Elcoteq lähdössä viimeiselle matkalleen

Kirjoitun vajaa 6kk takaperin kirjoituksen ”mustaa pekkaa pörssissä” (https://www.nordnet.fi/blogi/mustaa-pekkaa-porssissa/). Kirjoituksessa toin esille pörssin outoja ilmiöitä, lähinnä joka keväiseen osinkokiimaan ja Geosentricin päivävaihtoon liittyen.

Nyt pörssissä näyttää taas pyörivän 1 korttirinki lisää, nimittäin Elcoteq. Elcoteq ilmoitti 5.8.2011, että neuvottelut pääomasijoittajan kanssa ovat päättyneet ja, että yhtiön lainoittajat ovat sulkeneet sen pankkitilejä ja näin ollen Elcoteq ei enää hallitse sen liiketoimintoja. Tämän seurauksena toimitusjohtaja erosi ja kurssi putosi 0.31 EUR tasolle. Mitä tämä tiedote Elcoteqin kannalta käytännössä tarkoitti?

-Pääomasijoittajat eivät halua yhtiöön mukaan.

-Yhtiön asiakkaat tulevat jättämään yhtiön. Minun on vaikea uskoa, että kukaan täysijärkinen asiakas antaisi Elcoteqille tilauksia, kun riski siitä, että tilauksia ei toimiteta on näin valtava. Jos tilauksia tulisi, nämä tilaukset eivät varmasti sisällä ennakkomaksuja. Koska E:n pankkitilit ovat jäässä, se tuskin kykenee pyörittämään toimintaansa (maksamaan vuokria, palkkoja yms.) ilman osittaisia ennakkomaksuja.

-Tulos tulee romahtamaan vielä entisestään kun kulurakennetta ei ehditä/voida sopeuttaa ja asiakkaiden ehdot ovat entistä karmeampia.

Näiden seurauksena konkurssi on käytännössä täysin varma. Yhtiöllä ei ole mitään operatiivisia edellytyksiä tehdä positiivista tulosta ja kukaan lainoittaja ei ole kiinnostunut pitämään yhtiötä enää hengissä. Osake-antia ei voida järjestää, sillä Piippo&Co ovat tuskin kiinnostuneita pääomittamaan yhtiötä enää.

Outoa tässä on se, että noin 2vk tämän tapahtumaketjun jälkeen Elcoteqin kurssilla käydään kauppaa 0.33 EUR tasolla, eli korkeammalla mitä ennen ilmoitusta konkurssista!

En voi käsittää millä perusteella joku sijoittaja ostaa tällä hetkellä yhtiön osakkeita.

Elcoteqilla on omaa pääomaa 80.9 mEUR, mutta se on täysin aineetonta omaisuutta (liikearvo + aineeton omaisuus 85.3 mEUR). Näin ollen konkurssitilanteessa osakkeen arvo on nolla.

Voi olla, että joku sijoittaja perustelee Elcoteqin ostamisen sillä, että se saa vielä kasaan rahoituspaketin/joku ostaa sen pois pörssistä. Paketti on toki mahdollinen, mutta pidän sitä äärimmäisen epätodennäköisenä. Ottaen huomioon yhtiön karut lainalaisuudet, ei sillä ole mitään edellytystä tehdä voittoa, vaikka se saisi rahoituksensa kuntoon. Näin ollen kukaan tuskin tulee laittamaan rahaa yhtiöön.

Kukaan ei tule ostamaan E:tä pois pörssistä, koska sen saa halvemmalla konkurssin jälkeen suoraan pankeilta. Tässä vaiheessa osakkeenomistajille ei tarvitse maksaa enää mitään.

Viimeinen oljenkorsi Elcoteq sijoittajan mielessä saattaa olla sen tekemä rikostutkintapyyntö sen lainoittajapankeista, jotka Elcoteqin mukaan kohtelivat sitä epäoikeudenmukaisesti. Tämä on mielestäni lähinnä naurettava väite, sillä pankeilla on oikeus vaatia lainalleen sellaisia ehtoja, kun se itse haluaa. Lainanottajalla on täysi oikeus olla ottamatta lainaa. Epäoikeudenmukaisesta kohtelusta puhuttaessa Elcoteq voi katsoa itseään peiliin, kun se aikanaan lunasti samoilta pankeilta lainansa takaisin selvästi alle nimellishintaan ja aiheutti niille miljoonien tappiot.

Veikkaan tässä, että huomenna tullaan suurella todennäköisyydellä näkemään Suomessa oikea pörssiyhtiön konkurssi. Vastaavia ei ole nähty vuosiin, sillä lähes poikkeuksetta Teollisuussijoitus ja eläkevakuuttajat pelastavat konkurssiuhan alla olevat yhtiön. Tämä on typerää, sillä se varmistaa pääoman tehottoman allokoitumisen. Elcoteqia ne eivät kuitenkaan pelasta, koska yhtiö ei ole enää kirjoilla Suomessa, eikä sillä ole työvoimavaikutusta Suomeen.

 

/One Up on OMXH

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Jukka Oksaharju31 Elokuu, 2011

Aamen. I have nothing to add.

One Up on OMXH31 Elokuu, 2011Kurssireaktio oli tänään vähintäänkin erikoinen. Kurssi laskee vain hieman ja ostolaidalla on ostajia, vaikka yhtiön alasajo on täydessä käynnissä ja johto itsekkin toteaa, että asiakkaat välttävät liiketoimintaa E:n kanssa. Korostan tässä lukijoille, että ruma tapahtumaketju on käynnistynyt vasta Q2 jälkeen, eli liikevaihdon romahdus tulee syvenemään selvästi Q3 aikaan, alle 100 mEUR mennään varmasti. Yhtiö tuskin kyllä selviää enää niin kauaa. Valitettavasti shorttaus ei E:n tapauksessa onnistu.

One Up on OMXH6 Lokakuu, 2011Sieltähän se konkurssi-ilmoitus vihdoin tuli. Osakkeenomistajat eivät tule saamaan yhtiöstä mitään, pääoma tuhoutuu 100 %:sesti. Hassua, että tänään vielä jaettiin muutama jako “korttia”, kenelle jäi Musta Pekka käteen?

No ainakin Elcoteq meni konkurssiin tyylikkäästi nousukärjessä…

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit