Siirry pääsisältöön

EKP:n rahapolitiikka, sen välineet ja markkinat

 

Euroopan keskuspankki (EKP) alensi torstaina pankeille tarjoamaansa talletuskorkoa -0,3 prosenttiin.

Määrällistä elvytysohjelmaansa se päätti samalla pidentää kuudella kuukaudella vuoden 2017 maaliskuuhun, vahvistaa sijoittamalla myös palautuvat rahat takaisin markkinoille ja leventää hyväksymällä myös paikalliset kuntalainat ohjelman osto-kohteiksi valtiolainojen rinnalle.

Määrällisen elvytysohjelman koko kasvoi näin yli 30 prosenttia 1 120 miljardista (ainakin) 1 500 miljardiin. Silti markkinat pettyivät ja euron arvo nousi. Miksi?

Talletuskorko

EKP:n talletuskoron alentuessa -0,2 prosentista -0,3 prosenttiin, pankit joutuvat maksamaan entistä enemmän siitä, että tallettavat rahaa EKP:n tililleen. Satasen talletus pienenee nyt 99,7 euroon vuodessa. Negatiivisella talletuskorolla EKP haluaa pakottaa pankkeja hakemaan muita “sijoituskohteita” rahoilleen.

Määrällinen elvytys

EKP pyrkii samaan myös määrällisellä elvytysohjelmallaan. Siinä EKP ottaa rahaa tyhjästä ja ostaa eurovaltioiden obligaatioita, sekä nyt myös kuntien liikkeeseen laskemia velkakirjoja markkinoilta. Kun näiden diskonttoarvopapereiden kysyntä tämän seurauksesta kasvaa, korot ja välillisesti myös euron arvo laskevat.

Kun valtavalla euromäärällä markkinoilta pois ostettujen sijoituskohteiden (valtio- ja kuntalainat) määrä vähenee, pankkien ja sijoittajien on löydettävä vaihtoehtoisia sijoituskohteita.

EKP toivoo, että pienten- ja keskisuurten yritysten lainat muodostaisivat suuren osan näistä vaihtoehtoisista sijoituskohteista. Pk-yritysten rahoittamisella on merkittävin työllistävä vaikutus, mikä osaltaan tukee euro-alueen talouskasvua.

Halvempi euro?

Euroalueen matala korkotaso saa maailman valtioiden valuuttavarannot hakeutumaan valuuttoihin joissa korkotuotto on parempi. Näin euroja myydään ja muita valuuttoja ostetaan, mikä alentaa euron arvoa. Halvempi euro tukee euroalueen vientiä kun euroissa hinnoiteltavat tuotteet halpenevat muilla valuutoilla ostettuna.

Markkinareaktio = toteutus – odotukset

Miksi euron halpenemiseen johtavien EKP päätösten jälkeen euron arvo sitten kuitenkin nousi? Markkinoilla odotettiin talletuskoron laskemista jopa -0,4 prosenttiin ja määrällisen elvytyksen kuukausittaisen ostoerän suurentamista jopa 80 miljardiin. EKP toteutuneet toimenpiteet olivat odotuksiin nähden laimeita.

Käänteisesti voisi sanoa, että markkinaosapuolet olivat jo ennen EKP päätöstä hinnoitelleet suuremmat EKP toimet euron kurssiin. Kun toteutus jäi odotuksista, markkinat “korjasivat” valuuttakurssin vastamaan todellisuutta. Kun toimenpiteet eivät olleet niin vahvoja kun markkinoilla oli oletettu, liiaksi halventunut euro vahvistui.

Oli uutinen mikä tahansa, arvopaperimarkkinoiden reaktiot heijastavat aina näkymättömien odotusten ja toteutuneen uutisen välistä erotusta. Markkinaliike ja sen suunta on suoraan verrannollinen yllätyksen suuruuteen ja sen laatuun.

Yellen vs. Draghi

Huomattavasti paremman taloustilanteen johdosta Yhdysvaltojen keskuspankki tullee Janet Yellenin johdolla aloittamaan ohjauskorkojen nostot joulukuun 16. päivä. Kyse on merkittävästä rahapoliittisesta muutoksesta, koska Fed on pitänyt lyhytaikaisen ohjauskoron nollassa vuodesta 2009 lähtien.

EKP:n jatkaessa elvyttävää rahapolitiikkaansa maailman kaksi merkittävintä taloutta ohjataan täysin eri suuntiin. Tämä itsessään vahvistaa dollaria ja heikentää euroa. Vaikka euron valuuttakurssin ohjailu ei kuulu EKP:n tavoitteisiin, odotukset Fedin tulevasta koronostosta on osaltaan vaikuttanut heikentävästi EKP:n eiliseen päätökseen.

Jättäytymällä toimenpiteissään hieman odotettua lyhyeksi EKP myös viestittää, että sillä on keinot mahdollisten yllätysten varalle.

EKP, talouskehitys ja sen riskit

EKP onkin kriisin alusta lähtien johdonmukaisesti viestittänyt seuraavansa tilannetta ja ryhtyvänsä tarvittaviin toimenpiteisiin mikäli tilanne muuttuu. Määrällinen elvytys on tähän mennessä toiminut. Euroalueen 10-vuotisten valtiolainojen korko on laskenut 1,2 prosenttia vuoden takaisesta.

Kreikan kahdet viimeaikaiset, Molotovin koktailien vauhdittamat yleislakot muistuttavat kuitenkin euroalueen pinnan alla kytevistä riskeistä. Hätää kärsivälle kansalle ei rakenteelliset muutokset maistu. Eläkeuudistus on kuitenkin Troikan (Euroopan komission, Kansainvälisen valuuttarahaston ja EKP:n) kolmannen tukipaketin jatkumisen edellytys.

EKP ei halua rajata pois keinoja eurotalouden toipumisen varmistamiseksi. Näin olleen esimerkiksi määrällinen elvytysohjelma laajenee tarvittaessa entisestään. Viesti itsessään vakauttaa kehitystä.

Rahapolitiikka ei kuitenkaan yksin riitä

Ongelmaksi on kuitenkin muodostunut euroalueen kriisimaiden rakenteellisten muutosten patoutuminen. Minkään maan kansalaiset eivät omalta osaltaan halua luopua saavutetuista eduistaan. Ei Kreikassa, mutta ei myöskään Suomessa. Edellisessä ollaan pakon edessä. Jälkimmäisessä kovaa vauhtia siihen pyrkimässä.

 

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit