Dow Jones IA indeksin mielettömyys

Olen aina pitänyt DJIA indeksiä lähinnä vitsinä. Indeksissä on mielestäni selkeitä valuvikoja ja en voi ymmärtää miten sitä käytetään edelleen niin laajasti, vaikka saatavilla olisi huomattavasti parempia indeksejä.

Dow Jones Industrial Average (http://en.wikipedia.org/wiki/Dow_Jones_Industrial_Average) poikkeaa muista merkittävistä indekseistä kahdesta syystä. 1) siinä on vain 30 yhtiötä, joka on huomattavasti vähemmän kun missään muussa merkittävässä indeksissä 2) se lasketaan yhtiöiden osakekurssien mukaan, ei markkina-arvojen. Varsinkin jälkimmäistä voidaan pitää massiivisena valuvikana. Mitä järkeä on käyttää osakekursseja mittarina, sillä kursseja vääristävät splitit, eivätkä ne itsessään kerro onko osake kallis/halpa tai mitään muutakaan. Absoluuttisen kurssien tuijottamiseen sortuvat usein juuri aloittelevat sijoittajat jotka ajattelevat ”Nokia on 10x halvempi kun Kone, koska kurssi 40e vs 4e”. Absurdiksi esimerkiksi voidaan ottaa esim pari IBM ja Microsoft. Microsoftin markkina-arvo on hieman IBM:ää suurempi, mutta DJIA:ssa IBM:n paino on 12.5 % ja MSFT:n 1.8 %. Hassua..

Kirjoitan DJIA:sta koska arvopaperissa oli viime viikolla artikkeli ”Miksei Apple ole Dow Jones –indeksissä?” http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/miksei+apple+ole+dow+jones+indeksissa/a699213

Artikkeli sisälsi näkemykseni mukaan niin mielettömiä kommentteja, että en voi kun ihmetellä, miten joku voi maksaa näille ihmisille markkinoiden seuraamisesta/kommentoinnista. Ohessa pätkiä tekstistä:

”Indeksiin lisäämisen puolella on muun muassa CNBC:n haastattelema LandCol Tradingin Todd Schoenberger, jonka mukaan Applesta olisi pitänyt tehdä Dow-yhtiö jo vuosia sitten. ”Applen osakkeenomistajat hyötyisivät todennäköisestä kurssinoususta ja Dow Jones –indeksi saisi piristysruiskeen, jota se on kaivannut jo vuosia.” ”

Siis mitä ihmettä? Nousisiko Applen tulevat kassavirrat sen myötä, kun se lisätään DJ indeksiin? Schoenberger tarkoittaa luultavasti sitä, että Applen osakkeenomistajille on tarjolla lyhyt aikainen spekulatiivinen nousu johtuen siitä, että suuret indeksirahastot on pakotettu ostamaan osaketta massiivisia määriä. Tämä nousu on kuitenkin täysin spekulatiivinen ja tuskin kestäisi kovin kauaa.

Entä mikä ihme on tämä piristysruiske? Tarkoittaako Todd tällä sitä, että Apple nostaisi indeksin volatiliteettia ja näin ollen piristäisi sitä? Mitä merkitystä tällä olisi? Miksi indeksistä pitää saada ”pirteämpi” aka. Volatilimpi? Eikö DJIA:n tarkoitus ole juuri kuvastaa mahdollisimman hyvin Corporate American kehitystä. Tämän tarkoituksen kannalta on paljon parempi jos indeksin volatiliteetti on matalampi.

Toinen kommentti:

”Bespoke Investment Group puolestaan kommentoi Barron’sille, ettei Applen kannata edes haikailla Dow Jonesin perään. ”Kaikki Dow Jonesiin lisätyt Nasdaq-yhtiöt, Microsoft, Intel ja Cisco, ovat laskeneet lisäämisensä jälkeen.” ”

Siis mitä ihmettä? Tämä on ehkä typerin argumentti Bespoke ilmeisesti uskoo, että DJ listaaminen heikentää yhtiön tulevia kassavirtoja dramaattisesti? Ei mitenkään ole mahdollista, että MSFT ja Intel lisättiin indeksiin teknokuplan aikoihin, jonka vuoksi kurssikehitys on ollut surkeaa, Ciscolla liiketoiminnan kehitys on taas ollut heikkoa viimeiset pari vuotta. En kuitenkaan usko, että Ciscon heikentynyt myynti ja kireämpi hintakilpailu internetin infralaitteistossa on juurikaan riippuvainen siitä, onko yhtiö DJ indeksissä mukana vai ei. Mutta voihan se toki olla, että Applen tuotteiden kysyntä laskee jos se otetaan Indeksiin mukaan.

Kuten aluksi totesin, pidän DJIA:ta hyvin huonona indeksinä ja en ymmärrä miten sitä käytetään edelleen niin laajasti. Itse suosisin paljon mielummin S&P500 joka antaa realistisemman ja paremman käsityksen Corporate American tilasta.

 

/One Up on OMXH

 

Kommentteja vanhasta Nordnet Blogista:

just10 Lokakuu, 2011

Olen indeksistä kuullut aiemmin, mutta piti käydä vielä tarkistamassa, että pitääkö noinkin järjettömät väitteet paikkaansa.

Tekstisi kuvastaa mainiosti sitä, miten sijoittajat ovat täysin erkaantuneet todellisuudesta. Pörssiä pidetään laajalti nettipokeriin rinnastettavana pelinä ja kursseja tuijotetaan toivoen kurssinousua eli spekulatiivisia voittoja. Tähän soppaan voidaan lisätä vielä teknisen analyysin, päivätreiderin työvälineen, avulla hankittavat voitot ovat mielestäni mahdollisia vain, koska niihin uskotaan. Kun tarpeeksi moni uskoo, että kurssi lähtee nousuun kun jupiter ja mars ovat linjassa ja 200 päivän liukuva keskiarvo alittaa mustekala paulin lonkeroiden lukumäärän niin se saattaa hyvinkin myös lähteä nousuun.
Toisaalta juurikin nämä tekijät mahdollistavat ylilyönnit markkinoilla, joista asiansa osaavan fundamenttisijoittajan on helppo hyötyä. Puhumattakaan siitä, että pörssiin saadaan lisää likviditeettiä. Ja välittäjä hymyilee.

En tiedä onko vielä nykyäänkin niin, että jopa alan koulutuksessa opetetaan, että beta/ korkea volatiliteetti = korkea riski. Muistan Buffettin joskus kirjoittaneen asiasta.

One Up on OMXH10 Lokakuu, 2011just,

Nettipokeriin rinnastus on täysin oikea. Osakkeita ostetaan ja myydään aivan liikaa täysin spekulatiivisessa mielessä.

TA:sta olen hieman eri mieltä, TA toimii ja taitavimmat käyttäjät tekevät sillä todella paljon rahaa (tunnen muutamia). Tämä on kuitenkin sitä ns “peliä”.

Ylilyönnit ovat fiksun fundasijoittajan kavereita.

Beta toimii edelleen nykyisen rahoitusteorian kulmakivenä ja näin ollen sitä opetetaan koulussa edelleen. Beta on täyttä roskaa, eikä se toimi käytännössä. Yhtiön riski koostuu kahdesta osasta, 1) konkurssi => pääoma tuhoutuu 2) yhtiön tulevat kassavirrat ovat heikommat mitä olet ostohetkellä odottanut => arvostus laskee / kehittyy odottaamaasi heikemmin. Kummallakaan ei ole volatiliteetin kanssa mitään tekemistä.

just10 Lokakuu, 2011Missä mielessä olet TA:sta eri mieltä?
Vertaukseni on siinä mielestä aiheellinen (ehkä hieman satiirinen ;) , että mielestäni tekninen analyysi on mahdollista, koska useat kuviot kuvaajissa toistavat itseään ja mitä useampi nämä tunnistaa, sitä todennäköisemmin ne toteutuvat. Itseään toteuttava ennustus. Poislukien mahdolliset ns. isojen tekijöiden stop loss piikit.Treidauksen suosio minua kuitenkin jaksaa ihmetyttää, sillä kuten nettipokerissa on treidauksessa mahdotonta jokaisen voittaa; Spreadi ja rake ovat samanlaisia tehden jo mahdollisesta marginaalivoittajasta häviävän treiderin. Erityisesti viimevuosina on ilmaantunut yhä useampia treidiaiheisia blogeja ja kirjoituksia aiheesta. Varmasti tietty riskinhakuisuus ja pikavoittojen halu tulee aina olemaan osa ihmisluonnetta, vaikka todennäköisyys treidata voitollisesti on pieni. Pokerissa tämä suhde on luokkaa 10/90, uskon, että treidauksessa ollaan pitkälti samoissa lukemissa.

Olen joskus tullut ajatelleeksi, että teknisen analyysin yhdistäminen fundamenttianalyysiin pohjaostoissa ja huippumyynneissä voisi olla mahdollinen taktiikka puristaa viimeisetkin voitonrippeet, mutta vaivaan nähden osto- ja myyntiohjelmat toimivat lopulta riittävän hyvin.

Oletko itse käynyt lyhyttä kauppaa tai käytätkö kuvaajia millään tavalla nykyisessä sijoitustoiminnassasi?

Tuo Betan käyttö rahoitusteorian kulmakivenä mielestäni nakertaa alan koulutuksen uskottavuutta. Aivan käsittämätöntä, mutta toisaalta en ihmettele miksi myöskin valtaosalla kansaa on niin vääristynyt kuva pörssistä ja sijoittamisesta. Median ja yhteiskunnan luomaa harhakuvaa sanon minä. Joka kerta kun mediaan ilmaantuu Åke Blomqvist joka kertoo, että pankki on huijannut sijoitustuotteillaan on tämä vääryyttä kansankapitalismia kohtaan. Vaikka toisaalta myös pankkien suhtautuminen piensijoittajiin kulujen muodossa on myöskin vääryyttä. Onneksi on saatu mukaan hieman kilpailua.
+ Vielä mediassa vasemmistolaisten ilouutisina kerrotaan, kuinka jonkun sijoitusmiljonäärin osakkeiden hinnasta on sulanut sen ja sen verran, vaikka tämä ei mitään reaalitappiota olekkaan.

One Up on OMXH10 Lokakuu, 2011just,

Ajattelin edellisen viestisi hieman eritavalla, olen samaa mieltä.

Pokeri/TA vertaus edelleen pätevä. Molemmissa taustalla mahdollisuus rikastua nopeasti. 10/90 suhde kuulostaa ihan järkevältä, jäävuori on hyvin jyrkkä.

TA + funda voisi olla toimiva idea, fundalla määrität FV:n ja TA:lla haet osto/myyntipaikat.

Olen kyllä aikanaan koulussa opiskellut TA:ta, mutta en koskaan ole käyttänyt sitä.

Näkemykseni mukaan, TA:ta ei voi käyttää vain pieneltä osin sijoitustoiminnassa, vaan sitä pitää käyttää joko huomattavan paljon (seurata useita eri indikaattoreita yms.) tai ei ollenkaan. TA:han löysästi panostaminen on vähän sama kun tekisi funda analyysiä 12kk tunnuslukujen pohjalta.

Beta on vitsi, agreed. Ongelmana on se, että parempaa riskin mittaria ei ole keksitty. Näin ollen teoriat tulee saada rakennettua jonkun päälle. Betasta voisi ehkä joskus yrittää kirjoittaa blogiin.

Olet oikeassa median ja yhteiskunnan luomasta virheellisesti kuvasta. SIjoittamisesta on tehty paha-asia ja jokainen joka menestyy sijoittamalla on jotenkin “huijannut”. Tämä on tätä tasapäistämistä ja sosiaalidemokratiaa.

Viimeiseen kommenttiisi; eikös se vanha sanonta mene jotenkin näin “Suomalainen on onnellisimmillaan lauantai-iltana saunan ja lottoarvonnan jälkeen, ei tullut päävoittoa, mutta ei voittanut naapurikaan!”

Adreno11 Lokakuu, 2011Erittäin mielenkiintoista keskustelua! (Pelaan pokeria ammatiksi, harrastan sijoittamista ja oon utelias teknisen analyysin ja swing treidauksen suhteen, joten osuu aika hyvin omiin mielenkiinnon kohteisiin!)

Pari kommenttia:
– Löytyykö dataa teknisen analyysin toimimisesta/consistently voittavista päivätreidaajista? En tarkoita kyseenalaistaa, mutta oon itse yrittänyt etsiä heikoin tuloksin. Fundamenttianalyysiin perustuvasta sijoittamisesta on miljoona paperia netissä ja ne jutut jotka toimii on osoitettu toimiviksi monta kertaa. Teknisellä puolella tätä todistusaineistoa tuntuu olevan heikommin.
– Oon eri mieltä tosta että TA:ta pitäisi käyttää joko täysillä tai ei ollenkaan. Jos on esimerkiksi valinnut sijoituskohteen FA:lla, saa sijoituksen odotusarvoa hieman parannettua jos ei osta heti, vaan odottaa kurssin notkahtavan. Joskus saa paperin hieman halvemmalla, joskus kalliimmalla (jos esim. kurssi nousee 10% ennen kuin tulee 3% pudotus). Kun kaikki “mahdolliset tulevaisuudet” lisätään yhteen ja otetaan niistä keskiarvo, on joka tapauksessa hieman parempi ostaa kurssipudotuksen kuin kurssinousun jälkeen (liittyy short term reversalsiin). Tämä oli ihan vaan esimerkiksi TA:n käyttämisestä pienenä osana sijoitusstrategiaa.

One Up on OMXH11 Lokakuu, 2011Adreno,

Pokeri on hyvin suosittua pankkiirien keskuudessa ja isot pankit pyrkivät palkkaamaan menestyneitä pelaajia (nykyisiä tai ex), koska treidauksessa ja pokerissa molemmissa vaaditaan samoja ominaisuuksia. Itse olen myös aikanaan pelannut pokeria enemmänkin, mutta nykyään se on jäänyt selvästi vähemmälle. Pelin dynamiikka muuttuu nykyään niin nopeasti, että ilman jatkuvaa pelaamista ja opiskelua menestyminen alkaa tuntua mahdottomalta.

Vastauksia kysymyksiisi:
1) En ole törmännyt, olen kuullut erilaisia lukuja eri lähteistä, 30-2% on haarukka johon kaikki arviot osuvat, itse veikkaan luvun olevan alle 10 %, jos aikajänne venytetään vähänkin pidemmäksi (onnen osuus eliminoidaan) ja kulut yms. otetana pois. Jäävuori on jyrkkä.

2) Osittain allekirjoitan kommenttisi / otan sanojani takaisin. Kuitenkin, fundasijoittaja voi ampua itseään jalkaan, jos ei kunnolla tiedä mitä tekee TA:n kanssa. TA ei kuitenkaan ole koskaan varma. Onnistuneesta TA & funda yhdistämisestä on Hussman, joka on yksi niistä sijoittajista jota arvostan ja seuraan tarkasti.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit