Cramon osakeanti alkamassa

Finanssikriisi oli melkoinen koettelemus rakennustoiminnan piirissä toimiville yrityksille. Erityisen raskas se oli kone- ja laitevuokrauspalveluja myyvälle Cramolle, joka lisäksi oli varsin velkaantunut huonojen aikojen koittaessa. Yhtiön tilanne on nyt kuitenkin olennaisesti parempi suhdannekäänteen ansiosta, ja yhtiö voi siirtyä puolustuskannalta kasvua tukevaan strategiaan. Tätä tuki osaltaan alkuvuonna tehty yrityskauppa, kun ostettiin alan merkittävä saksalainen yritys Theisen Baumaschinen AG, joka toimii neljässä Keski-Euroopan maassa. Yrityskauppa aiheutti lisävelkaa, joten velkaantumisen kurissa pitämiseksi ja kasvun rahoittamiseksi Cramo kääntyy nyt omistajiensa puoleen merkintäetuoikeusannilla.

Kaluston käyttöasteen vaihtelut yhdistettynä vieraan pääoman melko suureen määrään antaa tulokselle suurehkon vipuvaikutuksen molempiin suuntiin. Vuosi 2009 oli erittäin tappiollinen ja viime vuosikin jäi vielä lievästi tappiolliseksi. Kuluvana vuonna yhtiön kannattavuus paranee todennäköisesti merkittävästi, joskin ensimmäisen vuosineljänneksen tulos lienee vielä heikohko talvikaudesta ja yrityskaupan kertaluonteisista eristä johtuen.

Merkintäetuoikeusanti alkaa 1.4.2011 ja viimeinen merkintäpäivä on 15.4.2011. Kymmenellä vanhalla osakkeella saa merkitä kolme uutta osaketta 10,50 euron kappalehintaan. Annilla kerätään 99,6 miljoonaa euroa uutta riskipääomaa. Merkintäoikeudet noteerataan pörssissä 1.4.-8.4.2011. Nykykurssin perusteella niistä maksettaneen runsaat kaksi euroa.

Mahdollisesti merkitsemättä jääviä osakkeita voi varata ns. toissijaisella merkintäoikeudella eli merkinnällä ilman merkintäoikeuksia. On luonnollisesti erityisen mielenkiintoista saada uusia osakkeita pelkällä merkintähinnalla, joten sitä mahdollisuutta ei ole syytä jättää väliin. Merkintä ilman merkintäoikeuksia johtaa yleensä aina selvään ylimerkintään, joten osakkeet jaettaneen ensisijaisesti annissa käytettyjen merkintäoikeuksien lukumäärän suhteessa.

Annin aikana kannattaa seurata merkintäoikeuden kurssikehitystä sekä merkintäoikeuden ja vanhan osakkeen välistä hintasuhdetta. Cramon anti on taloudellisesti melko raskas vanhojen osakkeenomistajien kannalta, joten myyntiin saattaa tulla runsaasti merkintäoikeuksia, mikä painaa kurssia. Tällöin saattaa tarjoutua tavallista edullisempi tilaisuus liittyä Cramon omistajaksi.

Omistamme Cramon osakkeita.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit