Elonmerkkejä First North -listalla

First North Finland on NasdaqOMX -pörssin ylläpitämä markkinapaikka. First North on tarkoitettu pienille kasvuyhtiöille. Listautumisvaatimukset, tiedotusvelvollisuus ja muu sääntely ovat paljon kevyemmät kuin varsinaisella pörssilistalla. First North on ollut lähes aivokuollut Suomessa, vaikka se muissa Pohjoismaissa on ollut suurmenestys. Esimerkiksi Ruotsissa listalla noteerataan jo yli 100 yhtiötä, Suomessa toistaiseksi vain kaksi yritystä, Zeeland ja SAV-Rahoitus. Jopa piskuisessa Islannissakin on kaksinkertainen määrä First North –yhtiöitä Helsinkiin verrattuna. Vihdoinkin on kuitenkin alkanut kuulua elonmerkkejä Helsingin First North –rintamalta.

Helsingin silmiinpistävän surkea tilanne First North –listalla johtunee pääasiassa epäonnistuneesta ja epäloogisesta osinkoverotuksesta. Nostaessaan osinkoa noteeraamattomasta yhtiöstä osingonsaaja voi tällä hetkellä saada eräin edellytyksin verottomasti jopa 60.000 euroa, kun julkisesti eli myös First North –listalla noteeratun yhtiön maksama osinko on veronalaista tuloa ensimmäisestä eurosta lähtien. Tämä julkisesti noteerattujen yritysten syrjiminen on käsittämätön ja alunperin puoluepoliittisen lehmänkaupan tulos.

Nykyiset First North –listatut yhtiöt tuskin herättävät intohimoja sijoittajien keskuudessa. Sekä Zeelandilla että SAV-Rahoituksella on kannattavuusongelmia eikä osinkoja ole luvassa. Näistä kahdesta Zeelandilla eli entisellä Eirikuva Digital Imagella on tällä hetkellä meneillään maksullinen osakeanti, joka alkoi 27.9.2012 ja päättyy 11.10.2012. Neljällä vanhalla osakkeella saa merkitä yhden uuden osakkeen 0,02 eurolla.

Hyvät First North –uutiset liittyvät siihen, että vihdoinkin listalle on uusia pyrkijöitä. Eilen tiistaina (2.10.2012) tuulivoimayhtiö Ilmatar Windpower ilmoitti selvittävänsä mahdollisuuksia listautua First North Finland –markkinapaikalle. Valmista pitäisi syntyä vielä kuluvan vuoden aikana.

Ilmatarta paljon mielenkiintoisempi listautumiskandidaatti on kuitenkin Siili Solutions. Kyseessä on vuonna 2005 perustettu ohjelmistojärjestelmien kehityspalveluita tarjoava yritys, jonka listautumisanti alkoi 2.10.2012 ja päättyy viimeistään 9.10.2012. Yhtiö on kasvanut erittäin nopeasti ja ennen kaikkea kannattavasti, sillä sekä sijoitetun pääoman tuotto että oman pääoman tuotto ovat erinomaisella tasolla. Yhtiö on nettovelaton. Taseessa on jonkin verran liikearvoa, koska yhtiö on kasvanut myös yritysostojen kautta.

Myönteistä on Siilin poikkeuksellisen aktiivinen osinkopolitiikka, joka toivon mukaan jatkuu myös uusien osakkeenomistajien tulon myötä. Yhtiö ilmoittaa tavoitteekseen jakaa 30–70 prosenttia tuloksestaan osakkeenomistajilleen. On helppoa veikata, että Siili Solutions tulee varteenotettavien kilpailijoiden puuttuessa olemaan First North –listan tähti pitkälle tulevaisuuteen.

Kielteistä Siilin annissa on annin pienuus. Tarjolla on vain 214.000 osaketta 7 euron merkintähintaan. Kerättävä pääoma on siis vain 1,5 miljoonaa euroa, mikä taannee huomattavan ylimerkinnän. Uudet osakkeenomistajat saavat vain 14 prosenttia yhtiöstä, minkä vuoksi osakkeen likviditeetti jäänee heikoksi. Yhtiö arvioi, että osakkeen noteeraus alkaa 15.10.2012. Annista ja yhtiöstä löytyy runsaasti lisätietoja osoitteesta www.siili.fi

Emme omista osakkeita yllämainituissa yhtiöissä.

Kim Lindström

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Tom Sawyer9 Lokakuu, 2012Mitenköhän tällainen tavallinen pulliainen pääsee First Northiin ostoksille? Käyttämäni Nordnet ei ainakaan käsittääkseni mahdollista kaupankäyntiä siellä, enkä Nordeankaan sivuilla ole ko. mahdollisuuteen törmännyt. Kiitos.
Tom Sawyer16 Lokakuu, 2012Niin mitenköhän olisi?

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit