Siirry pääsisältöön

Det härligt trista månadssparandet

Det hjälps inte åt annat än att medge kalla fakta. Det skulle ha lönat sig att investera i index i stället för att börja trixa med enskilda tillväxtbolag med hög risk. Ibland är det bara mycket roligare att gå på risk, och tro det eller ej, ibland kan det också löna sig. Vare sig du får avkastning eller en läxa lärd. Livet är inte alltid heller roligt, stundom är det tråkigt.

Alla gör misstag. Det är enkelt att blicka tillbaka i tiden och kritisera ens dåliga investeringsbeslut som just då har känts relevanta. Ingen kan ändå aldrig i slutändan förutspå vad som kommer att hända på marknaden så det är klokt att förbereda sig på alla slags misstag – både psykiskt och fysiskt. Jag själv förberedde mig genom att månatligen investera i index och på så sätt minimera de mänskliga misstagen. Det psykiska förberedandet i sin tur kräver ännu träning.

Aktieplockande och dess miserabla följder har lärt mig mer än vad månadssparande någonsin kunnat göra. Såklart är det roligt att månadssparande ger en låg risk i och med diversifierande och att man får en stadig och jämn avkastning med åren. Man behöver inte lyfta ett finger när överföringarna flyttas från banken till bolagen som valts på förhand. Framför mina ögon ser jag fridfulla semesterdagar i södern och i framtiden väntar chansen att köpa en placeringsbostad om jag plötsligt drabbas av bostadsfeber. Då jag månadssparar blir allt det ovan nämnda möjligt för mig. Förstås är det lite tråkigt emellan men det puttrar framåt ”sakta men säkert”. Då lite tid och intresse enbart räcker till spontant aktieplockande så ger ett regelbundet fondsparande möjlighet att dra nytta av ränta på ränta effekten på lång sikt.

Varför månadssparar inte alla redan?

Att ha färdigheten att kontrollera sin ekonomi genom att månadsspara är något som det enligt mig talas för lite om. Jag själv lärde mig denna teknik först då jag var 20 år och min partner informerade mig om saken. Jag minns hur vi i skolan med kompisarna, även därhemma, diskuterade om hur viktigt det vore att öppna ett BSP-konto som ung, för att bostadsspara. Här känns det som om finländarnas mentalitet om att det är viktigt att spara i kvadratmetrar i stället för på börsen betonas, på samma sätt som i vårt grannland Sverige. BSP fungerar sannerligen som en bra och enkel första lösning för hen som funderar på att köpa sin första bostad. För mig har det ändå varit ett mer intressant alternativ att börja månadsspara eftersom det lett till ett stigande intresse för att följa med hur min portfölj utvecklas och se hur mina investeringar skjuter vidare i stadig takt med ungefär 5 % genomsnittlig årlig avkastning. Talet skulle säkert vara högre om det inte varit för corona-pandemin och Rysslands krig som satte käppar i hjulet och saktade ned farten. Ännu högre skulle talet vara om jag skulle ha börjat månadsspara redan som 17- eller 18-åring och inte först som 20-åring. Men det är för sent att gräma sig.

Som tur har allt fler blivit intresserade att investera och ämnet har de föregående åren varit på tapeten med jämna mellanrum, speciellt bland unga kvinnor. Allt yngre personer fäster intresse vid investering och t.ex. på TikTok finns det fler influerare som försöker göra ämnet mer lättillgängligt för unga. Jag gläder mig specifikt över Nordnets samarbete med TATs Investerarskola och det har varit enormt inspirerande att se hur ungdomar inspireras av investering och fattar beslut med sina jämngamla. Jag kommer inte ihåg själv att jag en enda gång ens skulle ha diskuterat om investerande med mina kompisar i gymnasieåldern, det betyder att vi redan kommit en lång väg!

Hur ska man börja månadsspara?

Den mest avgörande faktorn i investerandet är att börja. Ju tidigare du börjar desto längre hinner ränta på ränta effekten med sin magi ta dig närmare dina drömmar. Det kan ändå kännas nervöst och skrämmande att börja. Många är rädda över att de binder sig till något som de inte ens i grund och botten förstår. Som tur kan man börja månadsspara med låg tröskel och att sätta igång ett månadssparavtal går på under 10 minuter och kan göras på webben eller via appen. Om man vill börja med små steg, sakta och försiktigt, kan man rulla i gång med endast 15 euro. I de flesta fall är det faktiskt en bra idé att börja med en lite mindre summa och på så sätt testa isen, känna hur aktiemarknaden rör på sig och hur det påverkar ens egen portfölj.

Den månatliga summan kan man sakta men säkert höja då man blir mer säker på sitt eget sparande och sina investeringsobjekt. Det viktigaste är att man inte investerar mer än vad man är redo att förlora. Jag själv investerar ungefär 10 % av min nettolön per månad och jag har märkt att den summan har varit lämplig i min situation.

För mig har den bästa hjälpande handen i mitt sparande varit månadssparandet. Då lönedagen är här flyttas summan automatiskt från mitt dagliga bankkonto till Nordnet och därifrån rakt till de fonder som jag själv valt att allokeras. Du kan alltså helt själv bestämma storleken på summan, till vilka fonder den ska gå eller så kan hela summan fast gå till en indexfond. Det bästa med det här automatiska månadssparandet är att man inte ens behöver lägga tid på att förflytta pengarna eftersom pengarna faktiskt jobbar för dig i stället för tvärtom.

Det sägs att tristess tillför fantasi och utvecklar koncentrationsförmågan. Det samma gället för investerande: när du har tråkigt vet du att ditt fokus är fastnaglat vid ditt mål och inte vid snabba troféer och vinster.

Jag vill ännu lyfta några idéer och inspiration till att hitta lämpliga investeringsobjekt:

  1. Indexfonder. Indexfonder är fonder med låga kostnader som är färdigt diversifierade. T.ex. Finlands populäraste fond Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG är helt kostnadsfri. Om du vill slippa undan lätt kan indexfonder vara ett bra alternativ.
  2. Nordnet One. Nordnet One erbjuder tre blandfonder som investerar globalt både på aktie-, ränte- och kreditmarknaden. Historiskt sett har det här varit ett lyckat sätt att spara på. Du kan välja de Nordnet One fonder som passar dig på basen av din investeringshorisont och risktagningsförmåga.
  3. Förslag om portfölj. Nordnets tjänst hjälper dig att hitta en personlig fondportfölj. Tjänsten skapar ett förslag på en portföljallokering och möjliga fonder. Tjänsten är gratis så du behöver inte oroa dig över extrakostnader.

Om du vill läsa mer om månadssparande kan du ögna igenom:

*Aktiemarknaden har på lång sikt under årtionden erbjudit den bästa avkastningen av alla tillgångsklasser. Observera att historisk och simulerad avkastning inte garanterar framtida avkastning. Syftet med räknaren är att ge ett exempel på hur regelbundet sparande kan få dina pengar att växa med tiden. Uträkningens resultat ska inte tolkas som en investeringsrekommendation eller -rådgivning. Uträkningen är en förenkling av verkligheten. I uträkningen har ett begränsat antal variabler beaktats.

Meri Nurminen
Meri Nurminen

Jag jobbar på Nordnet som marknadsföringskoordinator och jag skriver om att investera och spara i bloggen i första hand utifrån mina egna erfarenheter. Med mina artiklar vill jag lyfta fram fördelarna med regelbundet investerande och göra ämnet lättillgängligt. Jag ger särskilt nybörjarinvesterare tips om var man kan hitta nyttig och lärorik information och vilken portfölj man eventuellt ska beakta när man öppnar den. Även dessa tips baserar sig på mina egna erfarenheter.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki