Siirry pääsisältöön

Ensco saamassa myötätuulta alan elpymisestä

Ensco on yksi maailman johtavista öljynporauslauttojen toimittajista. Sen kotipaikka on Englannissa Lontoossa, mutta se toimittaa tuotteitaan kansainvälisille öljy-yhtiöille ympäri maailmaa.

Öljynporausyhtiöt toimivat hyvin syklisellä alalla. Suuret öljy-yhtiöt ovat öljynporaajien suurimpia asiakkaita ja öljyn hinnan vaihtelut vaikuttavat dramaattisesti koko alaan. Kysynnän ja tarjonnan epätasapainotilat voivat olla erittäin voimakkaita ja se aiheuttaa ääripäissä suurta yli- tai alikapasiteettia öljynporausalusten kysynnässä.

Viimeisen öljy-yhtiöiden suhdannepiikin jälkeen 2013 Enscon pörssiarvosta on kadonnut noin 90 %. Öljyn hinnan laskiessa suurten öljy-yhtiöiden öljynporauslauttojen hankinnat ovat menneet jäihin. Tämä on johtanut suureen öljynporauslauttojen ylitarjontaan, minkä seurauksena vuokrasopimusten hinnat ovat laskeneet ja uusien sopimusten kestot lyhentyneet. Tämä on pakottanut öljynporausyhtiöt rajuun kustannusten karsintaan.

Matalasuhdanteen vallitessa yritysten maksuvalmiuden ja taseiden kestävyyttä todella mitataan. Sijoittajan kannalta ei auta, vaikka yritys olisi kuinka halpa, jollei se selviä jalat kuivina suhdanteen yli. Tällaisessa tilanteessa aliarvostuksia etsiessä on suuri vaara astua arvoansaan. Tästä hyvänä varoittavana esimerkkinä on läheisestä Norjan pörssistä Seadrillin kohtalo.

Enscon kohdalla sen vahvuus on tase. Velan maksun suhteen tilanne on hyvä. Ennen vuotta 2019 ei eräänny merkittäviä määriä velkaa ja ennen vuotta 2024 alle yksi miljardia dollaria. Viime aikoina yhtiön luottoprofiili on parantunut entisestään. Ensco on uudelleen rahoittanut lähiajan velkojaan miljardin dollarin edestä joukkovelkakirjalainoilla. Näiden toimenpiteiden myötä näyttäisi siltä, että Enscolla ei ole mitään lähiaikojen likviditeettiongelmia. Yhdistettynä 2.9 miljardin dollarin likviditeettiin, johon sisältyy lähes 900 miljoonaa dollaria käteisvaroja ja lyhytaikaisia sijoituksia, Enscolla on nyt hyvä mahdollisuus hyödyntää toimialan alkavaa elpymistä.

Taloudellisten tekijöiden lisäksi on mainittava Atwood Oceanicsin yritysosto, joka on vahvistanut Enscon spesifisten korkealaatuisten porauslauttojen valikoimaa. Öljy-yhtiöt vaativat yhä laadukkaampia ja juuri määrättyihin tilanteisiin sopivia porauslauttoja. Tämän takia porauslauttojen laatu ja erityisominaisuudet tulevat olemaan kilpailuetu tulevaisuudessa.

Ensco on myös ilmoittanut uusista sopimuksista ja joidenkin vanhempien sopimusten pidennyksistä. Merkittävimpinä kolmivuotiset sopimukset kolmesta porauslautasta Saudi-Arabian valtion öljy-yhtiön Aramcon kanssa. Tämä on hyvä merkki ja osoittaa, että öljynporausteollisuuden huonoimmat ajat alkavat olla takana.

Viime kädessä Enscon tulevaisuuden näkymät riippuvat kuitenkin öljynporausteollisuuden yleisistä näkymistä. Öljyn hinta on noussut pohjilta ja suurimmat öljy-yhtiöt ovat heräämässä toimiin, mutta alalla vallitseva ylikapasiteetti ei ole vielä kokonaan purkaantunut. Ennen tätä tuskin myöskään Enscon tuotot nousevat merkittävästi korkeammalle. Markkinoiden parantumisesta on selviä merkkejä – se tulee kuitenkin tapahtumaan hitaasti.

Arvostustaso

Arvostustasoiltaan Ensco ei päätä huimaa. Yhtiön P/E -luku on negatiivinen, koska se on matalasuhdanteessa tehnyt tappiota. P/B -luku on 0.3 eli Ensco on tasearvoonsa nähden todella alhaisesti arvostettu. Vaikka yhtiöllä on jonkin verran velkaa (velan suhde omaan pääomaan 0.58), niin sen maksuvalmius on hyvä (current ratio 2.75 ja quick ratio 2.26).

Miksi Ensco sitten on niin edullinen ja miksi markkinat eivät ole antaneet enemmän arvoa öljyn hinnan nousemiselle ja yleiselle toimialan elpymiselle? Yksi asia, joka on varmasti vaikuttanut osakkeen hinnan pysymiseen alhaalla, on lyhyeksi myyjien suuri määrä. Ja kuten usein he ovat hyvin sitkeitä näkemyksessään. Lisäksi sähköajoneuvojen voimakkaan buumin uskotaan supistavan öljyn maailmanlaajuista kysyntää tulevina vuosina, mikä olisi erityisen ongelmallista öljynporauslauttateollisuudelle. Tämä pelko on kuitenkin ylimitoitettu – ainakin lähivuosina.

Vaikka öljyn hinta on viimeisen kolmen vuoden ajalta nyt korkeimmillaan, niin öljynporausteollisuuden käänteen odottaminen on ollut tuskallisen pitkäaikaista ja tämän on joutunut myöntämään myös Enscon tunnetusti optimistinen yritysjohto. Sijoittajien kannattaakin seurata maailman öljyjättien liikkeitä. Yhtiöt kuten Shell, Chevron, Total ja BP ovat kärsineet vielä pitkään viimeisen öljyn suhdannepiikin aikaisten investointien ja sitoumusten aiheuttamasta ylikapasiteetista. Aramconin lisäksi positiivisia merkkejä investoinneista uuteen kapasiteettiin on ollut havaittavissa niin Meksikonlahdella kuin Brasiliassakin.

Se missä Ensco on suhdanteiden kääntyessä todella vahvoilla, on poikkeuksellisten laadukkaiden ja asiakkaille räätälöityjen porauslauttojen lisäksi laaja tuotepaletti sekä syvänmeren että matalampien vesistöjen porauksiin. Tähän harvat sen paljon yksipuolisemmista kilpailijoista pystyvät.

Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Tuomo Saarnio
Tuomo Saarnio
Yksityissijoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
15.05.2018 00:37

Lack of communication between the supplier and consumer leads to poor quality products What do high-quality products mean for you? It seems that the term “quality” is understood by everyone, but high-quality products are described by each consumer differently. However, there is a standardized definition of “high quality” which should be accepted. According to this definition, “quality” is how products comply with customer requirements. Even a product with many good characteristics can’t be called a “high-quality product” because even great products or services can be absolutely useless for clients. A high-quality product is one featuring characteristics most needed by the… Lue lisää >>