Eksperttisalkku 2v: Inderes +42 %, OMXHCap -1 %

Experttisalkkumme perustamisesta on kulunut kaksi vuotta, ja on aika katsoa miten olemme sijoituksissamme onnistuneet. Pääosin voimme olla erittäin tyytyväisiä salkun tuottoon, sillä se on selvästi voittanut vertailuindeksien tuoton. Inderesin experttisalkku on tuottanut aloituksesta 42 %, kun samaan aikaan OMXHCap -tuottoindeksi on laskenut noin 1 %. Lisäksi on erittäin tärkeää huomioida, että olemme saavuttaneet tuoton kohtuullisella riskitasolla ja varsin pienellä volatiliteetilla.

Lähtökohtaisesti kerroimme vertailuindeksimme olevan 50 % Helsingin portfolio-indeksi sekä 50 % S&P500, mutta lopulta salkkumme on keskittynyt Suomeen ja Eurooppaan. Mielestämme arvostustasot Euroopassa ovat huomattavasti Yhdysvaltoja houkuttelevammat, ja ero on viime aikoina vain kasvanut. Vaikka Euroopan talousnäkymät ovat toki huomattavasti esimerkiksi Yhdysvaltoja synkempiä, on tärkeää huomata, ettei Euroopan ja eurooppalaisten yhtiöiden näkymien välille voi vetää yhtäläisyysmerkkejä. Niin kauan kun arvostustasot ovat houkuttelevia, emme näe syytä merkittävästi muuttaa painotustamme.

Sektorien välisen hajautuksen kannalta salkkumme on hyvin hajautettu: salkusta löytyy kiinteistösijoitusyhtiö Citycon, operaattori Elisa, energiayhtiö Fortum, pankki- ja vakuutussektorilta Nordea ja Sampo (omistaa myös Nordeaa), kuluttajasektorilta Tesco, Stockmann ja Pandora, teknosektorilta Okmetic ja Tecnotree, tuulivoimayhtiö Vestas sekä kaivossektorilta Talvivaara, jonka merkitys on tosin painunut pohjamutiin osakekurssin myötä. Lisäksi mukana on monialayhtiö Revenio, joka painottuu kuitenkin terveysteknologiaan (Icare), sekä jalometallirahastoja (kulta ja hopea).

Topit ja flopit

Salkussamme on tällä hetkellä kaksi osaketta, jotka ovat moninkertaistaneet arvonsa: pohjahinnoilla alun perin ostettu Pandora (+428 %) sekä Stonesoft (+242 %), josta tehtiin vasta ostotarjous. Nämä ovat tuottaneet myös euromääräisesti suurimmat voitot, vaikka myimmekin osan Pandorasta jälkikäteen katsottuna aivan liian aikaisin.

Lisäksi erinomaisia sijoituksia ovat olleet Sampo (+58 %), Revenio (+67 %), Nordea (+50 %) ja Tecnotree (noin puolessa vuodessa +43%). Huomioiden Sammon omistus Nordeassa, on tämä Pohjoismaiden johtava pankki noussut yhdeksi suuremmista sijoituksistamme salkussamme. Pidämme osakkeen arvostustasoa edelleen houkuttelevana, joten tämä tilanne sopii meille hyvin.

Vaikka salkkumme on yleisesti tuottanut oikein hyvin ajatellen markkinatilannetta, on mukaan mahtunut myös massiivisia pettymyksiä. Näistä suurin on Talvivaara, joka on menettänyt arvostaan peräti 75 % salkussamme. Taustalla on tietenkin sekä jatkuvat ja kärjistyneet ympäristöongelmat että kaivoksen ylösajoon liittyvät ongelmat. Kun nämä yhdistettiin vielä yleisesti heikentyvään markkinatilanteeseen (nikkelin hinnan lasku), ajautui Talvivaara lopulta rahoitusongelmiin. Yhtiön tekemä osakeanti dilutoi rajusti vanhoja omistuksia. Näemme edelleen Talvivaarassa potentiaalia, ainakin ajatellen nykyistä kurssitasoa, mutta emme odota siitä kurssirakettia. Tarkastelemme yhtiön ja osakkeen kehitystä kriittisesti, mutta säilytämme sen pienen painon toistaiseksi salkussamme.

Lisäksi olemme pettyneitä arvometallien arvonkehitykseen. Ostimme näitä enemmän “vakuutuksena” keskuspankkien rahan painamista vastaan. Keskuspankkien setelipainokoneet ovat käyneet kuumana, kuten odotimmekin, mutta valitettavasti näiden vakuutuksien hinnat ovat kuitenkin laskeneet. Kullan ja hopean asema salkussa on myös tarkastelun alla, sillä ne eivät selvästikään ole täyttäneet niille asetettua tehtävää salkussa. Ainoa positiivinen asia on ollut hajautusvaikutus, mutta se ei luonnollisestikaan ole riittävä syy pitää salkussa arvometalleja, jotka eivät maksa osinkoja tai tuota muuta lisäarvoa.

Millä mielillä tulevaisuuteen?

Mielestämme salkkumme on tällä hetkellä hyvä sekoitus vakaita ja vahvoja liiketoimintoja sekä mielenkiintoisia tulevaisuuden mahdollisuuksia. Vakaan ytimen muodostavat Tesco, Fortum, Sampo, Nordea, Citycon ja Revenio. Näistä viimeinen on toki enemmän tulevaisuuden mahdollisuus kuin vakaa perusliiketoiminta, mutta Revenion ydintä eli Icarea voidaan pitää kuitenkin vakaana ja erittäin tuottoisana liiketoimintana. Elisa on myös tällä hetkellä salkussamme suurella painolla, koska halusimme iskeä osan salkun pääomista yhtiön ylivertaiseksi nousseeseen osinkotuottoon. Itse Elisan liiketoiminnan kasvuedellytyksiä emme pidä erityisen houkuttelevana ja voimme luopua osakkeesta, jos arvostustaso (osinko-% ja kassavirta) nousee riittävälle tasolle.

Mielenkiintoisina mahdollisuuksina näemme yhtiöt kuten Tecnotree ja Okmetic. Tecnotree on perinteinen käänneyhtiö, joka voi nousta salkussa merkittävästi, jos käänne onnistuu. Riskit ovat kuitenkin korkeita, minkä tiedostamme hyvin. Okmeticin lyhyen tähtäimen suurin nousupotentiaali liittyy mahdolliseen yritysostoon, mutta toki yhtiö täyttää muutenkin kaikki tärkeimmät sijoitusteesit ja on hyvin maltillisesti arvostettu.

Suuria muutoksia emme salkkuumme odota, mutta lähitulevaisuudessa tulemme todennäköisesti tekemään jonkin verran ostoja ainakin niillä rahoilla, jotka Stonesoftista pian irtoavat. Luonnollisesti tarkkailemme kuitenkin koko ajan mahdollisuuksia, joita ailahtelevaiset markkinat meille tarjoavat. Vaikka suhtaudumme makrotaloustilanteeseen yleisesti hyvin epäilevästi, mielestämme osakkeille on nykyisessä nollakorkoympäristössä erittäin vaikeaa löytää vaihtoehtoja. Markkinat ovat jokseenkin turtuneet heikkoon talousdataan ja samalla riskipreemiot ovat kutistuneet, mikä on tukenut osakkeita huonosta makrotalouskehityksestä huolimatta. Osakkeiden arvostustasot näemme neutraaleina. Tulemme todennäköisesti säilyttämään korkean osakepainomme myös tulevaisuudessa parempien vaihtoehtojen puutteessa.

Omistamme edellä mainituista sijoituskohteista kaikkia paitsi Pandoraa ja hopeaa.

-Inderes

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit