Siirry pääsisältöön

Ebolan ajankohtaisin riski osakemarkkinoille on sen aiheuttama pelko

Ebola ei ainakaan nykyisen tiedon mukaan leviä kuin ruumiinnesteiden välityksellä. Lisäksi ihmisen pitää oireilla ennen kuin näistäkään nesteistä tulee tartuttavia. Pahoinvointisia ihmisiä ei siksi päästetä lentokoneeseen. Ebola rantautuikin Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan ilmeisesti oireilemattoman viruksenkantajan kautta. Kukaan samassa lentokoneessa olleista ei saanut tartuntaa, vaikka pitkillä lennoilla pytyt ovatkin kovassa käytössä.

Homma hanskassa?

Tartuntoja hoitavat ihmiset näyttävät kuitenkin suojapuvuissaan lähinnä astronauteilta. Länsimaista pelkotilaa toppuutellaan sillä, että täällä sairastuneita osataan hoitaa siten, että epidemia ei leviä. Silti Ebola-potilasta hoitanut sairaanhoitaja sai tartunnan Texasissa. Potilaan yhdeksän päivän hoitokustannukset nousivat 500 000 dollariin. Nyt myös toinen sairaanhoitaja on sairastunut tautiin. Näyttö länsimaiden ebolavalmiudesta ei toistaiseksi ole ollut kovinkaan vakuuttavaa.

Ebolaa vuodesta 1976

Ensimmäinen Ebola tapaus todettiin vuonna 1976. Tähän mennessä pahin epidemia johti 280 ihmisen kuolemaan. Nykyinen epidemia on (tätä kirjoittaessa) maaliskuusta lähtien tappanut 4 033. Todettuja ja epäiltyjä tapauksia on tällä hetkellä 8 400. Konsensus on kuitenkin se, että tälläkin kertaa tartunnat saadaan taltutettua. Kutakuinkin ajoissa?

Vaikka osakemarkkinoilla pientä hermostuneisuutta onkin huomattavissa, Ebolan osuutta tästä hermoilusta on vaikea arvioida. Maailmalla on nyt paljon pilviä osakesijoittajan taivaalla.

Mielikuva Ebolasta

Ebolan todennäköisin ja ajankohtaisin riski osakemarkkinakehitykseen ei ole se, että ihmiskunnasta katoaa kolmannes, vaan se, että ihmiset lopettavat matkustamisen. Olemme jo nähneet ensimmäiset kuvat Hazmat-puvuissa kahisevista viranomaisista lentokoneen käytävällä, epäonnistuneen pilan seurauksesta. Mikäli meneillään oleva Ebola-sekoilu jatkuu, on mahdollista, että monet jättävät matkan väliin.

Huomionarvoista on se, että ihmiskunnan syvien rivien mielikuva asiasta riittää. Eli vaikka todennäköisyys sairastua Ebolaan virusta kantavalta kanssamatkustajalta olisikin nolla, mielikuva lentokoneen ainaisesti kiertävästä ilmasta (50% tulee ulkoa), likaisista käymälöistä ja lentoemäntien ruoanjätteitä käsittelevistä hanskoista saattaa riittää matkustushaluttomuuden syntyyn.

Ebolan riski osakemarkkinoille

Kun matkustushaluttomuus savuttaa lakipisteen, se leviää Ebolaakin nopeammin. Koska kyse on mielikuvasta, yksittäinen, laajasti ja räikeästi uutisoitu tapaus voi riittää matkustushaluttomuuden syntyyn, maailmanlaajuisesti, lähes hetkessä. Siinä piileekin Ebolan ajankohtaisin riski osakemarkkinakehitykselle.

Ebolan riski ihmiskunnalle on jo sitten ihan toinen juttu.

 

Taustaa: Matkustaminen edustaa välillisesti ja suoraan noin 9 prosenttia maailman taloudesta. Fyysisten tapaamisten ja videotapaamisten hyödyt ja haitat. Esimerkkejä videotapaamisiin erikoistuneista yhtiöistä ovat esimerkiksi Polycom (PLCM), Mitel (MITL) ja West Corporation (WSTC). Matkustushaluttomuuden kehitystä voi reaaliaikaisesti seurata tästä indeksistä ja (jälkikäteen) todentaa esimerkiksi kansainvälisen ilmailuyhdistyksen IATAn kuukausitilastoista. Tietoa Ebolasta englanniksi ja suomeksi. Ebola suhteessa muihin epidemioihin, TIME-lehden kuvaajia.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
14.10.2014 17:06

Jokunen päivä sitten oli Suomen lehdistössä uutinen, että kanariansaarten lomamatkojen myynti on laskenut räjähdysmäisesti Ebola- kriisin takia. 9/11 pommi-iskut aiheuttivat myös globaalisti matkailualalle ongelmia sekä liik matkustukseen että vapaa-ajan matkustukseen. Nyt videoneuvottelupalveluita ja videosähköposteja tarjoavilla yrityksillä lienee kulta-aika, mikäli matkustusta tullaan rajoittamaan.