Ei savua ilman tulta? Case Nokia

Yritysjärjestelyspekulaatiot Nokian ympärillä ovat kiihtyneet viimeaikoina, kun Microsoftin sekä Huawein on huhttu/ilmaissut olevan kiinnostunut Nokiasta. Tämä on saanut markkinat kääntämään katseensa entistä vahvemmin yhtiön osien summaan, joka on melkein millä tahansa laskukaavalla korkeampi, kun nykyinen osakekurssi. Itse pidän hyvin mahdollisena, että Nokiassa tulee tapahtumaan jotain lähikuukausien aikana ja näin ollen käyn tässä kirjoituksessa läpi mietteitäni Nokiasta.

Kukaan tuskin haluaa Nokiaa kokonaisena

Itse uskon vahvasti, että Nokia ei tule poistumaan pörssistä kokonaisena, eikä kukaan näin ollen tule tekemään siitä ostotarjousta. Perustelu on mielestäni hyvin yksinkertainen, Nokian kaikki osat eivät sovellu kenellekään eikä kukaan halua ylimääräistä riippakiveä niistä osista jotka eivät sille sovi. Lisäksi Nokia on sopimussuhteessa niin Siemensin (NSN), kuin Microsoftin kanssa (puhelinliiketoiminta) ja kenelläkään ei ole varmuutta näiden sopimusten sisällöstä joka hankaloittaa entisestään mahdollisen ostajan asemaa. Microsoft tuskin haluaa ottaa omistukseensa 50% osuutta NSN:stä ja vastaavasti NSN ostaja tuskin haluaa ottaa haltuunsa tappiollista puhelin liiketoimintaa.

Ympäri mennään yhteen tullaan

Näin ollen pidänkin huomattavasti todennäköisempänä sitä, että Nokia jatkaa pörssissä, mutta tulee olemaan erinäköinen ennen seuraavaa yhtiökokousta. Nokialla on useampia vaihtoehtoja, mutta itse pidän todennäköisimpänä skenaariona sitä, että Nokia myy älypuhelinliiketoimintansa (sisältää myös Navteqin) ja Lumia brändin Microsoftille. Syy on hyvin yksinkertainen, Microsoftin älypuhelin unelma kuolee ilman Nokiaa. Nokian Lumia mallisto kattaa tällä hetkellä jo yli 80% WP myynnistä ja pienempiä WP valmistajia on jatkuvasti pudottautunut kelkasta pois ja keskittynyt puhtaasti Androideihin. Windows Phonen tilanne ei muutenkaan näytä tällä hetkellä kovin ruusuiselta ja harva voi neutraalien lasien läpi katsoessaan sanoa strategian onnistuneen kovinkaan hyvin. Sekä Nokia, että Microsoft ovat laittaneet ennennäkemättömät rahat markkinointiin ja käyttöjärjestelmä ei silti ole ottanut kunnolla tuulta alleen. Ostajilta on vedetty matto jalkojen alta pariin otteeseen (edellinen lippulaiva ei päivittynytkään seuraavaan käyttöjärjestelmään yms.) ja näin ostajien uskollisuutta on koeteltu. Microsoft on tuskin valmis heittämään pyyhettä kesään mobiilistrategiansa suhteen, sillä PC myynti syöksyy tällä hetkellä melkoista vauhtia alan siirtyessä entistä vahvemmin mobiiliin (tabletit ja älypuhelimet). Näin ollen Microsoftille ei välttämättä jää mitään muuta vaihtoehtoa kuin ostaa Nokian älypuhelin liiketoiminto. Tämä sisältäisi samalla hyvin todennäköisesti myös Navteqin, sillä Navteqin päälle on rakennettu Microsoftin mobiilistrategian paikannuspuoli. Hintaa on erittäin vaikea arvioida, mutta liiketoiminnan tappiollisuudesta johtuen hinta tuskin kohoaa kovinkaan korkeaksi ja Microsoftin kassalla kauppa olisi helposti toteutettavissa. Mikäli tämä skenaario toteutuisi nousisi mediassa varmasti melkoinen haloo Nokian toimitusjohtaja Elopin tarkoitusperistä. Nokian puhelin liiketoimintojen arvo on tällä hetkellä vain murto-osa siitä mitä se oli Elopin aloittaessa (silloin NSN arvo oli nollan tuntumassa ja kurssi noin 8 euroa, nyt kurssi on 3 euroa ja NSN kattaa tästä arvosta merkittävän osan). Elop on tehnyt Nokiassa useita suurenluokan strategisia virheitä ja jonkun mielestä osa näistä päätöksistä on tehty enemmänkin Microsoftin, kun Nokian etujen mukaisesti. Korostan tässä, että itse en usko mihinkään salaliittoon, vaan kyseessä on yksinkertaisesti strategiset virheet ja sokea usko Windows Phonen menestystä kohtaan.

Mahdollisen älypuhelinliiketoiminnan myynnin jälkeen Nokialle itselleen jäisi vielä peruspuhelimet, patentit, sekä NSN. Nokian ei tässä skenaariossa olisi enää mitään järkeä valmistaa itse peruspuhelimia, sillä niiden myynti laskee erittäin rajusti ja niiden tärkein funktio on näkemykseni mukaan tarjota yhtiölle potentiaalista asiakaskuntaa, josta se voi konvertoida älypuhelinkäyttäjiä brändin avulla. Ei myöskään sovi unohtaa Nokian puhelinten valmistuskapasiteettiä, joka on edelleen alan eliittiä. Tämä peruspuhelin liiketoiminta todennäköisesti yhdessä Nokian brändin kanssa kiinnostaisi varmasti monia valmistajia (Huawei, Lenovo, Samsung..).

Patentti portfolio taas kiinnostaa varmasti lähes kaikkia pelureita alalta, sillä patenttien merkitys tulee kasvamaan jatkuvasti. Esimerkiksi Google jykevöittäisi Androidin suvereenia asemaa älypuhelin maailman huipulla entisestään jos se hankkisi omistukseensa Nokian patenttiportfolion. Uskon, että myös kaikki edellä mainitsemani pelurit ovat jossain määrin kiinnostuneita Nokian patenteista.

 Nokia Networks?

Mikäli Nokia alkaisi myydä puhelinliiketoimintojaan näistä saatavat kassavarat mahdollistaisivat sille Siemensin ostamisen ulos NSN:stä. Näin Nokia muuntautuisi puhtaaksi verkkoyhtiöksi (vrt. Ericsson). Tämä olisi erittäin surullista, sillä lähes 20 vuotta sen jälkeen kun Nokia ja Ericsson loivat ja hallitsivat koko matkapuhelin toimialaa, olisivat molemmat pudonneet pelistä pois erilaisten strategisten virheiden seurauksena.

Toinen vaihtoehto Nokialle NSN omistuksen suhteen on sen myynti. NSN:stä olisivat kiinnostuneita todennäköisesti ainakin kiinalaiset valmistajat ja pääomasijoittajat. Kiinalaisten valmistajien osalta ongelmaksi voisi nousta markkinaviranomaiset, sillä uuden yhtiön markkinaosuus saattaisi nousta liian korkeaksi tietyillä markkinoilla ja EU/US viranomaiset saattaisivat kokea tämän myös turvallisuusuhaksi. Pääomasijoittajille NSN tarjoaisi kehityskelpoisen hyvää kassavirtaa tuottavan kohteen. Pörssilistausta pidän epätodennäköisenä, sillä siinä Nokia ja Siemens joutuisivat molemmat jäämään omistajiksi kohtuullisilla omistuksilla (on harvinaista, että tämänkaltaisessa listautumisessa vanhat omistajat luopuvat täysin omistuksistaan) ja en usko, että kummallakaan taholla on kiinnostusta jäädä vähemmistö-osakkaaksi NSN:ään.

Mikäli Nokia myy NSN omistuksensa se saisi siitä huomattavat käteisvarat, joiden avulla sillä olisi lisää muskelia panostaa puhelin liiketoimintaansa. Tässä vaiheessa Nokian johto olisi vaikean päätöksen edessä. Jatkaako yhtiö ”all in” strategiaansa Windows Phonen kanssa, jossa menestys riippuu enemmänkin Microsoftista, kuin Nokiasta vai alkaako yhtiö valmistaa myös Android puhelimia. Nokialla on edelleen miljoonia merkkiuskollisia kuluttajia peruspuhelimissa joiden konvertoiminen halpoihin Android älypuhelimiin voisi hyvin onnistua. Mielestäni tässä vaiheessa osakkeenomistajien kannalta ainoa oikea strategia olisi ottaa myös Android käyttöön, jolla toiminnan jatkuvuus voidaan turvata, mikäli Windows Phone epäonnistuu. Osakkeenomistajien on syytä toivoa, että Nokian ja Microsoftin välinen sopimus ei rajaa Nokian mahdollisuuksia käyttää muita käyttöjärjestelmiä.

Oma positio

Olen itse puoli-tosissani harkinnut tekevänä pienen spekulatiivisen sijoituksen Nokiaan. Kuten sanoin, osien summa on nykyistä markkina-arvoa korkeampi ja pidän hyvin mahdollisena, jopa todennäköisenä, että Nokiassa tapahtuu jotain lähikuukausien aikana. Luottamukseni yhtiön johtoa kohtaan on kuitenkin täysi nolla ja olen huolissani siitä, osaako johto kapitalisoida yhtiön osissa olevan potentiaalin. Näin ollen seuraan kehitystä ainakin toistaiseksi sivusta. Mahdollinen sijoitukseni olisi hyvin pieni, korkeintaan muutamia prosentteja salkustani.

Mitä ajattelevat lukijat? Miltä näyttää Nokia joulukuussa 2013?

En omista osakkeita edellämainituissa osakkeissa

Photo credit: Wired Photostream / Foter.com / CC BY-NC

 

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
12 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
28.06.2013 15:10

En olisi varma, että Nokian arvo on kovin kummoinen. Kannattaa ottaa huomioon, että kiinalaisten voima ja heidän huimat voimavaransa alentavan Nokian arvoa rajusti.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
28.06.2013 17:10

Nokia on sen verran pellefirma ettei siihen kannata sijoittaa.
http://jtalous.blogspot.fi/2013/06/nokian-tulevaisuus.html

Itselle on kyllä vaikea nähdä mitään syytä miksi Nokia yhtäkkiä rupeaisi pärjäämään kun se ei tähänkään asti ole pärjännyt. Nokian innovaatioista on turha puhua.

Nimetön
Nimetön
28.06.2013 15:33

Analysoimatta sen enempää, kannattaa miettiä Nokian innovointikykyä joka on ollu olemassa aina muttei aiemmin ole uskallettu käyttää. Nyt uskalletaan ja homma toimii ja toimii muuten myös NSN:n puolella. Mitään tuskin tullaan myymään mihinkään paitsi yksittäisiä patentteja + Siemensin osuus verkkoyhtiöstä. Ja luotto johtoon on kaikkea muuta kuin nolla. Edellämainituista syistä omistan Nokian osakkeita.

Nimetön
Nimetön
28.06.2013 15:42

Miksi MS ostaisi Noksun. Jos Nokia osaa hommansa, on heidän kannaltaan paljon hedelnällisempää tehdä yhteistyötä erillisinä yrityksinä kuin ottaa kaikenmaailman hikipajuloissa majailevat nokia duunarit ja sata uutta ammattiliittoa myllyynsä. Jos wp taas ei menesty ja syy on ettei nokia osaa, miksi ostaa osaamatonta puljua. Jos taas syy on käyttiksessä, kannattaisi vaan panostaa siihen, ei Se Nokiaa ostamalla parane. Kummassakaan tapauksessa wpn markkinaosuus ei kasva. Ms nyt ostaisi ennemin vaikka HTCn, jolla markkinaosuus kasvaisi wpllä ja Yks android soturi heti vääjemmän.
Sori agressivinen kirjoitus tyyli.. on tässä kiire kalalle 🙂

Nimetön
Nimetön
28.06.2013 15:56

Microsoftin Windows Phone -strategia on vielä “sisäänajo vaiheessa” ja se omaa mahdollisuudet kasvaa merkittäväksi tekijäksi. Se tarvitsee aikaa.

Aikaa tarvitsivat aikanaan myös Iphone ja Android.

Iphone julkistettiin 09.01.2007 ja se muutti matkapuhelinmarkkinat perusteellisesti muutamassa vuodessa. Ei siis heti, vaan muutamassa vuodessa.

Oliko tuo viimeinen suuri käänne matkapuhelinmarkkinoilla? Tuskin!

Suomalaisten osakkeenomistajien puolesta toivon, että MS ja Nokia onnistuvat projektissaan.

Jarmo

PS. Olen kirjoitushetkellä long Nokiassa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
28.06.2013 17:37

Muutokset tarvitsevat aikaansa, mutta kuinka kauan osakkeenomistajat ovat valmiita nykymenoa enää katsomaan, samalla kun tietävät että osien summan voisi kapitalisoida nopeammin?

Nimetön
Nimetön
28.06.2013 16:54

Olen täysin eri mieltä nokian windows phone strategiasta. Kyseessä oli kaikkien aikojen surkein muuvi nokialta aloittaa yhteistyö kyseisen firman kanssa: puhelinten käyttöliittymä oli suoranainen katastrofi niin visuaalisesti kuin käytettävyydeltään.

Mikäli Nokian johtoon ei saada oikeasti bränditietoisia johtajia ja jos nokian hallituksen jäsenet onnistuvat joskus ottamaan päänsä pois takamuksestaan, voi nokialla olla vielä joskus mahdollisuuksia. Tällä hetkellä näyttää siltä, että päin puuta mennään.

Nimetön
Nimetön
28.06.2013 17:34

Mukava nähdä, että Nokia on edelleen sama tunteita herättävä yhtiö joka se on viimevuosien aikana ollut! Korostan vielä tässä, että toivon suomalaisena veronmaksajana Nokialle menestystä. Jos Nokia nousisi jaloilleen olisivat sen kerrannaisvaikutukset Suomen taloudelle erittäin positiiviset.

Nimetön
Nimetön
29.06.2013 13:58

Jos Nokian johto tuijoittaisi – ainakin lyhyellä tähtäimellä – liikevoittomarginaalia, kannattaisi sen Dolby Labsin tapaan siirtyä puhtaaksi R&D-firmaksi, joka lisensioi ja/tai myy patenttejaan niitä tarvitseville. Tämä edellyttää tietenkin “ylimääräisten” rönsyjen myyntiä ja tarkoittaa täydellistä vetäytymistä kuluttajamarkkinoilta, etenkin jos karttapuolesta ei haluta pitää kiinni. Myyntiin menisi siis koko Nokia-brändi, perus- ja älypuhelimet, verkkobisnes ja samalla heittämällä myös Navteq-perustainen kartta- ja paikannusbisnes, josta Nokia ei saanut toivomaansa kultamunaa. Jäljelle jäisi mobiiliteknologian R&D-osasto, jonka tehtävänä olisi hallinnoida ja kasvattaa patenttisalkkua mahdollisimman tuottoisaksi. On toki epäselvää kannattaako tämä siirto pitkällä tähtäimellä, koska on epäselvää kuinka vahva asema Nokialla on jatkossa uusissa olennaisiksi katsotuissa mobiililaitetekniikoissa.… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
07.04.2014 23:41

Hello there, just became alert to your blog thurgoh Google, and found that it is really informative. Ia1a6m going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
09.04.2014 16:13

to email them for Payment InfoThe email address is on the wsetibeWhen you email them you will be given a user and password to logon to the Payment Info Page Its very simple

Nimetön
Nimetön
03.09.2013 08:36

meni ennustus nappiin.. mielenkiintoista nähdä kuinka kurssi reagoi. tuulipuvut myy tunteella mut yhtiön arvo minun silmissä vain nousee. voi tulla vielä osinkoa maksava firma.