Ensin yhtiö, sitten osakekurssi

Yksittäisten osakkeiden uudet kurssihuiput muodostuvat sijoittajien mielissä hyvin paradoksaalisesti. Ensimmäisten ajatusten joukkoon kuuluu usein se, ettei ainakaan näitä yhtiöitä kannata enää ostaa. Toisaalta juuri tuolloin kaikki sijoittajat ovat näissä yhtiöissä voitolla. Eikö juuri sellaisiin yhtiöihin pitäisi sijoittaa?

OMX 25 -indeksiin lukeutuvien yhtiöiden edelliset kurssihuiput ajoittuvat voimakkaasti vuosiin 2000 ja 2007. Kyseisten suurten yhtiöiden osaketuottojen välille on syntynyt viime vuosien aikana huimia eroja, sillä vain neljä yhtiötä on pystynyt saavuttamaan finanssikriisin jälkeen kaikkien aikojen korkeimman kurssinoteerauksensa.

Kaksi vuotta sitten päättyneen rajun laskukauden jälkeen olen havainnut useiden sijoittajien uskottelevan itselleen, että salkun tappiolliset osakkeet kääntyvät vielä joskus voitollisiksi, kunhan on tarpeeksi malttia ja sijoitushorisonttia. Harhaluulo perustuu siihen oletukseen, että pörssiyhtiöt nousisivat aina uusiin huippuihin.

Valitettavasti todellisuus on toisenlainen. Pörssissä ainoastaan hyvät yhtiöt saavuttavat aikaisempaa korkeampia kurssitasoja. Keskinkertaisten yhtiöiden osalta tuotto on vaatimatonta ja heikoimpien yhtiöiden osalta historialliset kurssihuiput alkavat näyttää jossain vaiheessa piensijoittajankin silmissä epätodellisilta.

Luonnollisesti sijoittamisen riskeihin kuuluu myös se, että kaikista huonoimmat yhtiöt päätyvät lopulta konkurssiin, jolloin niiden osakkeet poistuvat pörssilistalta kokonaan. Siten voidaan perustellusti todeta, että yhtiön osakkeen pörssinoteeraus ei takaa osakkeen arvon nousemista pitkälläkään aikavälillä. Pörssissä vain yleisindeksi eli kaikkien yhtiöiden markkina-arvojen summa nousee ajan myötä uusiin korkeuksiin.

Finanssikriisistä parhaiten toipuneita osakkeita (Kemira, Kone, Nokian Renkaat ja Wärtsilä) selkeimmin yhdistävä tekijä on se, että kyseisten yhtiöiden osalta myös raportoidut tulokset ovat nyt kaikkien aikojen korkeimmilla tasoillaan. Siten jo keskipitkän aikavälin kurssinousu saa hyvin loogisen selityksen: kurssi nousee uusiin huippuihin sillä edellytyksellä, että yhtiö tekee aiempaa enemmän voittoa omistajilleen.

Järkevään sijoitustoimintaan sisältyy ajatus siitä, että tulisi löytää ja ostaa sellaisia osakkeita, joissa on nousuvaraa. Mielestäni eräs merkittävä syy siihen miksi kaikki sijoittajat eivät menesty markkinoilla on siinä, että valtaosa sijoittajista etsii nousuvaraa viiden vuoden kurssihistorian perusteella unohtaen sen, että yhtiöt ja niiden kilpailutilanteet muuttuvat vuosien varrella. Hyvien yhtiöiden osakkeiden kuuluukin nousta siinä missä huonojen yhtiöiden tulee olla paljon alhaisemmalla kurssitasolla kuin aiemmin.

Osakemarkkinoiden nousijakandidaatit löytää oman kokemukseni mukaan todennäköisimmin tutustumalla yhtiöiden todellisiin tuloksentekokykyihin, ei tarkastelemalla menneitä kurssikehityksiä. Kun sijoituspäätöksen tekee yhtiön eikä osakekurssin perusteella, valikoituu pörssilistalta salkun ostokohteiksi asti vain ne yhtiöt, jotka menestyvät myös oikeassa elämässä. Kun yhtiö jatkaa kannattavaa toimintaansa tulevaisuudessa, seuraa osakekurssikin perässä ennemmin tai myöhemmin.

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Jukka Oksaharju31 Toukokuu, 2011Nokian tulosvaroitus antoi jälleen kerran sijoittajille opetuksen, jota pyrin kuvaamaan tämän kirjoituksen viimeisessä kappaleessa. Kun yhtiö on vaikeuksissa, ei osakekurssikaan voi hyvin. Suosittelen lukemaan myös Oneuponomxh:n kirjoituksen Nokiasta ja vaatekauppahinnoittelusta. Nokian kurssilaskua ei pidä tulkita alennukseksi, sillä yhtiö on vajoamassa tappiolle ensimmäistä kertaa 2000-luvulla. Koska osakesijoitusten tuotto on kiinteästi sidoksissa taustalla olevan yhtiön voittojen kasvuun, kannattaa sijoittajan salkun sisältää vain niitä yhtiöitä, jotka pysyvät voitollisina.

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit