Elop ja ekosysteemien sota

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop avasi toimittajatilaisuudessa ekosysteemiajatteluaan.
Jos Nokia olisi valinnut älypuhelintensa käyttöjärjestelmäksi Googlen Androidin Microsoft Phonen sijaan, matkapuhelinvalmistus olisi ehkä helposti muuttunut PC-maailman kaltaiseksi toimintaympäristöksi, jossa päätelaitevalmistus on matalakatteista ja tiukasti kilpailtua bisnestä ja raha tehdään ohjelmistoilla.

Tätä uhkaa vastaan auttaa älypuhelinmarkkinoiden ”kolmen hevosen kilpailu”, jonka Nokia pani pystyyn liittoutuessaan Microsoftin kanssa. Uskoaan tähän vakuutti Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop, joka esiintyi perjantaiaamuna Taloustoimittajat ry:n tilaisuudessa.

Elop vakuutti myös, että Nokian ja Microsoftin liitto ei olisi puhtaasti softanlisensointidiili vaan että Nokia saa vaikuttaa Windows Phonen kehitykseen. Tulkitsen viestin niin, että Microsoft mahdollisesti kuuntelee Nokiaa mobiilikäyttöjärjestelmän kehityksessä mutta että Nokia ei varsinaisesti osallistu käytännön työhön.

Mitä Nokia saa vastineeksi siitä, että se antaa Microsoftille ohjelmistovalmistajan kipeästi tarvitseman tuen mobiilipäätelaitteiden käyttöjärjestelmäkisassa ja että se alkaa maksaa lisenssimaksuja Windows Phonen käytöstä? Elop toisti Lontoon pääomamarkkinapäivässä esiin tuodut rahavirtojen lähteet: kartat ja paikkatietopalvelut sekä mainokset.

Näiden tulovirtojen suuruutta tai muodostustapaa Elop ei eritellyt. Mielestäni juuri palvelukerroksen rahavirrat ovat olennainen asia kahden suuren liittoutumisen järkevyyttä arvioitaessa. Kuinka suuria tuloja Nokia voi vastaisuudessa saada palveluista? Myykö Nokia Navteqin karttapalveluita Microsoftille ja mihin hintaan suhteessa Nokian Windows Phone -lisensseistä maksamiin euroihin? Saako Nokia tulevaisuudessa osuuden Microsoftin nettimainostuloista?

Elop kuvasi Nokian ja Microsoftin käymiä neuvotteluita ja antoi ymmärtää, että ensimmäisen Nokian Windows-puhelimen suunnittelu on pohjustettu hyvin. Tyystin toista viestiä tosin puhuu se, että Nokia ei ole saanut esitettyä juuri minkäänlaista arviota siitä, minkä verran ohjelmistokehittäjiä se aikoo irtisanoa.

Henkilöstövaikutusten panttailun takana voi tosin olla myös se, että Elop kertoi Nokian neuvotelleen muiden it-yhtiöiden kanssa Symbian-osaajien työllistämisestä. Joitakin tällaisia yksiköiden myyntejä voi tulkintani mukaan olla tiedossa.

Tapaamisesta jäi varovaisen positiivinen kuva. Konkreettisten tietojen puuttuminen vaikeuttaa kuitenkin yhä merkittävästi Nokian arvioimista sijoituskohteena. Parin vuoden ylimenokauden ajan Nokia yrittänee pitää omistajansa tyytyväisenä osingon avulla. Sinä aikana yhtiön pitäisi saada rakennettua itselleen asema uudessa ekosysteemissä ja vahva pohja uusille tulovirroille.

Omistan myös itse Nokiaa.

Karo Hämäläinen

 

Photo credit: PierrePocs / Foter / CC BY-SA

 

/Karo Hämäläinen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit