikä voi suositella ostotarjouksen hyväksymistä.
Edellisestä on jo arvattavissa, ettei Anvian hallitus suhtaudu lämmöllä uuteen suuromistajaansa. Hallituksen puheenjohtaja Bengt Beijar sanoo olevansa hyvin pettynyt siihen, että eteläpohjalaisyhtiöt luopuivat Anvian omistuksesta. Vihamielisyyteen viittaa sekin, että Anvian osakkeiden myynti Elisalle tuli täytenä yllätyksenä yhtiön hallitukselle ja toimivalle johdolle.
Yksi myyjistä, Etelä-Pohjanmaan Osuuspankin toimitusjohtaja ilmoitti Yle Pohjanmaalle, ettei Anvian itsenäisyys ole enää itseisarvo. Yle Pohjanmaan mukaan Anvian hallitus on sen sijaan valmis taistelemaan itsenäisyydestään. Yhtiö harkinnee Anvian oman osakkeiden ostotarjouksen korottamista 2.000 euroon osakkeelta eli samaan mitä Elisa on valmis maksamaan. Mahdollinen valtataistelu merkinnee, ettei draaman viimeistä näytöstä ole vielä nähty.
Omistamme Elisan ja Ilkka-Yhtymän osakkeita.
Kim Lindström
Vanha teksti, mutta kysynpä kuitenkin: Miksi Anvia hankkisi tässä tilanteessa omia osakkeitaan? Tällä tavallahan Elisan omistusosuus yhtiöstä vain kasvaa. Anvia kun ei voi omilla osakkeillaan kuitenkaan itse käyttää valtaa.
I love this shot of Ana Elisa, she looks like she knows the secret to world peace and that she knows one day we will reach it, houfepl and content all at the same time. And what a great interview for you! You can tell Audrey knows your style, it made her questions stay right on point.
Oh My another neice of mine is never chnngiag The harmonys of her energy exburant trhrogh her eyes!! As do Sophie and Cale You and Brother are so truly BLESSED in soo many ways!!! I am so proud to call you Family!!! I love you all and hope to see you soon!!! Merry Christ-Mas!!! God Bless you all you all are always in my prayers!!!!
Älkää ihmeessä antako Anvian kaatua Elisan syliin. Huomaatte kyllä n. vuoden päästä omistajan vaihdoksesta mikä virhe on tapahtunut. Tuotteet vaihtuvat huonompaan, liittymien toimivuus ja palvelu huononee.
Elisa on luultavasti paljolti tässä myös Watson-palvelun perässä. Ostamalla Anvian Elisa voi lopettaa Watsonin ja hankkiutua eroon markkinoiden innovatiivisimmasta ja toimivimmasta kilpailijasta omalle tuotteelleen ja alkaa pakkosyöttää omaa Elisaviihde -palveluaan entisille Watson-asiakkaille.
Myykää Elisalla, niin Elisa pääsee ajamaan alas anvian palvelut
Rajatulla ostomahdollisuudella viitattiin Elisan aluemediatiedotteessa rajattuun ostoaikaan, joka alkoi 2.9.2014 eli ostomääriä ei ole rajattu. Nyt kun Anvian osakkeenomistajien kiinnostus osakkeiden myyntiä kohtaan on ollut niin suurta, olemme sopineet ostopaikkojen laajentamisesta lähes kaikkiin alueiden pankkeihin sekä Privanetin online-markkinapaikkaan. Lisätietoja 4.9. tiedotteessamme: bit.ly/1r6lRQS
Kim ja Tom arvioivat joitakin aikoja sitten,että Ilkan Anvia-osakkeiden arvo olisi noin 5M EUR. Nyt myyntihinta oli siis 10M EUR. Elisan kiinnostus Anviasta on ollut tiedossa jo pitkään ja tuo 10M:n myyntihinta on puhelinosakemarkkinoilla toimivien näkemyksen mukainen. Paikallisten puhelinyhtiöden osakkeiden kaupalla on pitkät perinteet. Niitä on ostettu jo noin 20 vuotta. Hinta nousee nipitusasteen mukaan. Tapahtumaketju on varsin odotettu. Elisan näkökulmasta kyse on asiakashankinnasta ja kasvusta. Anvian hallituksellekaan tilanne ei ole uusi. Näitä omistusjärjestelyjä on ollut ennenkin milloin missäkin puhelinyhtiössä. Paikallinen omistus missä hyvänsä finnet-yhtiössä on hankala säilyttää ja sen puolustaminen on käytännössä mahdotonta. Osakkeilla on tapana niputtua ja päätyä… Lue lisää >>