Epätodellinen yhtiökokous

Odotimme mielenkiinnolla Talvivaaran yhtiökokousta. Yhtiöllä ei ole mitään varsinaista liiketoimintaa sen jälkeen kun varsinaista kaivosliiketoimintaa pyörittävä tytäryhtiö Talvivaara Sotkamo Oy meni konkurssiin. Tämän takia Talvivaarakin tasapainoilee kuilun reunalla. Yhtiökokous kuitenkin yllätti. Tunnelma oli suorastaan epätodellinen.

Yhtiön johdon mukaan nykytilanneen johtuikin valtion tempoilevasta politiikasta, julkisesta kiristyksestä, pitkistä oikeuskäsittelyprosessista ja liian ankarista ympäristövaatimuksista, jotka eivät mahdollista kannattavaa liiketoimintaa. Osakkeenomistajat taas olivat kiinnostuneet lähinnä konkurssiin mennen kaivosliiketoiminnan liuotuskasoista, kannattavuudesta ja tehokkuudesta.

Talvivaaran tuleva liiketoiminta tai mahdollisuudet ostaa Talvivaara Sotkamon konkurssipesän aiheutti vähemmän keskustelua kuin hallituksen jäsenten lukumäärää koskeva päätöksenteko. Ilmeisesti osakkeenomistajat ovat varmoja siitä, että Talvivaara ostaa konkurssipesän ja jatkaa liiketoimintaansa kuten ennenkin.

Johdon vastauksista saattoi saada sellaisen kuvan, että ilman ulkoisia ongelmatekijöitä yhtiö olisi voinut harjoittaa kannattavaa liiketoimintaa. Meidän käsityksemme mukaan Talvivaara ei ole onnistunut näyttämään ainoatakaan kannattavaa vuosineljännestä. Yhtiö ei ole tainnut onnistua täyttämään edes sille asetettuja ympäristövaatimuksiakaan. Jos mainitut ulkoiset tekijät upottivat yhtiön, on yhtiön riskienhallinta ollut olematonta.

Saneerausohjelma jatkuu ja yhtiökokouksen päätös hyväksyä saneerausvelkojen konvertoinnin osakkeiksi on askel oikeaan suuntaan. Jos kaikki velkojat konvertoivat velkansa osakkeiksi, saavat he 70 prosenttia yhtiöstä.

Yhtiö tarvitsee myös uutta pääomaa jatkaakseen liiketoimintaansa. Sijoittajan kannalta onkin keskeisen tärkeää, että yhtiö saa osallistua Talvivaara Sotkamon toimintaan. Aiemmin valtio piti sitä mahdottomana, mutta kun Audley Capital ei ole onnistunut keräämään tarvittavia pääomia on valtionkin asenne muuttunut astetta myötämielisemmäksi.

Talvivaaran osake muistuttaa lottokuponkia. Epävarmuus Talvivaaran saneerauksen onnistumisesta on suuri. Jos se onnistuu, otetaan osake jälleen julkisen kaupankäynnin kohteeksi, mutta siihen menee vähintään kolmesta neljään vuotta. Sitä odotellessa ne jotka haluavat realisoida tappioitaan voivat tehdä sen pörssin ulkopuolisella kaupalla, mutta tällöin on itse löydettävä ostaja ja ilmoitettava välittäjälle osakkeiden siirrosta ostajan arvo-osuustilille.

Emme omista Talvivaaran osakkeita.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit