Ekosysteemien sota

Apple toi mobiilisovellukset suuren yleisön tietoon samalla kun yhtiö tienasi helppoa rahaa. Tämä houkutteli muita puhelinvalmistajia kopioimaan konseptin vaihtelevalla menestyksellä. Suurin muutos tapahtui siinä, että itse laitteen merkitys on pienentynyt, kun taas alustan ympärille rakennetun ekosysteemin merkitys on kasvanut. Kaksi vahvinta ekosysteemiä ovat iPhonen/iPadin sekä Androidin ympärille rakennetut ekosysteemit. Microsoft on ilmoittanut Windows Phonen kilpailun kolmanneksi hevoseksi. Näiden kolmen ekosysteemin lisäksi on olemassa monia muita ekosysteemejä joiden elinkelpoisuus on kyseenalainen. Uskomme kuitenkin standardi webbi -teknologien vähentävän alustariippuvaisten ekosysteemien merkitystä.

Sovelluskehittäjät joutuvat pohtimaan mitä alustoja he aikovat tukea ja missä järjestyksessä he tukevat niitä. Tänään vastaus on yleensä iOS, koska iOS:älle tehdyillä sovelluksilla on parhaat tuottonäkymät, ja Android, koska sillä on suurin käyttäjäkunta. Nokian hypättyä samaan kelkkaan Microsoftin kanssa osa kehittäjistä on päättänyt tukea myös Windows Phonea, mutta vasta sen jälkeen kun iOS ja Android ovat saaneet osansa työpanoksesta. Muita alustoja tuetaan harvoin, koska niiden tukeminen ei ole taloudellisesti kannattavaa. Sovellukset pitää yleensä kirjoittaa uudelleen jokaista alustaa varten, mikä on kallista ja aiheuttaa viiveitä.

Sijoittajan näkökulmasta kysymys on enemmänkin siitä, mikä on tulevaisuuden trendi, mikä ekosysteemi luo eniten rahaa ja kuinka rahat jakautuvat eri yhtiöiden välillä. Olemme keskustelleet viime vuosina asiasta muun muassa mediayhtiöiden edustajien kanssa. Osa mediayhtiöistä on sijoittanut paljon aikaa ja rahaa kehittääkseen sovelluksia mobiililaitteisiin. Käsityksemme mukaan erillisten sovellusten kehittäminen on enemmän tai vähemmän poisheitettyä rahaa, koska saman olisi voinut tehdä edullisemmin, nopeammin ja peittää suuremman osan potentiaalisista käyttäjistä standardi webbi -teknologioilla. Ajattelemme lähinnä HTML:ää, kuvauskieltä jolla tavalliset webbi-sivut tehdään.

Olen testannut mediayhtiöiden sovelluksia vaimollani, joka ei voisi olla vähemmän kiinnostunut siitä teknologiasta millä uutiset toimitetaan hänelle. Kokeiltuaan sovelluksia aikansa on hän aina palannut käyttämään mobiililaitteisiin sovitettuja webbi-sivuja, koska hänen mielestään lukukokemus on näin paljon parempi. Minäkin olen päätynyt samaan ratkaisuun ja luen mieluummin uutiset webbi-selaimella. Tämän huomioiden meidän täytyy myöntää, että Apple on onnistunut hyvin iskulauseellaan ”There’s an app for that”, koska kuulostaa paljon seksikkäämmältä ratkaista ongelma lataamalla sovellus kuin avaamalla webbi-sivu.

Financial Times on luultavasti ensimmäisiä, joka on lopettanut tilauspohjaisten iOS-sovellusten tukemisen ja siirtynyt käyttämään HTML5-sovelluksia (HTML:än viimeisintä versiota). Oletamme, että Applen 30-prosenttinen osuus tuloista alkoi tuntua liian paljolta, jotta liiketoiminta olisi kannattavaa samalla kuin Androidin ja Windows Phonen markkinaosuudet ovat olleet kasvussa. Tällöin onkin kannattavampaa kirjoittaa sovellus, joka toimii suoraan kaikilla alustoilla. Tämä on luultavasti vain kehityksen alku ja tulevaisuudessa tulemme näkemään yhä enemmän HTML5-sovelluksia alustariippuvaisten sovellusten sijaan. Myös puhelinoperaattorit ovat innostuneita HTML5:stä, koska niillä on uusi mahdollisuus saada osuutensa tuloista, jotka ovat valuneet Applen ja Googlen taskuihin.

HTML5 ei ole sinänsä mitään mullistuttavaa, joka muuttaisi päivittäisiä rutiinejamme, eikä mikään estä, että esimerkiksi Apple alkaisi levittää HTML5-sovelluksia sovelluskaupassaan. Tästä huolimatta on todennäköistä, että HTML5 tulee vaikuttamaan siihen miten tulot jaetaan. HTML5:n suurimmat esteet ovat kuitenkin käyttäjät ja hitaat webbi-selaimet. Käyttäjät valitsevat harvoin parhaan teknologian vaan sen mikä on trendikkäin ja kuulostaa seksikkäimmältä. Alustariippuvaisilla sovelluksilla tulee aina olemaan yliote HTML5-sovelluksiin nähden ja tämän takia onkin tärkeää, että mobiiliselaimet kehittyvät nopeammiksi tulkitsemaan HTML-sovelluksia. Teknologinen yliote ja nopeuden tarve tulee parhaiten esille pelien kohdalla, mutta ei rajoitu ainoastaan niihin ja siksi tulemmekin näkemään vielä tulevaisuudessakin alustariippuvaisia sovelluksia.

HTML5 tulee vaikuttamaan seuraavilla osa-alueilla:

  • Sovelluskauppojen monopoli murtuu ja uusia vaihtoehtoisia kanavia syntyy. Todennäköisesti olemassa olevilla sovelluskaupoilla tulee olemaan keskeinen rooli myös jatkossa.

  • Vaihtoehtoiset maksutavat, kuten Paypal ja operaattorilaskutus, saavat uusia mahdollisuuksia.

  • Rahavirrat ja niiden jakautuminen tulevat muuttumaan. Odotamme, että palveluntarjoajat ovat voittajia ja saavat entistä suuremman osan kakusta.

  • Sensuuri heikkenee. Apple on tullut tunnetuksi kovista otteistaan hylätessään ja poistaessaan sovelluksia ja palveluja AppStoresta.

  • Ekosysteemien väliset rajat hämärtyvät, mikä mahdollistaa tulokkaiden tulon markkinoille. Tästä huolimatta on todennäköistä, että kaksi tai kolme ekosysteemiä hallitsee markkinoita myös jatkossa.

Tom Lindström

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Jusa1 Elokuu, 2012

“Sovelluskehittäjät joutuvat pohtimaan mitä alustoja he aikovat tukea ja missä järjestyksessä he tukevat niitä.”

Näimpä ja mielenkiintoista myöskin se, että tällä hetkellä on paljon paljon suosituja sovelluksia jotka ovat saatavilla “vain” iOS:ll ja Androidille. Kun olen asiaa kysellyt, niin lähes aina vastus siihen miksi sovellusta ei ole saatavilla Windows -laitteille on se, että “odotamme kuinka Windows -laitteet lähtevät myymään”.

Tässäkin on pieni “vaara” Nokian kannalta, sillä monelta se Lumia jää sinne kauppaan kun ei siiihen saa sitä, eikä sitä, eikä sitä sovellusta… ne on ehkä tulossa, mutta ei voida varmasti luvata.

Tuosta sovellus vs. webbisivu olen sitä mieltä, että jotkut palvelut toimivat paremmin sovelluksena, toiset taas webbisivuna. Esim. Twitterin käyttö oli aiemmin kätevää sovellusten avulla, mutta kun Twitter uudisti mobiilisivunsa, tuli sen käytöstä ainakin omalla kohdallani mieluisampaa.

Toisaalta taas vaikkapa YouTube, sovellukset ovat paljon kätevämpiä, niiden avulla voit esimerkiksi ladata helposti videoita suoraan puhelimeen…. tai vaikkapa formuloiden Live -seuranta… webbisivujen kautta et näe muuta kuin uutiset, mutta sovelluksen kautta voit seurata livenä autoja radalla, lisäksi kaikki muu informaatio on paljon paremmpin ja helpommin saatavilla.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit