CTL ja typerä pääoman allokointi päätös

Photo credit: Images_of_Money / Foter.com / CC BY

Yhdysvaltojen kolmanneksi suurin operaattori CTL teki viime viikolla hyvin erikoisen pääoman allokointi päätöksen. Yhtiö ilmoitti leikkaavansa osinkoaan 26 % (1750 miljoonasta dollarista 1300 miljoonaan) ja aloittavansa 2 miljardin dollarin omien osakkeiden ostot. Päätöksen taustalla on yhtiön mukaan ennen kaikkea keskittyä velan määrän pienentämiseen. Markkinat ottivat päätöksen vastaan hyvin nihkeästi ja kurssi romahti 25%. Yhtiön osinkotuoton piti olla täysin turvattu, sillä yhtiön rahavirrat ovat jatkuvasti olleet vahvoja ja liikevaihdon laskutrendi on myös saatu pysäytettyä. Lisäksi vapaa rahavirta on ollut myös osingon kanssa tasapainossa huomattavasti CAPEX panostuksista huolimatta. Kun tähän lisätään vielä yhtiön toimialan keskiarvojen alapuolella oleva velkaantuneisuusaste, on osingon leikkaukselle vaikea hakea fundamenttipohjaista syytä.

Näkemykseni mukaan markkinoiden reaktio oli täysin oikeutettu ja CTL:n päätös alkaa ostaa omia osakkeita on yksi typerimpiä näkemiäni pääomanjakopäätöksiä todella pitkään aikaan. Teleoperaattorit hinnoitellaan yleisesti pörssissä niiden osinkotuottojen perusteella. Koska yhtiöiden kasvumahdollisuudet ovat rajalliset ja pitkän aikavälin näkymät ovat hämärät, ei ole mitään takeita että tulos olisi 5 tai 10 vuoden päästä korkeampi kuin nyt. Näin ollen myöskään omien osakkeiden ostamiselle ei mielestäni ole perusteita, sillä Fair Valuen kasvulle ei ole edellytyksiä. Itse asiassa uskaltaisin argumentoida, että keskimääräisen operaattorin Fair Value on 5-10v tähtäimellä laskeva. Toki poikkeuksiakin löytyy, mutta toimialalla kokonaisuutena trendit ovat melko karut. Suurimpia tulevaisuuden haasteita ovat ainakin:

-trendinomaisesti laskeva ARPU (average revenue per user)

-lisäarvopalveluiden myynnin haastavuus/muutokset tällä kentällä

-dynamiikan muutokset

-kilpailuedun puute

-perinteinen palvelu siirtyy internetiin (puhe&viestit) jolla rahastaminen on haastavampaa

Operaattoreista uhkaa muodostua entistä enemmän bittiputkia, joiden ainoaksi funktioksi jää datan siirtäminen paikasta toiseen. Datan kasvaessa räjähdysmäisesti tämä tulee vaatimaan huomattavia investointeja, mutta samalla kireä kilpailu varmistaa sen, että pääoman tuotot pysyvät heikkoina.

Yhtiön tavoitteena toteuttaa omien osakkeiden ostot seuraavan 2 vuoden aikana, eli ostaa omia osakkeita noin 1 miljardilla vuodessa. Yhtiö on viimevuosina maksanut osinkoa noin 1.75 miljardia vuodessa ja uuden osingonajon myötä jaettava summa tulee olemaa noin 1,3 mijardia. Näin ollen yhtiö itse asiassa nostaa osakkeenomistajille jakamaansa rahasummaa (olettaen, että omien ostot käytetään täysimääräisesti) 1,75 miljardista 2,3 miljardiin! Näin ollen johdon perustelut velan pienentäisestä on joko virheellinen, tai sitten yhtiö ei tule käyttämään koko omien osakkeiden ostovaltuuttaan.

Leikitäänpä hetki ajatuksella, että CTL olisi ilmoittanut osingon nousevan tähän 2,3 miljardiin. Osinkotuotto olisi noussut silloisella kurssilla yli 10% tasolle ja osake olisi todennäköisesti noussut ~15% jotta osinkotuotto -% olisi pysynyt historiallisella tasolla.

Kokonaisuutena suhtaudun CTL:n päätökseen hyvin nihkeästi. Vaikka yhtiön payout todellisuudessa saattaa kasvaakin, heikentää tämä päätös luottamustani yhtiön johtoa kohtaan. Olen historiallisesti pitänyt yhtiön johtoa osaavana ja Embarq sekä Quest kaupat olivat mielestäni molemmat selvästi omistaja-arvoa luovia. Savvis kauppa oli kallis, mutta sitä ei voida missään nimessä pitää katastrofaalisena, sillä se laajensi yhtiön palveluntarjontaa selvästi. Osinko ja sen tasaisuus on ollut aina CTL caseni taustalla, mutta nyt tämä case koki selvän kolauksen. Positiivisessa skenaariossa CTL julkistaa uuden allokaatiopolitiikkansa 2015 jossa se keskittyy jälleen puhtaaseen osingonjakoon. Tässä vaiheessa osinko voisi olla luokkaa 2-2,3 miljardia ja se tarjoaisi +10% osinkotuottoa. Pelkään kuitenkin, että myös omien osakkeiden ostot ovat tulleet CTL:lle jäädäkseen ja yhtiö jatkanee näitä myös tulevaisuudessa.

Velan lyhentäminen on mielestäni viisasta, sillä CTL maksaa velastaan tällä hetkellä aivan liian kovaa hintaa. Velan maltillisella pienentämisellä se kykenee pienentämään absoluuttisia korkokulujaan ja näin vahvistamaan tulevaisuuden osingon jakoaan. Mielestäni yhtiö olisi kuitenkin voinut yhtä hyvin pitää osinkonsa ennallaan ja ilmoittaa keskittävänsä seuraavan 2v aikana kaiken ylimääräisen rahavirran velan lyhentämiseen. Tässä skenaariossa markkinareaktio olisi todennäköisesti ollut neutraali.

En omista tällä hetkellä CTL osakkeita (myin ne noin vuosi sitten) enkä ole tällä hetkellä kiinnostunut ostamaan niitä takaisin, vaikkakin kurssi on laskenut aikaisemmin määrittelemiini ostohintoihin. CTL:n Fair Value ei itsessään ole muuttunut, mutta omien osakkeiden ostot saattavat hyvinkin tuhota omistaja-arvoa ja riskiprofiili on noussut selvästi johtuen johdon arvaamattomasta linjasta.

Kuten aikaisemmin totesin suhtaudun myös entistä nihkeämmin operaattoreihin tulevaisuudessa. Uskon, että huomattava osa operaattoreista ei hyväksy ajatusta bittiputkena olemisesta ja yrittää väkisin taistella tätä lähes väistämätöntä trendiä vastaan. Elisan Sulake ostoksesta tulee väkisinkin mieleen hyvin epätoivoinen yritys laajentaa lisäarvopalveluihin. Mikäli sijoittaisin operaattoreihin, valitsisin bittiputkiajatuksen hyväksyviä yhtiöitä, sillä niiden rahavirta kanavoituu omistajille korkean riskin investointien sijaan. CTL:n tapauksessa yhtiö tuskin tulee hyväksymään tätä roolia, ainakaan jos viimeaikaisiin päätöksiin on uskominen.

En omista osakkeita CTL:ssä ja blogi ei sisällä sijoitussuosituksia

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
28.02.2013 10:38

Olen useista asioista kanssasi samaa mieltä, kuten siitä, että operaattorien pitkän tähtäimen näkymä ei ole kovin hyvä. Olen kuitenkin eri mieltä siitä, että tämä pääoman allokointipäätös olisi typerä. Tämähän on suorastaan nerokasta! Nyt järjettömän markkinareaktion jälkeen (kurssi ja yhtiön markkina-arvo laskee rajusti, vaikka yhtiön liiketoiminnassa ei tapahdu kerrassaan yhtään mitään negatiivista) CTL pystyy ostamaan omia osakkeitaan takaisin huomattavasti halvemmalla (reilusti alle fair valuen). Lisäksi osinko-% uusille sijoittajille ja vanhoille omistustaan lisääville pysyy likipitäen ennallaan aikaisempaan verrattuna. Omien osakkeiden ostot ja niiden mitätöinti ovat sijoittajan kannalta verotehokkaampia, varsinkin jos osakkeet pystytään hankkimaan halvalla kuten tässä tapauksessa. Rahavirrat ovat erittäin hyvällä tasolla,… Lue lisää >>