Downshiftaamisen mielettömyydestä

Tämä tulee vastaan joka paikassa, kuten naistenlehdissä, lounaskeskusteluissa, kylässä: ihmiset leppoistavat, eli tekevät vähemmän töitä. Vaikka kuinka moni tuntemani äiti on pitänyt mammalomia vuositolkulla. Moni tekee lyhennettyä työaikaa, vaikka lapset ovat jo isoja. Kunhan lapset kasvavat aikuisiksi, he haluavat vuorotteluvapaalle ja sapatille. Oravanpyörä ei vain kiinnosta.

Naiset on vallannut downshiftaus-muoti.

Valitettavasti vain erityisesti naisille downshiftaus on vahingollista. Miksi?

Siksi, että tutkitusti naisten palkka on miesten palkkaa pienempi ja heidän urallaan on enemmän ja pitempiaikaisia katkoksia. He eivät kehitä osaamistaan, eivätkö siksi etene urallaan. Heidät irtisanotaan kun yrityksellä menee huonosti ja heitä käytetään osa-aikaisena työvoimana. Näiden yksinkertaisten syiden takia naisten eläkkeet ovat miesten eläkkeitä pienempiä.

Kyse ei ole pienistä pennosista, vaan tuhansista – pitkän elämän aikana sadoista tuhansista euroista. Jos ei avioerossa, niin viimeistään leskenä, nainen jää kokonaan yksin ilman miehensä eläkkeen tuomaa turvaa. Siinä on hyvä downshiftata pikkuisen eläkkeen ja isojen lääkemenojen ristipaineessa.

Edelleen liian monelle naiselle lapset ja ura ovat joko-tai-valinta. Monet väittävät, että ajattelevat lastensa parasta tinkiessään urastaan, mutta minä väitän, että asia on juuri päinvastoin. Mitä korkeammassa asemassa on, sitä enemmän tekee töitä, mutta pystyy myös hallitsemaan työtään: joustamaan ja hankkimaan kotiapua. Kaupan kassalla työt alkavat tasan kello 07, jos niin määrätään, mutta toimitusjohtana voi viedä lapset kouluun ja hoitaa töitään siinä samalla. Johtajalla on varaa siivoojaan, lastenhoitajaan ja harrastuksiin.

Perheissä kovimmat riidat käydään rahasta ja erityisesti sen puutteesta. Eron tullessa yksinhuoltajat ovat muita suuremmassa vaarassa ajautua köyhyysloukkuun. Suurin osa yksinhuoltajista on naisia.

Leppoistamisessa ei ole mitään pahaa, jos sen tekee omalla rahallaan, eli pääoman turvin. Yleensä tämä tarkoittaa sitä, että leppoistaja on hankkinut varallisuutta, eli tehnyt keskivertoa enemmän töitä joskus aiemmin. Sapatti on myös kiva pitää, jos töitä on tiedossa sen jälkeenkin. Jos tulevaisuutensa jättää avoimeksi, se yleensä tarkoittaa pitkäaikaistyöttömyyttä ja yhteiskunnan tukien varaan ajautumista. Köyhyyttä.

Monet sanovat , että leppoistaminen on helppoa, vähentää vain kulutustaan. Omasta kokemuksesta tiedän, että mitä vähemmän on rahaa, sitä enemmän haluaa tavaraa. Kun rahaa on, huomaa, että kaikkea rojua ei tarvitse hankkia. Sadalla tavaralla pärjää, kun ei tarvitse hamstrata alennusmyynneistä.

Aina kun joku sanoo sijoittaneensa omaan itseensä, en usko häntä. Ei hän mitään sijoita, hän kuluttaa. Hän haluaa kerskailla olevansa niin varakas, että hänellä on varaa itsensä hemmotteluun tai tietoiseen syrjäytymiseen.

Joogaretriitti Thaimaassa, puuhailu uudessa siirtolapuutarhamökissä tai kasvonaamio dayspassa eivät ole sijoittamista. Ne ovat kuluttamista. Myös leppoistaminen on kuluttamista. Fakta on, että ilman rahaa ei voi elää. Jollakin tai joillakin leppoistelu on aina maksettava.

Hyvää perjantaista naistenpäivää!

 

/Ninni Myllyoja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
6 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
08.03.2013 08:09

Downshiftausta ja upshiftausta eli työajan monipuolistamista pitäisi ilmanmuuta monipuolistaa ei vähentää. Iäkkäämpien tai pienten lasten vanhempien on hyvä tehdä vähemmän töitä jotta he jaksavat arkea. Näin jos he ajattelevat lapsiaan eivätkä pelkästään itseään. Ei alle viisi vuotiaden pitäisi olla tarhassa yli viittä tuntia. Työaikalainsäädäntö määrittelee alle 15 vuotiaiden työaikoja rajoittetaan niitä vahvasti, mutta 5 vuotiaiden tarha-aikoja ei. Urastaan tai työstään innostuneiden on hyvä taas tehdä pidempää työpäivää. Osa-aikaeläke on downsiftausta ja se on hyvä juttu. Näin työelämä ei ole vaihtelua 100% ja nollan välillä. Eläkelläisillä on keskimäärin hyvin rahaa ja raha ei ole heillä ongelma. Vielä käänteiset asuntolainat luovat heille… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
08.03.2013 08:42

Jos tässä tekstissä olisi hivenkin inhimillisyyttä, sen perusajatus olisi kiinnostavampi. Kapea yksisilmäisyys tekee aiheen käsittelystä kokonaisuudessaan luotaantyöntävän.

Nimetön
Nimetön
08.03.2013 10:50

Rahaa, rahaa, rahaa. Tosin kun teet jollekulle töitä, kermat poimii se toinen. Kun rahat riittää välttämättömyyksiin, olen rikas! Nukuin tänään puoli yhteentoista 🙂

Nimetön
Nimetön
06.04.2014 14:47

Be5de Nej och ja! :)Den ff6rsta – kontanta medel och inse4ttningsgarantin ff6r KF.Jag misste4nker att du bndlaar ihop inse4ttningsgarantin med investerarskyddet. Det jag menar e4r att du inte har ne5gon skydd ff6r dina kontanta medel eftersom “den statliga inse4ttningsgarantin och investerarskyddet omfattar emellertid inte sparande i svenska livff6rse4kringsbolag”.Vad du pratar om e4r att e4r:i he4ndelse av att Avanza Pension ge5r i konkurs har du som ff6rse4kringstagare de4rmed se5 kallad ff6rme5nsre4tt, innebe4rande att du har re4tt att fe5 betalt ff6re alla oprioriterade borgene4rer som inte har se4kerhet ff6r sina fordringar. Den se4rskilda ff6rme5nsre4tten e4r inte beloppsbegre4nsad utan motsvarar det fulla ve4rdet… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
15.05.2014 18:53

Everything posted made a bunch of sense. However, think about this, suopspe you were to create a killer headline? I am not suggesting your content isn’t good, but suopspe you added a headline that makes people want more? I mean Contact | Green DIY Energy Connection is a little vanilla. You might glance at Yahoo’s home page and note how they create article headlines to grab viewers to click. You might add a related video or a picture or two to get readers excited about everything’ve written. Just my opinion, it might bring your posts a little livelier.

Nimetön
Nimetön
06.04.2014 21:14

Hehe jag har inte sett just detta program men se5g ff6r ne5gra atvinst sedan ne4r dom var nere i dubai och kf6pte guld ff6r att sedan se4lja dyrt i Sverige. Problemet var bara att dom gick till en pankbank ff6r att se4lja guldet vilket resuterade i ff6rlust =)mvh //Ekonomisk trygghet