Finnairin viimeaikaisen nousukiidon pyörteissä sijoittajien voi olla vaikea muistaa, että historiallisesti lentoyhtiöt ovat olleet yksi huonoimmista sijoituskohteista. Suuret kiinteät kustannukset, toisissa valtioissa taustalla vahvat ammattiliitot ja kulutushyödykemäinen hinnoittelu eivät vaikuta menestysreseptiltä. Sopivalla ajoituksella on voinut tehdä huipputilin, mutta onko mahdollinen onnistuminen sitten perustunut enempi spekulaatioon kuin todelliseen sijoittamiseen?
Jopa Warren Buffett totesi epäonnistuneiden lentoyhtiösijoitustensa jälkeen osuvasti: ”Jos todellinen kapitalisti olisi ollut läsnä Kitty Hawkissa 1900-luvun alussa, hänen olisi pitänyt ampua Orville Wright alas. Näin hän olisi säästänyt paljon jälkeläistensä rahoja.” Tai ”Minulla on ilmainen hätänumero johon soitan, jos minulle tulee voimakas halu ostaa lentoyhtiöiden osakkeita. Voin soittaa kahdelta aamuyöstä ja sanoa: ’Nimeni on Warren ja olen ilmailuholisti’ ja sitten he puhuvat minut yli.” No Buffettkin on sittemmin ehtinyt taas muuttaa mieltänsä lentoyhtiöiden suhteen markkinoilla (alalla USA:ssa tehokas oligopoli) ja liiketoiminnassa tapahtuneiden muutosten takia. Aika tulee sitten joskus näyttämään, onko Buffett tällä kertaa oikeassa vaiko ei.
Jos kuitenkin olet aina haaveillut omistavasi pienen palan suuresta lentokoneesta, niin sijoittajalle on tarjolla toisenlaisiakin mahdollisuuksia kuin perinteiset lentoyhtiöt. Voit olla osaomistajana sadoissa koneissa ja saavuttaa päälle vielä kunnioitettavan tuoton sijoittamallesi pääomalle. Siinä tapauksessa sijoitat lentokoneiden leasing-liiketoimintaa harjoittaviin yhtiöihin.
Lentokoneiden leasing-liiketoiminta on noususuhdanteessa, koska lentoyhtiöt yhä enenevässä määrin suosivat liisausta lentokoneiden omistamisen sijaan. Tällä hetkellä 40 % lentoyhtiöiden koneista on liisauksella hankittuja. Tämä on valtava kasvu verrattuna vuoden 1980 2 % osuuteen. Alan tulevaisuuden näkymät ovat erityisen myönteisiä, koska Aasiassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa lentokoneiden leasing-liiketoiminta on vasta kasvunsa alussa.
AerCap Holdings
AerCap Holdings tarjoaa lentokoneiden vuokrausta ja lentoliikenteen rahoituspalveluja. Se on maailman johtava lentokoneiden vuokrausyhtiö, jolla on yli 1 500 lentokonetta omistuksessa, hallinnoinnissa tai tilattuna. AerCap palvelee yli 200 asiakasta 80 maassa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Dublinissa, Irlannissa.
AerCap ostaa lentokoneita ja vuokraa ne sitten lentoyhtiöille. Yrityksen koon ansiosta se saa yrityslainaa alhaisilla hinnoilla, pystyy neuvottelemaan parhaat hinnat lentokoneiden valmistajien kanssa ja vastaavasti tekemään asiakkailleen houkuttelevimmat vuokraustarjoukset. Tämä tarkoittaa sitä, että AirCap tekee edellä mainitun prosessin kustannustehokkaammin kuin lentoyhtiöt keskimäärin itse. Yhtiöstä onkin kasvanut alansa merkittävin.
AerCapin omistamien lentokoneiden keskimääräinen ikä oli 6.8 vuotta ja vastaavasti leasing-sopimusten keskimääräinen pituus 6.9 vuotta vuoden 2017 lopussa. Ja lentokonelaivaston kokonaiskäyttöaste oli 91.1 %. Alallaan vakuuttavia lukuja. Yhtiön strategiana on myydä jatkuvasti vanhoja lentokoneita uusien alta pois. Näin lentokonelaivaston keskimääräinen ikä laskee ja uusien lentokoneiden leasing-sopimukset ovat yleensä entistä pidempiä. AerCapin lentokaluston määrä on kasvanut vuosi vuodelta ja tehtyjen tilausten perusteella tulee näin tekemään vähintään muutaman seuraavan vuoden ajan. Kasvava lentoalusten määrä kasvattaa liikevaihtoa ja jo ennestään vahvaa rahavirtaa. Nämä kaikki antavat vahvaa tukea osakkeen hinnan nousulle.
Leasing-sopimuksiin perustuva liiketoiminta kasvaa paljolti velalla hankitun vipuvaikutuksen avulla. Tämän takia yhtiön taseen arviointi on tärkeää. Niin kauan kuin jäljellä olevien leasing-sopimusten keskimääräinen vuokra-aika säilyy nykyisellä 6.9 vuoden tasolla, suurin osa yhtiön velasta erääntyy aikaisintaan 2027 ja velkojen keskimääräinen korkokustannus on 3,9% – mikä todennäköisesti takaa yhtiön vakaan rahavirran – ei nykyisen velkakuorman pitäisi olla ongelma. Myös AerCapin likviditeettiasema on vahva. Yhtiön kokonaislikviditeettipuskuri on 9,6 miljardia dollaria tänä vuonna. Käytettävissä olevat varat plus arvioitu operatiivinen rahavirta tälle vuodelle ovat 12.8 miljardia dollaria ja investointeihin sekä velkojen erääntymiseen menevä osuus on 9.3 miljardia dollaria. Tämä jättää vielä 3.5 miljoonan dollarin ylimääräisen suojavaran.
Osakekurssin laskettua vuoden huipuista (55.67 dollaria) alle 50 dollarin AerCapin arvostus on jälleen houkutteleva. Yhtiön P/E -luku on 7.4 (osakekohtaisen tuloksen kasvu 16.5 %), P/B -luku on 0.95 (Oman pääoman tuotto 13.8 %) ja P/S -luku 1.66 (nettomarginaali 22.8 %). Ja nyt puhumme yrityksestä, jonka liikevaihdon kasvuvauhti on ollut keskimäärin 11.5 % viimeisen 10 vuoden aikana ja osakekohtainen tulos on noussut keskimäärin 15.1 % samassa ajassa. Emme saa myöskään unohtaa, että AerCapin kotipaikka on Irlannissa, joten yhtiön veroaste, 13.3 % vuonna 2017 (14.5 % vuonna 2016), on poikkeuksellisen alhainen. Sijoittajalla ei ole syytä uskoa, että AerCapin vauhdissa tapahtuisi mitään suuria muutoksia lähivuosina. Yhtiön lentokoneiden kysyntä tulee jatkumaan vahvana ja AerCapin korkokustannusten ja lentokaluston vuokrakoron korkoero tulee säilymään terveen suurena. Kaikki edellä mainitut asiat ovat hyviä uutisia osakkeenomistajille.
Yhtiön johto toimitusjohtaja Aengus Kellyn johdolla hoitaa liiketoimintaa kurinalaisesti ja osakkeenomistajista huolehtien. Erinomainen osoitus johdon pelisilmästä on ollut aggressiivinen omien osakkeiden ostaminen silloin kun ne ovat olleet markkinoilla aliarvostettuna. AerCapilla on edelleen voimassa oleva omien osakkeiden osto-ohjelma, joka valtuuttaa hankkimaan yhteensä enintään 200 miljoonan dollarin arvosta yhtiön osakkeita 30.6.2018 mennessä.
Mikään liiketoiminta ei ole riskitöntä. AerCapin suurimpina riskeinä ovat luottoriski ja valtavan lentokonelaivaston jäännösarvoriski. Luottoriskiä AerCap pyrkii hallitsemaan valvomalla tiukasti asiakkaidensa luottokelpoisuutta ja pitämällä riittävän laajaa asiakaskuntaa, jolloin mahdollisen yhden yksittäisen asiakkaan vaikeuksien vaikutus jää pieneksi. Myös taseen riittävä puskuri on tärkeä. Kaiken kaikkiaan luottotappiot ovat olleet vähäisiä. Lentokoneidensa jäännösarvoriskiä yhtiö pyrkii vähentämään hankkimalla pääasiallisesti nykyaikaisia kapearunkokoneita. Vaikka näiden koneiden vuokratuotot eivät ole aina kaikkein korkeimpia, niin ne ovat säilyttäneet arvonsa parhaiten. Yhtiö ei maksa ylihintaa uusista lentokoneista ja samalla rutiininomaisesti jatkuvasti myy pois vanhempia lennokkeja, jotka ovat herkempiä nopeammalle arvonalenemiselle. Voimme hyvin todeta, että riski suurille tappioille on vähäinen.
Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.