Siirry pääsisältöön

Disruptiivinen teknologia ja pienyhtiöt houkuttelevat | rahastokaupankäynti 6/2021

Teknologiasektorin merkitys maailmanmarkkinoilla on paisunut viimeisten vuosikymmenten aikana huimasti. Kun vielä 15 vuotta sitten maailman arvokkaimpien yhtiöiden top 10 -listalta ei löytynyt öljy-yhtiöiden ja pankkien joukosta kuin yksi puhdas it-yhtiö, Microsoft, niin tänä päivänä tilanne on täysin eri. Apple, Google, Facebook ja muut it-jätit ovat ottaneet listan kärkipaikat suvereenisti haltuun. Kesäkuun rahasto- ja ETF-kaupankäyntitilastojen perusteella Nordnetin asiakkaat uskovat teknologiasektorin vahvan vireen jatkuvan, koska sektorin rahastot saivat prosentuaalisesti eniten uusia omistajia. Näistä etenkin Nordnetin lanseeraama uutuus, teknologiasektorille sijoittava indeksirahasto, sai runsaasti uusia omistajia – selvästi enemmän kuin mikään muu palvelumme rahasto kesäkuussa.

Nordnet Suomen asiakkaiden osalta rahastojen netto-ostot olivat kesäkuussa tuplasti suuremmat kuin toukokuussa, 35 miljoonaa euroa, ja ETF:ien samoin kaksinkertaiset, 18 miljoonaa euroa. Tarkastelussa on mukana kaikki Nordnetin omat rahastot sekä palvelusta löytyvät yli 600 rahastoa yli 60 eri rahastoyhtiöltä.

Vastuullisuus, cleantech ja pienyhtiöt ovat kestosuosikkeja

Teknologian lisäksi listoilta erottuu toinen megatrendi, vastuullisuus. Kesäkuun kampanjatuotteet, Lyxorin temaattiset ETF:t, ovat saaneet hyvän vastaanoton, ja esimerkiksi niissä vastuullisuus on huomioitu osana ETF:n sijoituskohteiden valintaa siten, että tietyillä ei-halutuilla toimialoilla toimivia yhtiöitä raakataan pois. Lyxorin temaattisista ETF:istä absoluuttisesti eniten omistajia saivat disruptiiviseen teknologiaan sijoittava DRUP, tulevaisuuden liikkumismuotoihin keskittyvä ELCR sekä verkkokauppa- ja digimaksupalvelusektoria seuraava EBUY. Kaikissa kolmessa yhdistyvät suosikkiteemat vastuullisuus ja teknologia.

Vastuullisuuden merkityksen kasvu näkyy selvästi myös suosituimpien noteeraamattomien rahastojen listalla, missä mm. puhtaisiin teknologioihin ja vastuullisuuskriteereihin sijoitustoimintaansa painottavat Proethos Fond, CB Save Earth Fund RC ja SPP Global Solutions saivat prosentuaalisesti tarkasteltuna eniten uusia omistajia kesäkuussa. Ilmastonmuutoksen torjunta – tai siihen adaptoituminen – korkeaa teknologiaa hyödyntäen puhuttelee Nordnetin asiakkaita. Listalta löytyy myös SPP Fonder -rahastoyhtiön Plus-sarjan Emerging Markets -rahasto. SPP Plus-sarja painottaa ESG-kriteerejä yhtiövalinnoissaan, mutta on kuitenkin kuluiltaan lähellä edullisimpia indeksirahastoja.

Kolmas kiinnostuksen kohde, etenkin noteeraamattomiin rahastoihin sijoittavien asiakkaidemme keskuudessa, ovat pienyhtiöt. Micro- ja small cap -yhtiöihin sijoittavat rahastot ovatkin keskimäärin pärjänneet erinomaisesti viime vuoden kevään koronakuopan jälkeen. Pienyhtiörahastoista Ålandsbanken Pohjoismaiset Pienyhtiöt B sai prosentuaalisesti eniten uusia omistajia kesäkuussa. Kyseinen rahasto on lähes tuplannut arvonsa vuodessa, joten sen houkuttelevuus ei varsinaisesti yllätä.

Kesäkuun trendaavat rahastot:

Eniten uusia omistajia saaneet rahastotOmistajamäärän muutos (1kk)*Tuotto (1 v)
Nordnet Indeksirahasto Teknologia EUR(uutuus, ei voi laskea)(uutuus, ei voi laskea)
SPP Emerging Markets Plus A EUR+213 %(uutuus, ei voi laskea)
Ålandsbanken Pohjoismaiset Pienyhtiöt B+67 %+92 %
SPP Global Solutions A EUR+64 %(uutuus, ei voi laskea)
CB Save Earth Fund RC+37 %+39 %
Tuottotiedot poimittu 1.7.2021

Kesäkuun trendaavat ETF:t:

Eniten uusia omistajia saaneet ETF:tOmistajamäärän muutos (1kk)*Tuotto (1 v)
Lyxor MSCI Digital Economy ESG Filtered+162 %+44 %
Lyxor MSCI Disruptive Technology ESG Filtered+95 %+44 %
Lyxor MSCI Future Mobility ESG Filtered (DR)+70 %+85 %
Tuottotiedot poimittu 1.7.2021

Nordnet Suomen netto-ostetuimmat rahastot kesäkuussa 2021:

 1. Nordnet Indeksirahasto Suomi
 2. Nordnet Indexfond Sverige
 3. Nordnet Indeksirahasto Teknologia EUR
 4. Evli Likvidi B
 5. Handelsbanken Usa Indeksi
 6. Nordnet Indeksfond Norge
 7. Nordnet Indeksirahasto Maailma EUR
 8. Nordnet Indeksirahasto USA EUR
 9. Nordnet Indeksirahasto Eurooppa EUR
 10. Nordnet Indeksi Kehittyvät Markkinat

Nordnet Suomen netto-ostetuimmat ETF:t kesäkuussa 2021:

 1. iShares Core MSCI World UCITS ETF
 2. iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)
 3. iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc)
 4. Xtrackers Physical Gold ETC (EUR)
 5. Xtrackers Euro STOXX 50 UCITS ETF 1C
 6. iShares STOXX Europe 600 Construction & Materials UCITS ETF (DE)
 7. Seligson & Co OMX Helsinki 25 UCITS ETF
 8. iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF USD (Acc)
 9. iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF (DE)
 10. XACT Norden (UCITS ETF)

Lähde: Nordnetin oma kaupankäyntitilasto

*Omistajamäärien muutoksissa on tarkasteltu rahastoja tai ETF-rahastoja niiltä osin, kun muutos on ollut yli 35 asiakasta kuukauden aikana.

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoittajaa kehoitetaan perehtymään rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen sijoittamista rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit