Deterministinen avuttomuus

Kun taloustoimittajat näyttävät tällä hetkellä seuraavan tarkkana Nokian kurssikehitystä (yksi, kaksi, kolme), toivoisin, että joku tekisi enemmän analyysiä analyyseja tekevistä suomisijoittajista, ei vain Nokiasta. Syyllistä Nokian kurssilaskulle on haettu mm. tyhmistä ulkkareista, lyhyeksi myyjistä ja nyt viimeksi huonoista johtajista, mutta onko Nokian tilanne ja Helsingin pörssin kuihtuminen yksittäisten ihmisten, ulkkareiden tai lyhyeksi myyjien syytä? Ehkäpä ei… Kaikki tuntuu suomisijoittamisen osalta menevän pieleen, joten olisiko tälle kaikelle jokin yleinen selitys?

Yleinen syy tälle kaikelle on suomalaisten deterministinen avuttomuus:

1) Pieni joukko johtohenkilöitä tai johtaja tekee suunnitelman, jolla tilannetta parannetaan siirtymällä deterministisesti tilanteesta A tilanteeseen B. Suomalaiset sijoittajat saattavat ajatella, että Suomeen sijoittamalla tuetaan suomalaista yritystoimintaa ja se on hyväksi. Nokian johtajat ehkä päättivät jossakin vaiheessa, että kosketusnäytöllisiä puhelimia ei tarvita.

2) Eriäviä mielipiteitä ja palautetta ei haeta ja kritiikki pyritään tukahduttamaan. Tätä on mm. suomalainen pelolla johtaminen. Samaisesta syystä julkisella sektorilla teetetään pätkätöitä, jotta työntekijät olisivat varpaat suussa, jolloin johtajien päätöksiä ei uskallettaisi kyseenalaistaa. Jos kyse on julkisesta asiasta, mediassa annetaan huomiota vain vallittua käsitystä tukeville näkemyksille, olivatpa ne miten hölmöjä tahansa. Suomalainen media ja suomalaiset sijoittajat ovatkin hyvin vähän kyseenalaistaneet Nokian toimia. Sen sijaan mediassa esitetty juttuja tyhmistä ulkomaalaisista sijoittajista ja lyhyeksi myyjistä, jotka vain manipuloivat Nokian kurssia. Kun tilanne on edennyt Nokian osalta täysin katastrofaalikseksi, on positiivista henkeä pidetty yllä kirjoittamalla pilipali-juttuja mm. Nokian Facebook-tykkäämisistä, joilla ei ole mitään todellista informaatioarvoa.

3) Tämän jälkeen kaikkien pitää uskoa samaan asiaan ja tilanne muuttuu miltei fanaattiseksi.

Talousmediassa lähes joka toinen “uutinen” tai “analyysi” koskee Nokiaa. Suomalaisten pitäisi ostaa Nokiaa (vinkkejä ylioppilaille).

Valtionkin pitäisi ostaa Nokiaa.

Eläkeyhtiötkin ovat hienosti hajauttaneet ja panostaneet Nokiaan yhä uudelleen. Voisinko muuten kysyä, että mikä strategien tai taktinen sijoitusnäkemys Nokian osakkeen tankkaamiseen on liittynyt?

***

Deterministisyys toki toimii silloin, kun johtohenkilöiden idea sattuu osumaan kohdalleen. Nokian valitsema tie oli 1990-luvulla oikea ja se pystyi nopeasti organisoimaan globaalin logistiikan. Valinnan ollessa väärä tai tilanteen muuttuessa myöhemmin, deterministisyys muuttuu totaaliseksi avuttomuudeksi, kun vaihtoehtoisia näkemyksiä ja kritiikkiä ei haluta kohdata. Pluralismi puuttuu. Oikean vaihtoehdon valitseminen harvoista näkemyksistä on epätodennäköistä ja vääriä valintoja ei ymmärretä, koska markkinoiden (Herra Markkinan) palautetta ei haluta kohdata.

Ulkomaisten sijoittajien kaikkoaminen Nokiasta ja Helsingin pörssistä on ollut ja on edelleen tärkeä signaali. Sen tulisi stimuloida itsekritiikkiä ja keskustelua siitä, että mitä Suomessa tehdään väärin. Suomalaisten tekemät kamikaze-sijoitukset Helsingin pörssiin vain pahentavat tilannetta.

Auttakaa itseänne…

 

/Jarkko Peltomäki

 

Photo credit: Gadget Virtuoso / Foter / CC BY-NC-ND

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Jackwelshh11 Heinäkuu, 2012

Hyvä kirjoitus!

Huolenaiheesi ovat järkeenkäypiä. Toivottavasti tätä näkökulmaa näkisi hieman useammin myös päättäjien ja valtamedian puheenvuoroissa.

SH12 Heinäkuu, 2012Olen itse todistanut melko suuressa organisaatiossa esimiestason yt-kierrosta, jossa poikkeuksetta lähdöt saivat ne henkilöt, joilla oli uskallusta kyseenalaistaa ja tuoda myös poikkipuolisia näkemyksiä. Lopputulos: kaikki ovat aina samaa mieltä. Onnistunut saneeraus siis?

Jarkko Peltomäki12 Heinäkuu, 2012SH:

Näin se valitettavasti menee ja itse olen paljon asiaa miettinyt muutettuani Ruotsiin.

Suomalaiset ovat tehokkaita, järjestelmällisiä ja hyviä organisoimaan. Silloin, kun asioiden on pitänyt tapahtua tai tehdas on pitänyt rakentaa paikkaan X, ovat suomalaiset onnistuneet.

Uusia asioita ja muuttuneita tilanteita harvoin kuitenkin ymmärretään, mikä näkyy suomalaisessa talouselämässä niin mikro- kuin makrotasolla.

Tämä on näkyi myös esim. ennen toista maailman sotaa, kun elettiin siinä uskossa, että sotaa ei enää tule. Samaan aikaan maailmalla valmistauduttiin sotaan. Kun sota lopulta tuli, oltiin siihen verrattain valmistautumattomia, mutta siitä päättäväisesti selvittiin hyvin.

Nyt ulkomaiset myyvät suomalaisia osakkeita, suomen kilpailukyky murenee (kts. kauppatase) ja talous nojaa pitälti halpaan rahaan ja velkaantumiseen ja nyt sitten kaikkien pitäisi ostaa suomalaisia osakkeita, kun tyhmät ulkomaiset myyvät niitä halvalla?

Hyviä päätöksiä on pystytty tekemään vasta todellisen hädän hetkellä, kun tosiasiat on ollut pakko kohdata. Kestäviä brändejä ei suomessa kuitenkaan näin pystytä tekemään.

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit