Ei! pörssipäivän lyhentämiselle

Euroopassa lobataan nyt kovaa vauhtia pörssipäivän lyhentämisen puolesta. Asialla ovat pankkien eurooppalainen yhteistyöjärjestö Association for Financial Markets (AFME) ja salkunhoitajien edunvalvoja Investment Association. Mielipidettä kysytään nyt välittäjiltä täälläkin. Alustavien tietojen mukaan iso osa Suomessa toimivista välittäjistä on kannattanut ehdotusta. Myös Ruotsista kuuluu samaa.

Helsingin pörssi on auki klo 10.00-18.30 ja noudattaa samoja aikoja mm. Tukholman, Kööpenhaminan, Lontoon ja Frankfurtin kanssa. Yhteinen 8,5 tunnin aukioloaika on sovittu aikanaan yli 20 vuotta sitten. Muualla maailmassa pörssipäivä on lyhyempi, esimerkiksi New Yorkissa pörssit ovat auki Suomen aikaa klo 16.30-23.00.

Tarvetta lyhyemmälle pörssipäivälle on perusteltu paremman työn ja vapaa-ajan tasapainon saavuttamisella alan työntekijöille. Pörssin lyhyenevän aukioloajan uskotaan houkuttelevan alalle enemmän naisia, sillä ala on hyvin miesvaltainen. Kuitenkin vain pieni osa työskentelee tiiviisti pörssikaupan parissa ja pankit tarjoavat jo nyt pitkiä aukioloaikoja muun muassa asiakaspalvelun puolella, jotkut jopa 24 h. Mielestäni pörssipäivän lyhentämisen tärkeyttä perustellaan pienen ja hyvinkin mehevästi ansaitsevan porukan paapomisella.

Pörssipäivän lyhentäminen on muutos väärään suuntaan kansankapitalismissa. Samaan aikaan kun yksityissijoittajia kannustetaan avaamaan osakesäästötilejä ja seuraamaan ruotsalaisten sijoitusinnostusta, olisi vaikeaa perustella lyhyempää pörssipäivää Suomessa. Suomalainen sijoittaja tähyää kotipörssin jälkeen seuraavaksi New Yorkin pörsseihin, joten on perusteltua, että pörssit ovat myös samaan aikaan auki mahdollisimman pitkään. Helsingissä nähdään USA:n pörssien avauduttua aina piikki kaupankäynnissä.

Nasdaq pidensi pörssilistattujen sijoitustuotteiden (ETP) kaupankäyntiaikoja viime syyskuussa ja iltatuntien aikana tehdään pörssin mukaan jo nyt noin 10 % vaihdosta. Lisäksi Nordic Growth Market (NGM) pidensi kaupankäyntiaikojaan jo reilu vuosi sitten niin, että kaupankäynti ETP-tuotteilla alkaa klo 9.00 ja kauppaa käydään klo 21.00 asti.

Pörssipäivää on ehdotettu lyhennettäväksi 1,5 tunnilla, jolloin kaupankäynti alkaisi klo 10.30 ja päättyisi jo 17.30. Ehdotus saa ehdottoman vastareaktion meillä Nordnetillä. Vastustamme pörssipäivän lyhentämistä. Yksityissijoittajille iltatunnit ovat tärkeä osa kaupankäyntiä, sillä kaikki eivät voi keskellä päivää hoitaa sijoituksiaan.

Kommentoi alle – mitä mieltä sinä olet?

LISÄTTY 24.2.2020 Tein Twitterissä kyselyn, kuinka moni on pörssipäivän lyhentämisen puolesta ja kuinka moni vastaan. Tulokset näet alta: vain reilut 20 % vastaajista kannattaa pörssipäivän lyhentämistä. 50 % kannattaa nykyistä aukioloa ja jopa lähes 30 % pidempää aikaa.

Suvi Tuppurainen
Suvi Tuppurainen
Nordnet Suomen maajohtaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
15 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Ojg
Ojg
20.02.2020 14:27

Pörssin aukioloa voisi ennemmin pidentää kuin lyhentää. Hyvä kirjoitus!

IT-GURU
IT-GURU
20.02.2020 15:01

Markkinat voisivat toimia 24/7. Robotit taitaa tehdä muutenkin suurimman osan transaktioista. Ei tulevaisuudessa tarvita ihmisiä työskentelemään aktiivisesti päiväkaupan parissa mihinkään. Välittäjälläkään ole muuta tehtävää kuin pitää järjestelmät pystyssä.

SinkoSinkko
SinkoSinkko
20.02.2020 15:19

Täysin väärä suunta, lobbaattehan tätä vastaan!

Pirjo
Pirjo
20.02.2020 15:37

Ehdoton ei lyhentämiselle. Mieluummin vähän pidemmät aukioloajat kuin nyt. Omalla kohdalla koko kaupankäynti siirtyisi luonnollisesti Jenkkilään, koska kaikkea ei ehtisi enää seurata samanaikaisesti lyhyen päällekkäisyyden vuoksi.

Ossi
Ossi
20.02.2020 18:13

Miksi tarvitaan edes aukioloaikaa päivän sisällä? Eikö yksi tick per päivä riittäisi?

Colazo
Colazo
21.02.2020 20:41

Harva pystyy kesken työpäivän pörssiä seuraamaan. Eli ei missään nimessä lyhennyksiä.

Pertti Peltokangas
Pertti Peltokangas
23.02.2020 20:14

Asiaa puhut!

Anders
Anders
25.02.2020 16:09

Joidenkin tuotteiden osalta, kuten DAX johdannaiset, voisi hyvin seurata Eurexin aikataulua eli 09-23. Nythän tämä toteutuu jo 09-21 osalta, mikä on hieno juttu.