Ei iloa Nokiasta

Nokian osavuosiraportti oli yhtä tyhjän kanssa.

Nokian osakekurssi reagoi positiivisesti toisen vuosineljänneksen osavuosiraporttiin. Yhtä hyvin reaktio olisi voinut olla samanlainen toiseen suuntaan. Huhti-kesäkuun raportti kun ei kerro mitään uutta yhtiön pitkän aikavälin näkymistä, sellaisista asioista, joilla todella pitäisi olla merkitystä osakekurssin kannalta. Nokian kurssiliikkeet ovat arvaamattomia siihen asti, kunnes yhtiön Windows-strategian onnistumisesta aletaan saada näyttöjä tai saadaan muita yhtiöön liittyviä olennaisia uutisia.

Nokian raportoitu osakekohtainen tulos painui peräti kymmenen senttiä miinukselle. Devices & Services -yksikön liikevaihto putosi peräti viidenneksellä viime vuoden toiseen neljännekseen verrattuna ja sitäkin enemmän kuluvan vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna.

Älypuhelinten euromääräinen muutos romahti kolmanneksella kumpaankin vertailukohtaan verrattuna. Kuten Microsoft-yhteistyöstä kerrottaessa osattiin uumoilla, Symbian-puhelimille koittivat vaikeat ajat.

Koska surkeus oli kesäkuisen tulosvaroituksen jäljiltä tiedossa, luvut eivät enää hätkäytä. Nokian kolmatta neljännestä koskevaa ohjausta voi pitää raportin positiivisena yllätyksenä, mutta siinäkin on surureunus. Nokia arvioi Devices & Services -liiketoiminnan ei-IFRS-liikevoittoprosentin olevan vuoden kolmannella neljänneksellä hieman positiivinen “vaihteluvälin ollessa noin kaksi prosenttiyksikköä tämän arvion ylä- tai alapuolella”.

Toisen neljänneksen ei-IFRS-liikevoitto D&S-yksikössä oli 369 miljoonaa euroa, johon sisältyy 430 miljoonaa euroa rojaltituloja. Kyseessä ovat Applelta saadut korvaukset, jotka ovat kertyneet toiselta neljännekseltä ja sitä edeltävältä ajalta. Ilman rojaltikorvauksia ei-IFRS-liikevoitto olisi kääntynyt liiketappioksi.

Koska Nokia ei ole kirjannut rojaltituloja kertaluonteisiksi, olettaa sopii, että niitä tulee myös tulevilla neljänneksillä. Niiden suuruudesta on kuitenkin vaikea saada selkoa. Koska toisella neljänneksellä maksettiin myös aiempiin neljänneksiin kohdistuvia korvauksia, voi olettaa, että normaali kolmen kuukauden rojaltikorvausten määrä on tätä selvästi pienempi. Lisää valoa asiaan saataneen kolmen kuukauden kuluttua heinä-syyskuun osavuosiraportin yhteydessä.

Kevään aikana Nokian puhelinmyynnin lasku on ollut jyrkkää. Mitkä ovat ne keinot, joilla Nokia kampeaa kannattavuutensa ylöspäin tai ainakin katkaisee syöksykierteen kuluvalla kolmannella neljänneksellä? Näkymiin on leivottu sisään tulosvaroituksen pelko, vaikka Kiinan varastojen purku ja kilpailijoiden taktinen hinnoittelu ovatkin voineet iskeä toiseen neljännekseen poikkeuksellisen pahoin.

Huomionarvoista on, että Nokian osavuosiraportin ensimmäinen näkymätavoite on nettokassan ja muiden likvidien varojen taso. Nokian tavoite on, että rahaa on vuoden lopussa enemmän kuin kesäkuun lopun 3,9 miljardia euroa. Kassavirtapositiivisuus (tai ainakin siihen pyrkiminen) on tärkeä viesti sijoittajille. Se myös osaltaan vakuuttaa osingonmaksukyvystä ja -halusta.<

Omistan myös itse Nokiaa.

Karo Hämäläinen

 

Photo credit: Leo Reynolds / Foter / CC BY-NC-SA

 

/Karo Hämäläinen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit