Dogs of the Dow – ylituottoa pitkällä aikavälillä

Kuten kerroin muutaman viikon takaisessa blogissa, lueskelin uuden vuoden molemmin puolin kertauksenomaisesti Jeremy Siegelin kirjoittamaa ansiokasta sijoituskirjaa, joka on nimeltään Stocks for the long run. Siegel on tutkinut eri yhdysvaltalaisosakkeiden kurssihistoriaa yli puolen vuosisadan ajanjaksolta, joka alkaa vuodesta 1957 ja päättyy vuoteen 2012. Tiivistän tässä merkinnässä lyhyesti Siegelin havainnot tilastoihin perustuvasta sijoitusstrategiasta nimeltä Dogs of the Dow.

Edellä linkitetyssä merkinnässä kuvasin Siegelin tutkimuksen keskeisen havainnon siitä, että korkean osinkotuoton osakkeet päihittävät yleisen markkinakehityksen ja alhaisen osinkotuoton osakkeet kirkkaasti pitkällä aikavälillä. Saman teoksen mukaan on kuitenkin olemassa myös muita osinkostrategioita, jotka ovat pitkällä aikavälillä lyöneet tuotoillaan yleisen markkinakehityksen selvästi.

Niin sanotussa Dogs of the Dow -strategiassa osakesijoitukset kohdistetaan vuoden lopussa Dow Jones -osakeindeksin 10 korkeimman efektiivisen osinkotuoton osakkeisiin. Strategia tunnetaan myös nimellä Dow 10 -strategia.

Kyseisessä strategiassa sijoittaja omistaa salkkuun valikoituneita osakkeita aina kokonaisen kalenterivuoden, ottamatta sen sisällä yhtiökohtaista näkemystä suuntaan tai toiseen. Kuitenkin aina vuoden viimeisenä päivänä osakkeiden valintaprosessi tehdään uudestaan kulloisenkin tarkasteluhetken mukaisilla osakkeiden arvostustasoilla – näin ollen salkussa olevien osakkeiden efektiiviset osinkotuotot ovat jokaisen kalenterivuoden alussa aina indeksin korkeimmasta päästä.

Siegelin mukaan Dogs of the Dow -strategiaa voidaan soveltaa menestyksekkäästi myös S&P 500 -indeksin yhtiöiden keskuuteen. Käytännössä tämä tapahtuu valikoimalla salkkuun kalenterivuoden lopussa 10 korkeimman efektiivisen osinkotuoton osaketta kuten edellä, mutta vain eri indeksistä.

Stocks in the long run -kirjassaan Siegel listaa strategian ja indeksin tuotot. Aineisto kattaa yli puoli vuosisataa, alkaen vuodesta 1957 ja päättyen vuoteen 2012.

Keskimääräiset vuosituotot (geometrinen keskiarvo)

S&P 10: +14,14 %
Dow 10: +12,63 %
Dow 30 -indeksi: +10,93 %
S&P 500 -indeksi: +10,13 %

Huomionarvoista on, että Dow 10 ja S&P 10 -strategiat ovat tuottaneet historiallisesti selvästi paremmin kuin taustalla olevat osakeindeksit keskimäärin. Lisäksi korkean efektiivisen osingon strategia on tuottanut paitsi paremmin, myös keskimääräistä matalammalla riskillä – ainakin siinä tapauksessa, että riskin mittarin pidetään volatiliteettia eli tuottojen keskihajontaa (ts. kurssiheilunnan määrää).

Strategian menestystä on selitetty esimerkiksi sillä, että yleensä korkeimman efektiivisen osinkotuoton osakkeet ovat poistuneet muodista. Tämä merkitsee usein sitä, että niiden tulevaisuutta kohtaan asetetut odotukset ovat madaltuneet, ja siksi yhtiön on ne jatkossa helpompi ylittää.

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: AZRainman / Foter / CC BY

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
18.02.2015 11:59

S&P 500 indeksiä omistamalla tuotto olisi ollut kyseisellä 55 vuoden ajanjaksolla vaatimattomat 20.000 %.

Kuinka todennäköistä on päästä tätäkin parempaan tuottoon säätämällä salkun sisältöä?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
24.02.2015 16:17

Kannattaisi varmaankin valita salkkuun yhtiöitä, jotka ovat tehneet tasaista tuottoa vuodesta toiseen ja maksaneet tasaista osinkoa ja hylätä indeksin tappiolliset yhtiöt. Eli säätänyt salkkua kerran vuodessa. Tällä strategialla tuotto olisi varmasti ollut parempi, vertaa Buffettin yhtiön Berkshiren tuottoihin keskimäärin 20% vuodessa (S&P 500 +10%). Mielestäni Helsingin pörssin isoista yhtiöistä on melko helppo pudottaa tappiollinen puolikas pois, ei ole mitään rakettitiedettä. Tietysti jokin tappiollinen yhtiö muuttuu voitolliseksi, mutta sitä tulee sitten ostettua, kun se on voitollinen (!). Ei ole oleellista poimia tiettyjä firmoja, vaan oleellista on poimia voitolliset yhtiöt, jotka maksavat hyvät osingot.

Nimetön
Nimetön
18.02.2015 15:45

Tämä taitaisi parhaiten toimia näissä eläkesijoitussalkuissa, joihin sijoitetusta pääomasta saa 5000 euroa vuosittain vähentää verotuksessa ja salkun sisällä saa tehdä myyntejä verovapaasti (ja osingot verottomia). Salkusta tehdyt nostot verotetaan täysimääräisesti pääomaveroprosentin mukaan.
Näin sen olen ymmärtänyt pankeissa. Nordnetilla ei taida olla tällaista tuotetta?