Edellisten kurssihuippujen tuijottaminen on vaarallista

Monet markkinakommentaattorit rinnastavat pörssin edullisuuden/hinnakkuuden edellisiin kurssihuippuihin. Tämä on näkemykseni mukaan todella typerä ja naiivi tapa tarkastella arvostuksia ja minun on vaikea ymmärtää tätä lähestymistapaa. Etenkin nyt kurssilaskun jälkeen monet tahot ovat valmiita huutamaan miten halpoja osakkeet ovat ja vertaamaan niiden arvostustasoja edellisiin huippuihin.

Ensinnäkin, alkuun on pakko todeta, että Helsingin Pörssi (OMXH) on enneminkin pieni läjä yhtiöitä kun oikea pörssi. Lisäksi OMXH:ta dominoivat yksittäiset yhtiöt. Historiallisesti perusindeksistä Nokian arvo on kattanut 30-40 % ja näin ollen indeksi on liikkunut todella rajusti Nokian mukana. Myös CAP indeksissä on ongelmia, sillä siinä 10% paino-arvolla ovat Nokia, Fortum, TeliaSonera ja Nordea. Yksittäisten yhtiöiden liikkeet vaikuttavat edelleen liian paljon ja tämä on realisoitunut viimeisen 12kk aikana (varsinkin ennen viimeistä kurssipudotusta). Nokian on romahtanut, Fortum on kärsinyt poliitikoiden typeryydestä, TS on vaikeuksissa Venäjällä ja Nordea on ollut paineessa johtuen Euro-alueen ongelmista. Näin ollen OMXHCAP kehitys ei varsinaisesti vastaa pörssin massiivista rallia pohjilta, jossa monet osakkeet (kuten Konepajat) ovat nousseet pohjilta useita satoja prosentteja.

Kuitenkin mikäli indeksiä halutaan tarkastella ja verrata edellisiin huippuihin pitää aina ymmärtää mihin sitä ollaan vertaamassa.

OMXH:n vuoden 2007 kupla

OMXH oli vuonna 2007 poikkeuksellisen suuressa kuplassa. Sijoittajien on hyvä tietää, että kuplat voivat muodostua kahta kautta. Ne voivat muodostua sekä hinnan (P), että tulosten (E) kautta. Esimerkiksi nyt 2011 keväällä E oli näkemykseni mukaan kuplassa (yhtiöiden tulokset olivat poikkeuksellisen hyviä johtuen ylihyvästä kannattavuudesta), mutta P komponentti oli hyvin maltillinen (P/E oli koko pörssille luokkaa 13x). Kuitenkin vuonna 2007 molemmat E sekä P olivat massiivisessa kuplassa. Yhtiöiden tulokset olivat järkyttävän hyviä johtuen maailman talouden selvästä ylikuumenemisesta ja velkavetoisen talouskasvun huipusta. Ohessa muutamia esimerkkejä:

Rautaruukki: 3e EPS ja ROE 24 %

-Aivan liian korkeita lukuja bulkkiterästuottajalle, yhtiö oli ehkä suurin hyötyjä globaalista epätasapainosta kysynnän ja tarjonnan välillä. Heitetään tässä epävirallinen arvaus, että nykyisellä liiketoimintamallillaan ei RR tule pääsemään enää koskaan yli 20 % ROE:en.

Outokumpu:  3.3 EPS ja ROE 23.6 %

-Käyttöaste oli korkea yhdessä selkeän alikapasiteetin kanssa mahdollisti tämän. Tornia tehdas oli vielä tässä vaiheessa kilpailukykyinen, nyt taantumassa sekin etu on menetetty. Outokummulla on teoriassa mahdollisuus päästä yli 20% ROE % todella hyvänä vuotena, mutta se vaatisi Kiinan ylikapasiteetin purkamista ja markkinoiden vahvaa piristymistä (ei parin vuoden näköpiirissä). Outokummun ostaminen perusteella ”kohta tulee 3e tulos ja kurssi ei ole enää tällä tasolla” on ”Mikä mikä maa” ajattelua.

Cramo: 1.68e EPS ja ROE 24 %

-Mielipuolisia lukuja heikolle yhtiölle. Taseen vivulla ROE nousi noin ylös. ROE olisi vieläkin korkeampi ilman massiivista liikearvo vuorta. Tangible assetteille saatu ROE oli luokkaa 50%, sairasta.

Ramirent: 0.99 EPS ja ROE 35.4 %

Mielipuolisen korkea ROE %, konevuokraus eli poikkeuksellista sykliä jossa yhdistyivät ripeä markkinakasvu, penetraatio asteen kasvu, ylikuumentunut rakennussektori (joka historiallisesti loi konevuokraajille hetkellisesti hinnoitteluvoimaa). Samanlaista epätasapainoa ei kannata odottaa tulevina vuosina.

Lemminkäinen: 5e EPS ja +30% ROE.

Myöskin naurettavia lukuja heikolle rakentajalle. Veikataan tässä, että 30% ROE tasoa ei tulla saavuttamaan tällä vuosikymmenellä (nykyisellä liiketoimintarakenteella siis).

 

Tulokset eivät yksin paljasta kuplan kokoa

 

Tulokset eivät kuitenkaan paljasta kuplan koko totuutta. P komponentin mukaan tuominen osoittaa miten massiivinen kupla todella vuonna 2007 oli. Ohessa esimerkkejä:

-Ramirent: 22 euron kurssilla P/E oli yli 20x. Tämä on aivan mielipuolista, syklin huipulla olevasta ylikannattavasta konevuokraajasta ei missään nimessä pitäisi maksaa yli 10x P/E:tä (jopa tämä on paljon).

Cramo 35e kurssilla P/E oli yli 20x ja hinta suhteessa kiinteään omaisuuteen oli yli 5x. Siis mitä ihmettä? Osta osake eurolla, saat 20c edestä työkaluja? Miten ihmeessä joku voi kuvitella, että työkalujen vuokrauksella voi ikinä luoda näin rajusti taloudellista lisäarvoa? Jos tämä olisi mahdollista, kannattaisi rakennusyhtiöiden itse omistaa omat työkalunsa.

-Fortum: 33 euron kurssilla P/B oli yli 4x ja P/E yli 25x. Mielipuolisia lukuja pääoma intensiiviselle energiayhtiölle. Kuka voi todella olettaa, että energiayhtiöstä kannattaa maksaa 4x P/B? ROE:n tulisi olla noin 30 % jotta tässä olisi mitään järkeä. 30 % ROE ei taas ole mahdollista energiasektorilla sillä sääntely + kilpailu pitävät siitä huolen.

-HKScan: 18.51 euron kurssilla P/B oli 2.4x. Mielipuolisen kallista, bulkkilihatuottajan fair value on hyvin lähellä sen kirja-arvoa (sivuhuomiona, nykyinen arvostus järkevä).

-Neste: 32e kurssilla P/B oli 3.5x. Bulkkijalostajasta tämä on järkyttävän kova hinta jota nostatti ylemmäs biodiesel hype (jonka tulevaisuus näyttää nyt karmealta).

Rautaruukki: 50e kurssilla P/B oli massiiviset 5x! Miten tämä on mahdollista? Bulkkiterästuottajasta 5x P/B? Muistan vielä kun kuplan aikaan muutamat markkinakommentaattorit väittivät RR näillä hinnoilla edulliseksi.

Metso: 50e hinta oli myös mielipuolisen kova, P/B 5x. Fair value ehkä puolet tästä.

Uponor: 31 euroa. Myös massiivinen kupla. Yhtiön arvoa kannatteli vajaa 4% osinkotuotto joka oli pörssin parhaimpia. Uponorin fair value on ehkä 10e per osake. P/B oli 8-9x tietämillä.

Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin, sillä kuplan laajuus hakee vertaistaan. Vuonna 2007 OMXH:sta oli yksinkertaisesti mahdoton löytää järkevästi hinnoiteltuja osakkeita. Tästä osoituksena on myös OMXH:n mediaani P/B luku, joka oli kuplan huipulla luokkaa 2.3x. Tämä on mielipuolisen korkea (historiallinen keskiarvo 1.6x). OMXH oli totaalisessa kuplassa sillä sekä arvostuskertoimet (P), että tulokset olivat rajussa kuplassa (E). Tämä on hyvin harvinainen ilmiö, sillä usein vain toinen komponentti karkaa käsistä.

Hieman ehkä kornia on se, että vuonna 2007 pörssissä oli 1 suuryhtiö jonka hinnoittelu oli järkevää, Nokia. Kyllä, Nokian EPS oli 1.51e ja P/E kerroin 26e kurssilla noin 17x. Toki tämä on paljon, mutta ottaen huomioon Nokian silloisen dominoivan aseman nopeimmin kasvavalla kulutuselektroniikka segmentillä, oli tämä luku hyvinkin perusteltavissa. Hassua sinänsä, että tuosta päivästä tähän, on Nokian kurssi laskenut yli 80 % ja ylivoimaisesti suurin laskija OMXH isoista yhtiöistä (loistava esimerkki siitä miten vaikea joiden alojen dynamiikkojen ennustaminen on).

On hassua, että markkinakommentaattorit eivät koskaan vertaa arvostustasoja esim. IT kuplaan ja jos näin tehtäisiin todettaisiin ”se oli kupla”. Kuitenkin vuoden 2007 kupla, joka oli monelta osin jopa massiivisempi kuin IT kupla, kelpaa virstanpylvääksi jopa arvostetuillekin kommentaattoreille.

Pyrin tämän viikon aikana kirjoittamaan päivityksen pörssin nykyisestä arvostustasosta ja näkymistä joka on jatkoa tälle kirjoitukselle.

Ainiin, pakko ihmetellä vielä loppuun:

Tämän päivän data (EMI ja HB) olivat viimeisin todiste siitä, että Yhdysvaltojen talous on tällä hetkellä rajussa laskussa ja suurella todennäköisyydellä taantumassa. Kuitenkin samaan aikaan Googlen Motorola ostos (jonka logiikkaa en ymmärrä) yhdessä parin pienemmän M&A kaupan vuoksi pörssi vähät välittää siitä, että reaalitalous on todella syvällä suossa.

 

/One Up on OMXH

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

HBB15 Elokuu, 2011

Samaa mieltä. Uskoisin, että shorttauskiellot useissa euromaissa pitävät kursseja tällä hetkellä keinotekoisesti korkealla.

Nokiaostoonlokakuussa15 Elokuu, 2011Samanlaista ihmettelyä aiheuttaa Nokian tämän hetkinen kurssi, mikä saa sen nousemaan tuolla tavalla? Se on ihan varma juttu, että Nokialta tulee tulosvaroitus syyskuun puoliväliin mennessä, jälleen ihmiset hätäilee eikä viitsitä miettiä yhtä päivää pidemmälle… Ei Nokiaa tulla ostamaan vielä aikoihin, jos koskaan.

Btw ilmeisesti Google teki tämän pienen ostoksen patenttien takia (?)

One Up on OMXH15 Elokuu, 2011HBB,

Shorttauskielto helpottaa väliaikaisesti ja ottaa painetta pois etenkin ranskalaisilta pankeilta. Jos huhut siitä, että SG on leveroitu 50×1 suhteessa, ollaan todella lähellä katastrofia.

Karhumarkkinoilla tyypillistä on nykyisen kaltaiset nousurallit. Uskon kuitenkin, että trendi on kääntynyt.

One Up on OMXH15 Elokuu, 2011Nokiaostoonlokakuussa,

Nokiaa tuskin tullaan ostamaan ja tulosvaroitus on käytännössä varma.

Nokian kurssia ajoi tänään ylös se, että Motorolasta maksettiin todella suolainen hinta. P/S kerroin oli 1x ja mikäli Nokia valuoitaisiin samalla kertoimella (forward looking 12 month) olisi pelkän matkapuhelinliiketoiminnan arvo noin yli 20mrd. Navteqin arvo on ehkä 2-3mrd ja NSN osuus haarukassa 2-5mrd. Näin ollen koko konserni olisi tässä skenaariossa 24-28+mrd. Korostan kuitenkin, että en usko Nokian ostotarjoukseen ja näin ollen valuaatiolle pitää hakea pohja rahavirroista.

En koskisi Nokiaan.

pekkis16 Elokuu, 2011Eli olet sitä mieltä että uusi taantuma on tulossa? Siten et myöskää suosittele osakkeiden ostoa nykyhinnoilla? Puhutaan hitaan kasvun vaiheesta, tarkoittaako tämä samanlaista alennusmyyntiä mikä nähtiin pari vuotta siten vai jääkö kurssit jauhamaan samalle tasolle. Vieläkö pidät talvivaaraa hyvänä sijoituksena vaikka taantuma olisi tulossa?

Anom16 Elokuu, 2011Millaista allokaatiota yleisesti suosittelisit tällä hetkellä pitkään aktiiviseen salkkuun?

Investor16 Elokuu, 2011Olen samaa mieltä konevuokraajien ongelmallisuudesta sijoituksina ja korkeista menneisyyden/nykyisyyden kertoimista.

Markkinaosuuden (orgaaninen) kasvu yhdistettynä vuokrausmarkkinan kasvuun ja uusille markkinoille laajentumiseen voi antaa parhaassa tapauksessa 10 – 15 % vuotuisen liikevaihdon kasvun. Se oikeuttaa osan korkeasta hinnoittelusta.

Kannattavuus pitää kuitenkin sisällään suuria riskejä.

Trademark16 Elokuu, 2011Erittäin hyvä kirjoitus! Pörssin menoa jonkin aikaa seuranneena minusta on alkanut vaikuttaa kuitenkin siltä, että osakkeiden hintoihin tunnusluvuilla on hyvin vähän merkitystä. Mr. Market vaikuttaa melko psykedeeliseltä kaverilta, kuten viime aikoina olemme jälleen voineet todeta!

Itselläni on jatkuvasti ollut melko “defensiivinen” ja tunnusluvuiltaan edullinen salkku, mutta olen alkanut vakavasti pohtimaan tällaisen arvosijoittamisen (jos niin voi sanoa) mielekkyyttä, sillä laskuihin nämä lääke-, tietoliikenne-, yhteiskuntapalvelut/energia-sektorin osakkeet lähtevät aivan samalla tavalla kuin syklisetkin osakkeet, mutta nousut ovat kovin vaatimattomia. Luulen, että syynä on ihmisten halu rikastua/vaurastua nopeasti, jolloin sijoituspäätökset tehdään pitkälti kurssikäyrää tuijottamalla. Vakaa tuotto on tylsää ja aivan liian hidasta! Viime vuosina esim. konepajat ovat tuottaneet uskomattoman hyvin, kun ostoajoitus on ollut likimainkaan kohdallaan. Samalla niiden reippaat kurssiliikkeet myös mahdollistavat arvosijoittajan näkökulmasta järkyttävien kuplien syntymisen, kun arvostuslukuja ei ollenkaan mietitä. Nousevassa trendissä on kiva ratsastaa… kunhan muistaa irtautua ajoissa.

Oletko itse miettinyt defensiivisten yhtiöiden heivaamista salkustasi ja satsaamista vain syklisiin, kun aika on otollinen?

One Up on OMXH16 Elokuu, 2011pekkis,

50/50 todennäköisyydellä Yhdysvallat on taantumassa tällä hetkellä. Euro-alueesta club Med on osittain taantumassa ja loput ajautumassa, Saksa/Ranska näyttää heikolta. Kirjoitan aiheesta lisää pian.

Korostan, että en anna osto/myyntisuosituksia blogissani. Kerron vaan mitä itse teen. Itse olen ollut myyntilaidalla (pitkäänkin) ja salkkuni on nyt hyvässä kunnossa sekä valmiina tulevaan. Kirjoitan myös tästä lisää.

En usko romahtamiseen (siis taloudessa), se vaatisi poliitikoilta typeriä siirtoja. Hidas kasvu ennemmin. Kurssien ennustamisessa en ole koskaan ollut hyvä, enkä osaa sitä suuntaa nytkään ennustaa. Jos reaalitaloudelta putoaa pohja pois, niin yritysvoitot tulevat laskemaan. Yleensä arvostustasot seuraavat perässä.

Talvivaara on tällä hetkellä todella halpa, ostin sitä lisää 3.xx tasoilta pariin otteeseen. Kuten monesti olen todennut, uskon Talvivaaran tekevän 2e+ EPS 2016 ja tämä riittää minulle mainiosti. Upside on valtava ja riski verrattain pieni.

One Up on OMXH16 Elokuu, 2011Anom,

En suosittele mitään allokaatiota kenellekkään paitsi salkuille joita hoidan.

One Up on OMXH16 Elokuu, 2011Investor,

Konevuokraajien nykyiset arvostuskertoimet eivät ole enää mielipuolisen korkeita. Esim Cramon price to tangible assets 1 ei ole enää kovin korkea. Kuitenkin surkea johto yhdessä karmeiden toimialan lainalaisuuksien kanssa ei saa minua edes harkitsemaan yhtiöön sijoittamista.

Markkina-osuuksia voitetaan yleensä hintasodalla, en usko, että C tai R voittavat brändillään mitään. C:n ja R:n kasvu on molemmilla ollut pitkälti kannattamatonta. Kannattamaton kasvu on huono syy maksaa korkeaa hintaa.

C:n tapauksessa surkea kannattavuus ja johdon inkompetenssi sisältävät massiivisen rahoituskriisin riskin.

npv>016 Elokuu, 2011Trademark

Juuri sen takia “defensiivisissä” osakkeissa itse ainakin keskityn tasaisesti osinkoa kasvattaviin yrityksiin, jotka omaavat kestävän kilpailu edun mm. walmart, mcdonalds, j&j, duke energy yms. Silloin minua ei kiinnosta/huolestuta kurssin liikehdintä, vaan saan tasaista kassavirtaa osingoista joka tapauksessa. Itselleni riittää defensiivissä osakkeissa 10 vuoden päästä saatava 10% osinkotuotto (esim. 3,5% osinkotuotto 11% kasvulla 10 vuotta), ei kannata lähteä tavoittelemaan kuuta taivaalta. Sitä paitsi juuri tälläiset hetket ovat mitä parhaimpia tilaisuuksia ostaa kyseisiä osakkeita, koska ne kasvattavat lähes tulkoon missä tahansa taloustilanteessa tuloksiaa, mutta silti markkinat arvostat ne halvemmiksi ja tällöin osinkotuotto nousee, vaikka mitää muutoksia tuloksentekokyvyssä ei tapahdu. Itse pidän aina vähintää 70% osuuden portfoliostani defensiivissä yrityksissä.

Messi16 Elokuu, 2011OMXH, voisitko joskus kommentoida mihin maahan suomalaisen sijoittajan kannattaisi muuttaa, jotta voisi jatkaa ammatinharjoittamistaan, ennenkuin pääomaverotus nousee 100%:iin. Kysyn, koska luulen että tiedät näistäkin asioista ja vastaamalla tekisit monelle palveluksen.

One Up on OMXH16 Elokuu, 2011Trademark,

Kiitos kiitos.
Lyhyellä aikavälillä markkinoita ajaa täysin psykologia. Pitkällä aikavälillä fundamentit. Mr. Market on hyvin outokaveri, skitsofreeninen yms.

Itse uskon, että buy & hold on heikko strategia pitkällä aikavälillä. Markkinoiden korkean volatiliteetin johdosta dynaaminen salkunhallinta tulee tarpeen. Voisin myös kirjoittaa tästä aiheesta kun ehdin.

Olen heivannut jotain defensiivisiä ulos kuten TeliaSoneran. Minulla on kuitenkin tiettyjä ikiholdeja kuten Wal-Mart. Lisäksi en myy osinkokoneita kuten CTL koska ne antavat minulle kassavirtaa taantumassa.

One Up on OMXH16 Elokuu, 2011npv>0:n strategia on hyvä jos ei turhaan halua nostaa salkun kiertonopeutta ja vatsahapot kestävät rajun volatiliteetin. Itse olen kääntynyt entistä enemmän siihen suuntaan, että myyn hyviäkin osakkeita kun ne ovat kuplassa. Esimerkkinä tästä NRE jonka myin pois vähän aikaa sitten.

One Up on OMXH16 Elokuu, 2011Lisäksi uskon, että jos nyt alkaa kasaamaan npv>0:n ideoimaa salkkua varovasti, eikä tee mitään typerää, tulee voittamaan indeksin tulevaisuudessa. Suurempi ongelma on sitten se, että indeksin tuotto tulee olemaan vaatimaton tästä 10v eteenpäin. Näin ollen suuri marginaali tarvitaan, jos halutaan saavuttaa korkeita tuottoja.

One Up on OMXH16 Elokuu, 2011Messi,

Hauska kysymys, suomen verotus on tosiaan menossa kireästä ultra kireään ja sijoittajan toimintaa pyritään vaikeuttamaan kaikin keinoin. En ole expertti asiassa, mutta ohessa pari vaihtoehtoa:

UK/USA: Ok veroasteet, sijoitusyhtiöiden kautta veroastetta helppo painaa alemmas. Kulttuuri+elämäntyyli lähellä Suomea.

Viro: Hyvä veroaste, sijoitusyhtiön kautta ei veroja tarvitse maksaa ennen kuin nostat rahaa pois yhtiöstä. Lähellä suomea, voit esim asua puolet vuodesta Virossa ja puolet Suomessa. Halvat hinnat yms.

Ruotsi: Verotus hieman inhimillisempää (en tunne kovin hyvin).

Singapore/Thaimaa: Hyvät verotuksellisesti, yhtiöittäminen mahdollistaa verotusjärjestelyjä todella hyvin. Thaimaan kohdalla poliittiset yms. riskit ovat kuitenkin olemassa. Singaporelle vielä pisteet siitä, että maa on todella loistava paikka.

Kysymys olisi ehkä parempi asetella siten, että mikä maa on Suomea huonompi sijoittajan kannalta?

npv>016 Elokuu, 2011One Up
Olen samaa mieltä kanssasi, jokaisella osakkeella on piste jolloin se tulee myydä. Vaikka yhtiö olisi kuinka loistava siihen ei saa muodostaa liian kiinteää sidettä. Itsekkin jouduin luopumaan nokian renkaista kesän aikana. Toisaalta epäilen kyllä että esimerkiksi yhtiöt kuten wmt tai pm muodostaisivat kuplan ilman että koko pörssi kuplisi. Yleisesti ottaen tasaisesti osinkoa kasvattavien yhtiöiden liiketoiminta mallit ovat yksinkertaisia ja kassavirrat ennustettavissa + paljon institutionaalisia sijoittajia. Mielestäni nämä ehkäiset kuplien syntymistä normaali markkinaoloissa. Itse saan lähinnä mielihyvää kuin vatsahappoja kun “osinko-osakkeeni” kurssit laskevat. Tällöin pystyy usein alottamaan osto-ohjelmat loisto yhtiöissä edullisin hinnoin. Tälläisessä sijoitus strategiassa tosin korostuu se, että sijoitat vain rahoja joita et tarvitse. Yhtiöiden liiketoiminta mallien perinpohjainen analysointi on elintärkeetä, koska jos se ei ole kestävää, osinkojen nostaminen tulevaisuudessa ei ole mahdollista. Buffetin sanoin kannattaa siis sijoittaa vain siihen minkä ymmärrät. Maltillisella asuntolainalla olisi hyvä vivuttaa tuottoja, jos em. osakkeiden hinnat jatkavat laskemista ja ohjeistuksien muutoksia ei tapahdu. Itse uskon brändi-yhtiöihin tällä hetkellä enemmän kuin yhteenkään valtioon. Jos vielä haluu jotain positiivista rapakon taakse sijoittamisesti tuoda esille 4x vuodessa maksettavien osinkojen lisäksi, niin eur/usd kurssi on tällä hetkellä puolellasi. Itse uskon pitkällä aikavälillä sen olevan 1.1-1.3. Osaatko itse yhtään arvioida esim. sp500 tuottoa seuraavan 10v aikana?

SH16 Elokuu, 2011Kun arvioidaan omaisuuden suojan tasoa, ei minusta Norjaa voi ohittaa. Minusta veroastetta oleellisempi kysymys on se, että vain reaalinen tuotto (= veronmaksukyvyn parantuminen) olisi verotettavaa. Norjassa vahvistettaan vuosittain “riskittömän tuoton” taso, joka on verotuksessa verotonta pääomatuloa.

Suomessa, ja lähes kaikissa muissakin maissa, sen sijaan verotetaan nimellistä tuottoa. Sillä ei ole viime kädessä epävarmassa tulevaisuudessa juurikaan merkitystä, onko pääomatuloveroprosentti 20 vai 40, jos setelirahoituksella assettien arvot ajetaan vuosikymmenen aikana väkisin taivaisiin. Silloin verottaja kiittää ja kuittaa nimellisestä arvonnoususta. Paitsi siis Norjassa.

TT17 Elokuu, 2011Minkälaisia mietteitä herätti Talvivaaran Q2 tulos?

Oneuponomxh17 Elokuu, 2011SH,

Norja on toki hyvä maa tietyillä mittareilla, mutta verotus on kuitenkin kireää. Toki hyperinflaation oloissa “Norjan malli” on omaa luokkaansa, mutta henk. koht en usko pätkääkään hyperinflaatioon.

Oneuponomxh17 Elokuu, 2011npv>0,

Itse olen neuvotellut lainat valmiiksi, suurin virheeni viime kriisissä oli se, että en käyttänyt velkavipua (oli paperit yms. valmiina helmikuussa 2009..). Tätä virhettä en aio toistaa. Euro on yliarvostettu suhteessa taalaan, jos QE3 ei tule, vahvistunee taala selvästi. Pitkällä aikavälillä kurssin tulisi olla mainitsemassasi haarukassa.

S&P500 tuotto-odotus nykyarvostuksella on matala. Uskon, että ollaan luokkassa 5%-6%. Tämä ei tule riittämään sijoittajille. Liian monet perustelevat osakeostoja matalilla koroilla + instituutiot (eläkerahastot yms.) yrittävät epätoivoisesti paikata massiivisia reikiä taseissaan (vähän kuin pelaisi venäläistä rulettia).

Muuten hyviä kommentteja sinulta ja samoilla linjoilla olen!

Oneuponomxh17 Elokuu, 2011TT,

Olin raporttiin tyytyväinen, prosessi menee eteenpäin, riski pienenee ja oppismiskäyrä on ylöspäin. Uskon, että ensi vuonna ollaan hyvinkin 40-50t tuotannossa.

npv>017 Elokuu, 2011Tässä vielä kuvaaja, joka osoittaa osinko sijoittamisen ylivoimaisuuden verrattuna tavalliseen indeksi sijoittamiseen: http://1.bp.blogspot.com/_9SoEE9d_aQo/S_mm97AewhI/AAAAAAAACOQ/LoszT7yy3cE/s1600/NDR.JPG . Talvivaaran tulosta tarkastaltaessa itse ainakin keskityn lähinnä tuotantomäärien sekä bioliuotuksen kehitykseen (2.3 -> 3.0 g/l, tavoite 3.0-3.5 g/l) enkä tulokseen, koska valuuttakurssit, metallien hinnat ja kertyneet varastot vääristävät tuloksia. Vasta Q3 raportista nähdään kunnolla missä mennää, koska sovittuja tuotantopysähdyksiä ei pitäisi olla (tod.näk. vasta Q4). 2011 H1 tuotettiin 8166 tonnia nikkeliä. Jotta olisi edes mahdollista päästä tämän vuoden ohjeistukseen (22000-28000t), pitäisi Q3 tuottaa 8000-10000t, joka olisi jo todella hyvä saavutus ja lähellä vuoden 2012 40000-50000t tavoitetta. Onko sinulla oneup mitään tietoa paljon bioliuos kustantaa litralta? itse en ole vielä törmännyt kyseiseen lukuun..

One Up on OMXH18 Elokuu, 2011npv>0,

Graafisi kertoo karun totuuden, yritysjohto sijoittaa voittovaroja surkeasti. Tämän takia johdon analysointi on tärkeää.

Samoilla linjoilla TV rapparissa. Q3 raportissa ei pitäisi olla uusia negatiivisia yllätyksiä. Ohjeistuksen alalaitaan on realistiset edellytykset päästä (kuten Perä itse sanoi). Olisi rohkaisevaa nähdä, että Q3 tuotantomärää olisi 8k-10k. Tämä yhdessä vanhojen bioliuotus tulosten (3+) antaisi näyttöä siitä mihin kaivos pystyy.

En ole törmännyt myöskään kyseiseen lukuun.

trex19 Elokuu, 2011Hewlett-Packard näyttää ottavan kovasti hittiä nysessä. Musta vaikuttaa kovasti ylireagoinnilta ja ostin pienen siivun myyntipaniikista. Ootko vielä kasvattamassa omaa HP-positiotasi?

pekkis20 Elokuu, 2011Mitenkäs tuon nordean kanssa, käsittääkseni salkussasi on sitä, hinta painuu aika vauhdilla, aiotko lisätä osaketta ja mihin hintaan? Pankit tuntuu olevan aika paineessa ympäri maailmaa, tuleeko taas osake-anteja joista saisi osakkeita halvalla, näkemyksiä?

OneUp20 Elokuu, 2011trex,

HP:n kurssireaktio oli hyvin erikoinen ja lisäsin ostin osaketta pyörittämiini salkkuihin reilusti ja olen valmis jatkamaan ostojani. Pidän vähintään outona, että globaalia teknojättiä myydään tällä hetkellä 10v low hintaan P/S 0.35x kertoimella. PC spin-off vaikuttaa järkevältä jos siitä saadaan hyvä hinta ja mikäli ei, niin sen mukana pitäminen ei ole katastrofi (korostan, että divisioona ei ole kriisidivisioona, vrt Atria/Venäjä, vaan se tekee edelleen 5% EBIT marginaalia). HP:n nykyisen hinnan kanssa on vähän samoja fiiliksiä kun 08-09 ostojen aikana “ei voi olla näin halpa”.

OneUp20 Elokuu, 2011pekkis,

Minulla on Nordeassa vanhoja osakkeita, sekä annissa saatuja/merkattuja. Nordea on nykyhinnoilla mielipuolisen halpa ja se on ehdottomasti ostolistallani. Nordea on todella vakavarainen, eikä sillä ole tarvetta antiin. Anti tehdään siinä vaiheessa, jos uusi pankkikriisi iskee ja likviditeetti jäätyy. Pankit ovat paineessa, koska valtaosalla on paljon luurankoja kaapissa ja dominoefektiä pelätään. Nordean kohdalla konkurssiriski on olematon koska; se on vakavarainen ja konservatiivinen, sillä on omistajina tahoja (Ruotsi ja Sampo) jotka ovat valmiita pääomittamaan sitä lähes loputtomiin ja se toimii maissa joissa taloustilanne on hyvä.

“Osakkeita halvalla annista” on lähinnä illuusio, sillä mitä matalampi antihinta on, sen enemmän osakesarja laimenee. Usein anteja vain järjetetään kriisiaikoina, jolloin osakkeet ovat halpoja.

OneUp20 Elokuu, 2011pekkis,

Täällä Nordnetissä blogiaan pitävä Jukka Oksaharju on kirjoittanut hyviä kirjoituksia Nordeaan liittyen, suosittelen lukemaan niitä.

pekkis21 Elokuu, 2011Juu olen kyllä lukenut, lähinnä mietin ostanko pohjolan vai nordean osaketta, nordeaa saisi halvemmalla viime aikaisen laskua takia mutta kummassa on suurempi nousupotentiaali. Nordealla hyvää tämä tehostamisohjelma mikä ilmoitetaan loppuvuodesta mutta ruotsin valtion myynnit taas painaa kuppia toiseen suuntaan, pohjola aika tylsä osake mutta maksaa yleensä parempaa osinkoa ja arvostetaan nordeaa korkeammalle. Jos taloudessa epävarmuus jatkuu nii minne asti pankkiosakkeiden kurssit tippuvat, kannattaako osto-ohjelma aloitella pikkuhiljaa vai odottaa selvästi alempia tasoja.

pekkis21 Elokuu, 2011Juu olen kyllä lukenut, lähinnä mietin ostanko pohjolan vai nordean osaketta, nordeaa saisi halvemmalla viime aikaisen laskua takia mutta kummassa on suurempi nousupotentiaali. Nordealla hyvää tämä tehostamisohjelma mikä ilmoitetaan loppuvuodesta mutta ruotsin valtion myynnit taas painaa kuppia toiseen suuntaan, pohjola aika tylsä osake mutta maksaa yleensä parempaa osinkoa ja arvostetaan nordeaa korkeammalle. Jos taloudessa epävarmuus jatkuu nii minne asti pankkiosakkeiden kurssit tippuvat, kannattaako osto-ohjelma aloitella pikkuhiljaa vai odottaa selvästi alempia tasoja. Millä hinnoilla aloitat uuden osto-ohjelma sammon kohdalla?

One Up on OMXH21 Elokuu, 2011pekkis,

Nordea on selvästi laadukkaampi yhtiö. Itse en edes harkitsisi Pohjolaa. Ruotsin valtion myynnit ovat loistava asia ja tervehdyttää omistajarakennetta.

En ymmärrä kaikkia kommenttejasi esimerkiksi:
-Miksi valtion myynnit ovat huono asia?
-Miksi Pohjola arvostetaan korkeammalle?

En anna vinkkejä/neuvoja osto-ohjelmista. Itse olen hyvin lähellä Nordea ostojen aloittamista. Sammon kohdalla ostin edellisestä dipistä lisää ja minulla on osto-ohjelma valmiina.

Laskelmoija22 Elokuu, 2011Kiitokset loistavast blogistasi, tätä on aina hieno lukea.

Selvästi huomaa että kirjoittajalla “muumit tanssii ripaskaa normaalia nopeammalla temmolla”

vuoden 2007 kuplan tarkastelu osakkeiden hinta vs.ROE + P/B + P/E luvuilla on silmiä avartavaa. Vastapainoksi olisi mielenkiintoista lukea tekemäsi vastaava analyysi vuoden 2009 montun pohjan hinnoittelusta.

Uskon että myös tämä olisi varsin silmiä avaavaa monelle.

Viime aikoina olen useampia keskusteluketjuja lukenut, joissa kantava ajatus on: “Aloitan NR ostamisen kun sen hinta alittaa 8€”. Ainoana perusteena on se, että viimeksikin käytiin tällä tasolla. Vuoden 2009 pohjia pidetään useasti ns. “normaalina tasona”.

Monelle on auennut että vuoden 2007 hinnoittelu oli ylilyönti, mutta onkohan kaikille vielä auennut että myös 2009 montun pohja oli hinnoitteluvirhe, jota ei välttämättä enää saavuteta?

One Up on OMXH22 Elokuu, 2011Laskemoija,

Kiitos kiitos!

Olen suunnitellut kirjoittavani pohjahintoihin ankkuroitumisesta, ehkä tällä viikolla.

Ilman systeemikriisiä ei 2008-2009 tasoja tulla näkemään.

Mika3 Syyskuu, 2011Kiitos loistavasta blogista! Opin todella paljon lukiessani blogiasi.

Numerot 12314 Helmikuu, 2012Laskelmoivaa mutta ei kaikki tietävää. Otetaan esimerkki tuosta “työkaluja” vuokraavasta yhtiöstä. Kyse ei ole työkalusta vaan siitä tehokkaasta käyttöasteesta. Asiakas ei tarvitse kaikkia koneita kokoajan, vuokraaja optimoi kaluston kierron ja parantaa käyttöastetta ko koneille. Edullisempaa kuin omistaa. Ei tarvitse resursseja huoltamaan korjaamaan koneita ja saa oikea aikaiset toimitukset. Koneen rinnalla saa turvallisuusohjeistukset ja aina viimeisimmät parhaat välineet käyttöönsä. Kommenttisi oli aika toisen suuntainen. Terveisin Rakennusyritys joka on kannattava ja vuokraa koneensa

jarmal15 Helmikuu, 2012Missä on oneup?

Hirveä ikävä viimeisen päälle viihdyttäviä tekstejä, jotka eivät olleet pelkkää sanahelinää vaan viiltävän tarkkaa analyysiä.

Lopettiko kirjoittelemisen nokia-märisijöiden takia?

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit