Edellisten markkinapohjien tuijottaminen on vaarallista

Kirjoitin pari vuotta sitten kirjoituksen, jossa varoitin sijoittajia ankkuroitumasta edellisiin kurssihuippuihin (http://nordnetblogi.fi/edellisten-kurssihuippujen-tuijottaminen-on-vaarallista/). Kirjoituksessa selvensin miten massiivisessa kuplassa OMXH todella oli edellisten kurssihuippujen aikana, sekä tuloksien, että arvostuksien kautta. Muistutin sijoittajia siitä, miten vaarallista on lukkiutua edellisiin kurssihuippuihin, sillä indeksitasolla niitten ylittämiseen saattaa mennä vuosia (jopa vuosikymmeniä) ja yhtiötasolla niitä ei välttämättä ylitetä koskaan. Tässä kirjoituksessa käännän asetelman ympäri ja keskityn siihen, miten edellisten kurssipohjien tuijottaminen on yhtälailla vaarallista.

Osakekurssien kääntyessä laskuun sijoittajat pohtivat aina kuumeisesti koska heidän tulisi aloittaa ostot? Optimaalisen ostoajankohdan löytäminen parantaa sijoittajan tuotto-odotusta todella rajusti, mutta käytännössä tämän oikean ajoituksen löytäminen on mahdotonta (kuka olisi arvannut, että esim. Metso valahtaa 12e tasolta 7e tasolle 2009 alussa?). Moni sijoittaja tukeutuukin edellisiin kurssipohjiin joiden perusteella he yrittävät haarukoida mahdollisia ostotasoja. Mielestäni tämä on väärä tapa.

Yhtiötasolla entisien kurssipohjien tuijottaminen ei tarjoa sijoittajalle mitään käytännön hyötyä. Ensinnäkin, yhtiöiden liiketoiminta kehittyy jatkuvasti ja näin ollen niiden liiketoimintojen arvo muuttuu (nousee tai laskee). Ajatellaan esimerkiksi YIT:tä. Yhtiön oma pääoma on kasvanut edellisestä kriisistä selvästi (luokkaa 25%) ja se on toteuttanut erinomaisen yritysoston ja saanut sillä jalansijaa Keski-Euroopan markkinoilta. Lisäksi Venäjä riski on paljon paremmin hallussa kun vielä pari vuotta sitten. Näin ollen liiketoiminnan fair value on noussut selvästi. Näin ollen jos kurssi olisi absoluuttisesti samalla tasolla, tarkoittaisi tämä yhtiön arvostuksen olevan vielä edellisiä pohjiakin edullisempi.

Toisena esimerkkinä voidaan ottaa Sampo, joka on onnistunut kasvattamaan vakuutusyhtiö If:n tulosta lähes 40% ja samalla tekemään miljardien eurojen voitot paperilla Nordean ja Topdanmarkin osakkeilla. Näin ollen on myös selvää, että osakkeen fair value on noussut vuoden 2009 pohjilta selvästi.

On myös hyvä huomata, että markkinat voivat tehdä massiivisia virheitä jotka heijastuvat raskaina ylilyönteinä. Esimerkkeinä voidaan todeta YIT ja PKC. YIT:n kurssi oli kriisin pohjilla luokkaa 3.7e ja P/B oli tässä vaiheessa noin 0.6x. Luku oli alempi kuin yhdelläkään toisella rakennusyhtiölle (Cramo liikearvosta siivottuna). Kuitenkin YIT on rakennussektorin selvästi paras yhtiö Suomessa ja näin ollen markkinat ylireagoivat yhtiön tapauksessa totaalisesti. PKC:n markkina-arvo oli alhaisimmillaan alle 40 mEUR. Tämä on naurettaan vähän yhtiöstä joka tekee hyvänä vuotena liikevaihtoa 300 mEUR ja tulota 15-20 mEUR (silloisilla oletuksilla siis, nykyään yhtiö on toki täysin eri kokoluokassa). Näiden ylilyöntien uusiutumisen varaan ei kannata laskea.

Myös yksittäiset yleisestä markkinakehityksestä riippumattomat häiriöt saattavat aiheuttaa kohtuuttomia liikkeitä osakkeissa ja painaa kursseja näin täysin epärelevanteille tasoille. Esimerkkinä voidaan taas nostaa Sampo, jonka kurssi romahti edellisen kriisin aikana, kun islantilaiset suuromistajat joutuivat pakkorealisoimaan omistuksensa markkinassa jossa likviditeetistä oli muutenkin pulaa. Ei varmasti ole realistista odottaa, että vastaava suuromistaja joutuu realisoimaan omistustaan yhtiössä mahdollisen seuraavan kriisin aikana?

Yhtiötasolla kurssipohjiin lukittautumalla voidaan tehdä myös toisen virhe. Sijoittaja voi kuvitella, että edellisten pohjien alittaminen tarjoaa automaattisesti hyvän ostopaikan.

Esimerkkinä voidaan käyttää Nokiaa. Nokian edellisten kurssipohjien katsominen on melko typerää, sillä Nokia on täysin eri yhtiö. Edellisen kriisin aikana myydyt puhelimet ovat nykyään museotavaraa ja uusien puhelimien laatu ratkaisee yhtiön tulevaisuuden menestyksen.

Toisena esimerkkinä voidaan käyttää Outokumpua. Outokummun tilanne on nyt täysin toinen mitä se oli edellisessä kriisissä. Silloin sillä oli takanaan loistava menneisyys ja sijoittajat uskoivat, että se palaa pian huipputuloksiin. Nyt ollaan herätty kylmiin tosiasioihin. Yhtiön alaa vaivaa raskas ylikapasiteetti, liiketoiminta on menettänyt kilpailukykyään ja Outokumpu on kovaa vauhtia ajautumassa rahoituskriisiin. Näin ollen on täysin oikeutettua, että kurssi on rajusti alle edellisen kriisin pohjalukemien. Yhtiön EV-pohjaiset kertoimet eivät itse asiassa ole edes kovin houkuttelevia.

Kolmantena virheenä johon sijoittajat sortuvat on se, että he automaattisesti tuomitsevat osakkeen kalliiksi, kun se on noussut XX% edellisistä markkinapohjista. Ajatellaampa esim. Nokian Renkaita. Osake hakattiin lattiasta läpi ja se kävi alimmillaan 6e tasolla vuoden 2009 alussa. Osakkeen tuotto-odotus oli tässä vaiheessa luokkaa 30-40% vuodessa (tulostuotto mielessä siis ja silloisilla odotuksilla)! Näin ollen osakkeen hinnan tuplaantumisen jälkeen tuotto-odotus on edelleen houkutteleva 15-20%, nelinkertaistumisen jälkeen ollaan edelleen pörssin keskiarvolukemissa 7-10%. Näin ollen 100% nousun jälkeenkin Nokian Renkaiden osake oli edelleen naurettavan edullinen ja tarjosi erinomaista tuotto-odotusta.

Miten haarukoida pohjia?

Koska markkina saattaa aika-ajoin toimia erittäin irrationaalisesti, ei kukaan voi tietää tarkasti koska pohjat saavutetaan. Näin ollen fundamenttisijoittajan parhaat keinot pohjan haarukoimiseksi ovat vanhat tutut, yhtiön oikean arvon määritys sekä kurinalainen osto-ohjelma.

Yrityksen oikean arvon määrittämisessä sijoittajan tulee tehdä yhtiöstä mahdollisimman tarkat tulevaisuuden ennusteet ja valuoida yhtiö tämän jälkeen sille kuuluvilla kertoimilla. Tämän jälkeen sijoittajan pitää soveltaa omaa tuottovaatimustaan sopivan ostotason löytämiseksi.

Ohessa hyvin yksinkertaistettu esimerkki:

Sijoittaja on tehnyt syvällisen analyysin yhtiöstä ja päätyy siihen, että seuraavan viiden vuoden osakekohtainen tuloskehitys on seuraava:

2013: 1 raha

2014: 1,1 rahaa

2015: 1,21 rahaa

2016: 1,33 rahaa

2017: 1,46 rahaa

Eli tulos kasvaa 10% vuodessa. Sijoittaja ajattelee, että 10% tuloskasvua vuodessa tahkoava yhtiö pitäisi hinnoitella markkinoilla P/E 15x kertoimella. Näin ollen fair value olisi 15 rahaa. Korostan tässä vielä, että tämä esimerkki on yksinkertaistettu.

Tämän jälkeen sijoittajan täytyy enää määritellä oma tuottovaatimuksensa ja hän voi aloittaa osto-ohjelmansa. Kun osto-ohjelma on lukitettu yhtiön todelliseen arvoon ja sitä toteutetaan kurinalaistesti, pystyy sijoittaja välttämään psykologian mukanaan tuomat sudenkuopat. Osto-ohjelmista olen kirjoittanut useaan otteeseen blogissani ja en käsittele asiaa tässä sen tarkemmin.

Näillä keinoilla sijoittaja ei varmasti onnistu ostamaan koko positiotaan pohjilta, mutta onnistuu saamaan hyvän tuotto-odotuksen hyvin hallitulla riskillä. Toki tässä on hyvä muistuttaa sijoittajia jälleen siitä, että mikäli analyysi ei ole tehty kunnolla on koko sijoitus rakennettu juoksuhiekalle.

Hyvää kesää kaikille lukijoille!

Omistan osakkeita YIT:ssä, Nordeassa ja Sammossa

Photo credit: zemistor / Foter / CC BY-ND

 

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit