Elämäsi suurin sijoitus

Mikä on elämäsi suurin sijoitus? Moni sanoo että oma asunto.

Taas ne ovat täällä, nimittäin taloyhtiöiden yhtiökokoukset. Isännöintiliiton tutkimuksen mukaan vain viidesosa asunto-osakeyhtiöiden osakkaista osallistuu taloyhtiönsä yhtiökokoukseen. Se on kummallista, koska kokouksessa päätetään osakkaan kannalta tärkeimmästä asiasta, vastikkeesta.

Useimpia taloyhtiön osakkaita ei tunnu kiinnostavan yhtiönsä kunto, siisteys, tulevat korjaukset, eikä jätteiden lajittelu. Kaikki nämä vaikuttavat vastikkeen hintaan, yleensä ylöspäin.

Vähäpätöisiltä tuntuvat sellaisetkin ratkaisut kuin kuka naapurustosta valitaan hallitukseen tai kuka on isännöitsijä. Viides, eli se aktiivisin osa päättää. 80 prosenttia asukkaista seuraa sivusta kuinka loput hassaavat heidänkin rahojaan.

Vastikkeessa olennaista ei ole sen suuruus, vaan se, mitä siihen sisältyy. Sen saa parhaiten päivitettyä yhtiökokouksessa. Oletko lapseton, mutta osallistut pihalle ilmestyviin leikkivälineisiin? Asutko ensimmäisessä kerroksessa, mutta siitä huolimatta maksat hissin korjauksesta?
Kaikista näistä voi tapella vain kerran vuodessa, yhtiökokouksessa.

Jos olet kiinnostunut elämäsi suurimmasta sijoituksesta, älä tuijota pelkästään vastikkeen suuruutta, vaan katso asumisen kokonaiskustannukset. Se on summa, jonka elämisestäsi maksat.

Summaan ei kuulu pelkästään vastike, eikä asuntolainan lyhennykset, vaan myös lainan hoitomenot. Laskemalla ne yhteen, saat elämisellesi hintalapun.
Edelleenkään summa ei ole se olennaisin, vaan olennaisinta on suhteuttaa se tuloihisi. Jos nettotuloistasi 40 prosenttia menee asumiseen, asut liian kalliisti.

Monet väittävät, että oma asunto ei ole sijoitus. Silti monen suomalaisen päällimmäisenä ajatuksena on lyhentää lainaansa niin paljon kuin se on mahdollista. Monessa muussa maassa ihmiset ottavat asuntolainan hoitomenot ikään kuin vuokrana. Mitä siitä vaikka pääoma ei lyhenekään, elämisestähän tässä vain maksetaan.

Jos ajattelet toisin ja pidät omaa asuntoasi sijoituksena, pidä omaisuudestasi huolta. Lajittele muovit energiajätteeksi, pilko joulukuusi biopussiin, älä jätä valoja päälle kellariin, ja mikä tärkeintä – osallistu yhtiökokoukseen.

/Ninni Myllyoja

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Jukka Oksaharju2 Huhtikuu, 2012

Omistusasujana olen kiinnittänyt huomiota myös yhtiöjärjestykseen ja siihen mahdollisesti ehdotettuihin muutoksiin. Kuten pörssiyhtiössä, on myös asunto-osakkaan todellinen vaikutusmahdollisuus yhtiökokouksen varassa. Yhtiöjärjestys liittyy tähän siltä osin, jos taloyhtiön äänestyksissä sovelletaan esimerkiksi äänileikkuria tai muita rajoituksia.

553 Huhtikuu, 2012Hyvä kirjoitus!

En tiedä johtuuko se suomalaisten tunnollisuudesta vai mistä, että veloista halutaan mahdollisimman nopeasti eroon ja maksetaan itsemme kipeäksi.

Hitaassa lainan lyhentämisessä on sekin etu, että inflaatio lyhentää puolestasi velan pääomaa. Lisäksi jää enemmän säästöön, jolloin korkojen noustessa voi tarvittaessa tehdä lisälyhennyksiä.

Shahmati3 Huhtikuu, 2012Asiaa kirjoitat – kummallista, ettei ihmisiä kiinnosta heidän omaisuutensa ylläpitoon liittyvät päätökset. Tosin tuo hissiesimerkkisi oli kyllä kehno. Eka kerroksen asukkaat sekä parvekkeettomat asujat vastaavat ko asioiden kunnostuksesta siinä missä muutkin, siitä on turha mennä rettelöimään.

Sakke3 Huhtikuu, 2012Hyvä kirjoitus.

Tosin tuosta 40 prosentista olen hieman eri mieltä sillä oletuksella, ettei henkilöllä ole muita isoja kulueriä (esim. autoa). Olennaisempaa on minusta verrata omistusasumisen kustannuksia vuokralla asumiseen kaupungissa, jossa joutuu joka tapauksessa asumaan.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit