Case TeliaSonera: arvostustason normalisoituminen, myynti Shareville-salkusta

Avasin salkun sosiaaliseen sijoitusyhteisöön, Sharevilleen, noin kahdeksan kuukautta sitten. Eilisen päätöskursseihin mennessä salkku on tuottanut 12,2 prosenttia. Helsingin pörssin cap-indeksi on tuottanut samaan aikaan 7,9 prosenttia. Tarkasteltavan aikavälin mitta ei salli johtopäätösten tekemistä – paitsi sen, että toistaiseksi rouva Fortuna on ollut kohtuullisen myötämielinen. Päädyin luopumaan eilen kokonaan salkun TeliaSonera-sijoituksesta, joka lukeutui perustamishetken sijoitusvalintoihin. Tarkastelen tässä merkinnässä lyhyesti Shareville-salkkuni erityispiirteitä ja TeliaSonera-sijoituksen lyhyttä historiaa.

Mainittakoon alkuun, että Shareville-salkkuni on ollut käytännössä muutamaa yksittäistä päivää lukuun ottamatta jatkuvasti lähes sataprosenttisesti sijoitettuna osakemarkkinoille. Strategia on toiminut nousumarkkinoilla toistaiseksi hyvin, joskin on tunnustettava, että olematon käteiskassa on johtunut enemmän tavoitteesta tehdä salkusta seuraamisen arvoinen kuin aktiivisesta markkinanäkemyksestä.

Salkun sijoitusasteen oltua käytännössä maksimissa jatkuvasti, ei mahdollisia uusia osakesijoituksia ole voinut tehdä ilman osakemyyntejä. Vastaava tilanne oli käsillä eilen, kun vapautin salkun varoja TeliaSonerasta käteismuotoon.

Lähtökohtaisesti pyrin suosimaan henkilökohtaisissa, omalla rahalla tekemissäni sijoituksissa pitkän aikavälin omistajuutta. Esimerkiksi tänä vuonna en ole myynyt henkilökohtaisista salkuistani yhtään osaketta, millä olen hieman yllättänyt itsenikin.

Toisaalta “omistusten päällä istumista” puoltaa, että ajattelumaailmassani seuraan sijoitusten kehitystä enimmäkseen passiivisten osinkotulojen kasvun, en osakesalkun markkina-arvon lyhyen tähtäimen kehityksen kautta. Pitkällä aikavälillähän salkkuyhtiöiden osakekurssit kyllä kehittyvät käsi kädessä osakekohtaisen voitonjaon muutoksen kanssa. Toki yritän olla hereillä myös lyhyellä tähtäimellä, mikäli yksittäisen omistuskohteen kurssikehitys ampuu totaalisesti yli osingonmaksupotentiaalin kehitysuraan – toteutuneeseen ja ennen kaikkea arviomaani tulevaan – nähden.

Shareville-salkkuni tavoitteena pidän omistajuuden vaalimisen ohella myös kiinnostavuutta ja aktiivista näkemyksen ottamista – silläkin riskillä, että lyhyen aikavälin sijoituksissa ”analyysi” pohjautuu normaalia mukavuusaluettani enemmän spekulatiivisiin elementteihin, mikä johtaa ennemmin tai myöhemmin myös virhearvioihin ostojen ja myyntien suhteen. Tavoitteena on kuitenkin tehdä keskimäärin hyviä sijoituspäätöksiä myös aktiivisessa salkunhoidossa tiedostaen, että kaikki vedot eivät mene lyhyellä tähtäimellä nappiin. Parhaani joka tapauksessa yritän kaikilla aikaväleillä.

Edeltävästä voidaan johtaa nyrkkisääntö, että Shareville-salkkuni tavoitteena on käydä kauppaa kuukausittain. Siksi ostojen ja myyntien perustelut todella ovat luonteeltaan osin spekulatiivisia, koska yhtiökohtaiset elementit harvoin muuttuvat näin nopeasti – ainakaan siinä mittakaavassa, että koko omistuksesta pitäisi luopua kertarytinällä. Sharevillen viihteellisestä ulottuvuudesta huolimatta pyrin kuitenkin pitämään aina mukana myös yhtiökohtaisen kehityskaaren analyysin, johon kaikki henkilökohtaiset sijoitukseni aina perustuvat.

Sitten pari sanaa Shareville-salkkuni TeliaSonera-sijoituksesta, jonka taru tuli päätökseen eilen. Osaketta huhtikuun puolivälin jälkeen ostaessani kirjoitin, että Pohjoismaiden johtava teleoperaattori on kohdannut useita vastoinkäymisiä: väärinkäytösepäilyitä kasvumarkkinoilla, Suomen valtion sijoitusyhtiö Solidiumin osakepotin osittaisen myynnin ja koko toimialaa koskevan hinnoittelumallin muutoksen kohti datapohjaista laskutusta.

Katsoin, että ”pessimismi on lyönyt yli, ja yhtiön osake tarjoaa seitsemän prosentin pohjaosinkotuoton huomattavan vakaasta liiketoiminnasta”. Lisäoptiona mainitsin, että “TeliaSoneran osingonjaon tulevalle kasvulle on mahdollinen ratkaisu Turkcellin voitonjakoa koskevassa kiistassa, joka estää tällä hetkellä TeliaSoneran osakkuusyhtiön voitonjaon täysin”.

Toimialan sisällä esitin TeliaSoneran valintaperusteeksi sen, että yhtiön kurssikehitys oli erkaantunut talven aikana huomattavalla tavalla vertailuyhtiö Elisasta, jonka osake huiteli monivuotisissa huipuissaan (TeliaSoneran tuotto suhteessa Elisaan punaisella, TeliaSoneran tuotto ilman vertailua mustalla).

tlvrtelisa-620x365

TeliaSoneran kurssikehitys suhteessa Elisaan (viimeiset 24 kk huhtikuun 2014 loppuun asti)

Edeltävän kuvaajan esitin myös blogissa seitsemän kuukautta sitten. Eilen TeliaSonera päätyi myyntiin reilun puolen vuoden omistuksen ja noin 17 prosentin kurssinousun jälkeen. Sijoitus kehittyi seuraavasti:

TeliaSonera viimeiset 12 kk

TeliaSoneran kurssikehitys viimeiset 12 kk

Osakehankinta pohjautui keväällä osingonmaksukoneena pitämäni yhtiön hetkelliseen polkuhinnoitteluun, jonka oletin korjaantuvan nollakorkoympäristön säilyessä markkinoilla. Näin pitkälti tapahtui, ja päätin eilen luopua omistuksesta arvostustason korjaantumisen, toisin sanoen järkeväksi palautumisen myötä.

TeliaSonera-sijoituksessa oli harvinaista, että osake ei koukannut lainkaan hankintahinnan alapuolelta sijoitusaikana. Yleisellä tasolla kokemukseni ovat sellaisia, että tuotot tulevat niin sanotusti kuopan kautta.

TeliaSoneran myynti mahdollistaa Shareville-salkkuun myös uuden hankinnan, jota käteiskassa ei olisi muutoin mahdollistanut. Yhtiötasolla näen silti edelleen – korostaen, että henkilökohtaisessa salkussa teleoperaattorin osakkeet ovat yhä ja pysyvät –, että TeliaSonera on hyvä, osakepuolen mittaristolla tarkasteltuna verrattain matalariskinen vaihtoehto korkosijoitukselle. Yhtiö säilyttänee myös ensi keväänä vähintään viime kevään osinkotason, tuloskasvun kuitenkin uupuessa toistaiseksi.

Viime kevään osingolla laskettuna TeliaSoneran osinkotuotto oli Shareville-salkun osakkeiden myyntihetkellä 5,9 prosenttia. Osakkeiden hankintahetkellä se oli 6,9 prosenttia, joten kurssinousu on ollut käytännössä arvostustason nousua (ottaen annettuna TeliaSoneran omat vihjailut siitä, että osingonjako tuskin kohoaa seuraavien kahden tilikauden aikana juurikaan, ainakaan 17 prosenttia suhteellisesti).

Shareville-salkun tapahtumat hetkeksi unohtamalla TeliaSonera on kaikkiaan mainettaan laadukkaampi yhtiö, mikä ilmenee osinkohistoriasta: yhtiö ei ole laskenut osakekohtaista osinkoaan kymmeneen vuoteen kertaakaan.

teliasoneraosinko

TeliaSoneran osakekohtainen osinko 2003–2014 (vuosiosinkoa SEK per osake)*

Defensiivinen osake liki kuuden prosentin osinkotuotolla kuulostaa edelleen hyvältä, mutta ei enää kaksin käsin tankkaamisen arvoiselta. Henkilökohtaisesti pidän TeliaSoneraa eräänlaisena käteisparkkina ja kassavirtaa pomminvarmasti (ei aivan sataprosenttisen varmasti, mutta lähes) generoivana osinkolinkona.

Teleoperaattoribisnes on verrattain vakaata, suhdannekestävää, melko ymmärrettävää ja TeliaSoneran tapauksessa laajan maantieteellisen hajautuksen johdosta tasaisesti osingonmaksukykyä luovaa. Kasvua ei ole näköpiirissä, mutta Turkcell-kuvio tekee TeliaSonerasta edelleen ”bond with warrants” -tyyppisen sijoituskohteen.

Nykyhintaankin nähden 5,9 prosentin efektiivinen osinko on uuden sijoituksen eräänlainen pohjatuotto, jonka sijoittaja saa kurssiliikkeistä riippumatta ja niistä huolimatta.

SIJOITUSKIRJAT NYT ALENNETUIN HINNOIN!

Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen 14,90 euroa (norm. 19,90 euroa).

Hajauta tai hajoa 19,90 euroa (norm. 25,00 euroa).

Molemmat kirjat pakettihintaan 29,90 euroa (norm. 39,90 euroa).

Siirry tilauslomakkeelle

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä. Kirjat postitetaan kampanja-aikana kahden arkipäivän sisällä tilauksesta. Pakettitilauksessa kirjat voidaan pyydettäessä postittaa myös eri toimitusosoitteisiin (lasku voi mennä tarvittaessa kolmanteen).

Tarjoushinnat koskevat automaattisesti kaikkia uusia tilauksia loppuvuoden 2014 ajan.

Tekstissä mainittu TeliaSonera-myynti on tehty Shareville-salkussa. Kirjoittaja omistaa henkilökohtaisessa salkussaan TeliaSoneran osakkeita kirjoitushetkellä. Kirjoittajan lähipiiri omistaa tekstissä mainituista muista yhtiöistä Elisan osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: PhotoAtelier / Foter / CC BY

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
17 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
27.11.2014 09:00

Ehkä huono aika luopua teleoperaattoreista kun saa varmaa osinkoa jatkuvasti. Sen lisäksi noissa on tällä hetkellä kova pöhinä kun isot ostavat lähes päivittäin teleoperaattoreita markkinoilta pois. Telson voi tarjota aika muhevan preemion parin vuoden sisällä.

Nimetön
Nimetön
27.11.2014 12:54

Eli shareville salkussasi et tee päätöksiä omilla rahoilla? Ostat ja myyt siinä vain jotain hassuja yrityksiä, mutta omassa salkussasi saatat tehdä päinvastoin?

Nimetön
Nimetön
27.11.2014 16:22

moi

mitä ajattelit ostaa seuraavaksi ?

mitä olet mieltä outotec:sta yhtiönä jaa osakkeen arvostuksella?

Nimetön
Nimetön
27.11.2014 17:26

Eli: Shareville-salkussa hoidan varallisuutta valtakirjalla, eikä salkussa ole mukana henkilökohtaisia sijoitusvarojani. En kuitenkaan ostele ainakaan tarkoituksella “hassuja yrityksiä”, vaan taustalla on aina jokin ajatus, joka on kuitenkin perusteltavissa henkilökohtaista sijoitustoimintaani enemmän spekulatiivisilla elementeillä. En usko, että palvelun luonne huomioiden olisi kovin mielekästä seurata oikeaa salkkuani, jonka kiertonopeus on tänä vuonna alle 10 prosenttia. Mainittakoon vielä lopuksi, että Shareville-salkun kaupat sitovat henkilökohtaista kaupankäyntiäni “sisäpiirisäännösten” kautta, eli en voi samaan aikaan käydä kauppaa toisessa salkussa eri suuntaan.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
28.11.2014 11:56

“En usko, että palvelun luonne huomioiden olisi kovin mielekästä seurata oikeaa salkkuani, jonka kiertonopeus on tänä vuonna alle 10 prosenttia…”

Itse asiassa se olisi kaikista mielenkiintoisin osa salkuistasi!

Nimetön
Nimetön
27.11.2014 17:29

Kimmo: Hyvä yhtiö, huono suhdanne ja heikosti johdetut viime kvartaalit. Olen viime vuosineljännekseen aikana ostanut yhtiön osakkeita 200 kappaletta eli 0,x prosenttia salkustani. Saatan moninkertaistaa position lähiaikoina.

Nimetön
Nimetön
27.11.2014 17:31

Edeltävään viitaten tarkennuksena, että olen ostanut Outotecia viime vuosineljännesten, ei vuosineljänneksen aikana.

Nimetön
Nimetön
27.11.2014 23:37

Vakiolukijana ja molempien kirjojen omistajana joutuu nyt antamaan hieman negatiivissävytteistä palautetta. Taannoin Nordnet markkinoi Sharevilleä myös Jukka Oksaharjun nimellä ja salkulla. Olin jo aiemmin kiinnostunut palvelusta, ja tämän jälkeen vielä enemmän. Sharevilleä käyttävä kaverini sitten näyttikin minulle Oksaharjun SV-salkun. Ihmetyksekseni salkun sisältö ei vastannut juurikaan sitä mitä olen saanut aiemmin blogista ja kirjoista lukea, vaan kyseessä olikin joku erillinen salkku Sharevilleä varten. Itse kun olisin ollut kiinnostunut juuri siitä oikeasta sijoitussalkusta, jossa valtaosa varallisuudesta on kiinni. Useilla piensijoittajilla kun on vain yksi salkku, jossa kaikki tai ainakin valtaosa sijoituksista on. Onkin mielestäni epäilyttävää mainostaa että näkee tietyn henkilön salkun, kun… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
28.11.2014 01:04

Juho: Shareville-salkun nykyisestä sisällöstä olen sijoittanut myös henkilökohtaisella varallisuudellani jokaiseen yhtiöön Aktiaa lukuun ottamatta. Yritin avata mielestäni tässä merkinnässä varsin avoimesti sijoitusstrategiani ja Shareville-salkun eroja sekä yhtäläisyyksiä. Kuten todettua, en ole myynyt henkilökohtaisista salkuistani yhtään osaketta kuluvana vuonna, joten palvelun kiinnostavuuden johdosta olen valinnut Shareville-salkkuun astetta aktiivisemman linjan.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
28.11.2014 19:15

Enemmän kiinnostaisikin se, mitä olet ostellut. Ei sillä ole väliä, vaikket myisi mitään seuraavaan kymmeneen vuoteen.

Komppaan muita, olisi kiva seurailla oikeaa salkkuasi ja nähdä sen sisältö.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
29.11.2014 00:27

Näitä pelisalkkujen pyörittäjiä on netti pullollaan. Enemmän kiinnostaisi seurata pitkäjänteista arvosijoittajan salkkua.

Nimetön
Nimetön
30.11.2014 05:18

Olen myös Nordnetin asiakas, enkä ole ottanut Sharevilleä käyttöön. Olen suuresti epäillyt sitä, että mitä hyötyä kyseisestä palvelusta on omalle sijoitustoiminnalleni, tai treidaamiselleni. Esimerkkinä mainittakoon, että kaikki sijoitukseni eivät missään nimessä ole Nordnetissä, eivätkä ne sinne ikinä edes tule. Näin ollen, jos toinen sijoittaja näkee vain Nordnetissä olevan salkkuni, niin hän ei todellakaan saa hyvää kokonaiskuvaa sijoitustoiminnastani Yli 90 % pörssiosakevarallisuudestani on koko ajan ollut muualla kuin Nordnetissä. Tämä johtuu siitä, että olen aloittanut toiminnan muualla, eikä ole ollut syytä siirtää niitä Nordnetiin, ja myös siitä, että haluan hajauttaa riskit myös välittäjien kesken. En pidä ollenkaan hyvänä ideana sitä, että… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
01.12.2014 16:29

En minä kyllä mitään erityisen ylimielistä asennetta ole havainnut. Varsinkaan, jos sitä vertaillaan valtapankkien ekonomistien kommentteihin työmiehestä ja -naisesta. Ja mikä ihmeen välittäjäriski? Ne osakkeet säilyvät ihan riippumatta siitä, vaikka välittäjä jostain syystä lakkaisikin olemasta. Eri asia jos ostaa jotain pankkien tai välittäjien itse rakentamia arvopaperijohdannaisia. Ja kyllähän ihan jokainen ymmärtää, ettei kaikkien kaikki sijoitusvarallisuus ole Sharevillessä näkyvissä. Ja miksi ihmeessä omia sijoitusvalintoja pitäisi hävetä? Sijoituspäätös on harkittu ratkaisu. Minun sijoitussalkkuni eroaa huimasti esim. blogistin salkusta. Silti minun salkkuni näyttää omasta mielestäni paljon paremmalta, kuin blogistin salkku. En missään tapauksessa haluaisi samanlaisia osakkeita omaan salkkuuni. Jos joku sitten päättäisi arvostella… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
20.02.2015 13:56

Hi..a singapore user here and im using sauthrb connection and I did a tracert to hawkhost singapore’s server..Maybe you guys should feedback to softlayer about it as it is routing out of singapore to ntt japan..Tracing route to speedtest.sng01.softlayer.com [216.12.196.114]over a maximum of 30 hops:1 4 ms 1 ms 1 ms 192.168.1.12 14 ms 11 ms 12 ms cm1.beta156.maxonline.com.sg [116.86.156.1]3 20 ms 12 ms 10 ms 172.20.53.14 12 ms 10 ms 11 ms 172.26.53.15 12 ms 10 ms 23 ms 172.20.7.866 12 ms 9 ms 11 ms 172.20.7.707 21 ms 19 ms 12 ms 203.117.35.2378 129 ms 204 ms 106… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.02.2015 11:22

Yes, all you need to do is submit a teikct to our support department and we’ll get you moved.@Hi The tool you linked to does a lookup on the business which owns the IP address, in this case our provider happens to be based in Dallas, TX so the IP is reporting there. If you do a traceroute to the IP you’ll see it ends up in Singapore.

Nimetön
Nimetön
01.12.2014 16:15

Itse alan nähdä tämän teleoperaattoribisneksen yhä epävarmempana. Ekonomistissa oli mm. hyvä artikkelin pätkä joustavammista sim-korteista ja sim-kortin asian hoitavista ohjelmistoista, joita laitevalmistajat yrittävät hivuttaa markkinoille. Ensimmäisen yrityksen teki Apple jokunen vuosi takaperin, mutta silloin operaattorit Yhdysvalloissa torjuivat vielä tämän uhkaamalla Applen laitteiden myynnin lopettamisella. Olemme klassisessa kehruu-Jenny -tilanteessa. Operaattorit eivät voi uhkailemalla enää kauaa torjua muutosta. Mihin muutos sitten vie? En minä tiedä. Mielestäni on kuitenkin selvää, että television, netin, laitevalmistajien ja operaattorien väliset voimasuhteet elävät murrostilaa. Tässä toimintaympäristössä operaattoreiden kiveenhakatut osingot eivät enää näytäkään niin varmoilta, kuin valtatalousmedia ja blogistit tuntuvat asiaa toistelevan. Tohdin siis haastaa tämän nykyisen ja… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.12.2014 17:43

Mannerten tai maiden välinen tietoliikenne ei onnistu ilman operaattoria.

Uskon operaattoreiden toimintakustannusten vain alenevan.