Siirry pääsisältöön

Caddie hajautti sijoitussalkkunsa osakkeisiin, asuntoihin ja metsään

Yksi Nordnetin sosiaalisen sijoitusverkoston Sharevillen käyttäjistä, Caddie, on hajauttanut sijoituksensa osakesijoitusten lisäksi myös asuntoihin ja metsään. Sharevillessä hän ylläpitää Metsänomistajat-ryhmää, jossa käydään keskustelua ja annetaan vinkkejä metsänomistamisesta.

Millainen sijoittaja nimimerkin takaa paljastuu? Tässä Caddien sijoittajatarina!

Kerro hieman taustaa itsestäsi!

Olen 34-vuotias nuori osakesäästäjä pääkaupunkiseudulta. Ensimmäiset osakesijoitukset tein tammikuussa 2011 isoveljen innoittamana. Alkuun tein kaikki klassiset virheet sijoittamisessa (putoavat puukot, mukaan hypeen, en osannut luopua tappiollisista osakkeista ajoissa ja myin osakkeita pienellä voitolla). Tätä harjoitusta kesti vuoteen 2013, kun siirsin arvopaperit asunto-osakkeeseen ja ostimme ensimmäisen oman asunnon avovaimon kanssa. Ensimmäisestä osakeseikkailusta jäi käteen muutamien satasien tappio, mutta kiinnostusta markkinoihin se ei laskenut.

2014 aloitin osakesäästämisen uudestaan. Olen saanut kuitattua vanhat tappiot pois, mutta olen huomannut tekeväni samoja virheitä vieläkin. Tästä syystä olen pyrkinyt olemaan paljon maltillisempi sijoittaja ja olen siirtynyt kuukausisäästäjäksi ETF:iin ja rahastoihin. Tarkoituksena on jatkaa myös osakepoimintaa aina tilaisuuden tullen. Tällä hetkellä osakkeiden arvostustasot ovat korkealla ja ostettavaa on vähän, mutta en ole romahduksesta huolissani. Uutisissa, blogeissa ja keskusteluissa tulee eteen keskusteluja tulevasta romahduksesta. Olisin enemmän huolissani, jos pelkoa romahduksesta ei olisi ollenkaan.

Viime vuosina ajatuksiini on tullut haave sijoitusasunnon ostosta ja tarvittaessa olen valmis siirtämään osakesäästöt sijoitusasuntoon. Kuitenkin jatkaisin samalla myös kuukausisäästämistä arvo-osuustililleni.

Perheeseeni kuuluu tällä hetkellä avovaimo, mutta kesän aikana taloutemme kasvaa lapsen muodossa. Olemme molemmat insinööritaustaisia, ansaitsemme lähes yhtä paljon ja ehkä tästä syystä taloutemme on myös erittäin tasa-arvoinen. Kuukausittain siirrämme saman rahasumman erilliselle ruokatilille, yhteiselle taloustilille ja molemmat myös säästämme rahastoihin ja osakkeisiin. Taloustililtä maksamme asuntolainan, vastikkeet ja muut toistuvat yhteiset maksut. Taloustilille laittamasta summasta jää osa säästöön, josta teemme isot hankinnat ja rahoitamme lomamatkat. Omaan kulutukseen jää noin 25 prosenttia nettotuloista. Tästä olisi vielä varaa hieman kiristää, mutta haluan myös elää vaivattomampaa elämää.

Lähiaikoina olen lukenut paljon lapselle säästämisestä ja tulemme avaamaan arvo-osuustilin hänelle heti kun se on mahdollista. Hänestä tulee ETF- ja rahastosäästäjä kuukausittaisella summalla.

Kirjoitushetkellä salkkusi on pääosin hajautettu useisiin yksittäisiin osakkeisiin, mm. Nordeaan, Revenioon ja Teliaan. Miten valitset sijoituskohteesi?

Pyrin valitsemaan salkkuuni monipuolisesti kasvavan osingon maksajia sekä arvon nostajia. Nordeaa minulla on hieman liikaa, mutta muuten olen tyytyväinen portfoliooni. Seuraan paljon uutisia, Sharevilleä ja muita keskustelupalstoja – unohtamatta yritysten osavuosikatsauksia. Näiden sekalaisella analyysillä teen sijoituspäätöksiä. Taloudellista analyysiä pitäisi opetella tekemään paremmin. Olenkin siihen ajatellut perehtyä ja lisätä sille oman välilehden sijoitus-Exceliin. Viimeisin päätökseni on ollut rahasto- ja ETF-sijoittaminen. Se on ollut todella tylsää, mutta vaikuttaa myös todella tehokkaalta.

Sinulla on myös isolla painotuksella pohjoisamerikkalaisia yhtiöitä salkussasi, mm. Walmart, Pepsico ja Canadian National Railway Co. Miksi olet päättänyt hajauttaa myös Atlantin toiselle puolen?

Pohjois-Amerikkalaissa osakkeissa korostuvat kasvavat osingot ja käsittääkseni jokainen näistä yrityksistä on kasvattanut osinkoaan ainakin viimeiset 20 vuotta. Olen viime vuosina matkustanut Pohjois-Amerikkaan monta kertaa ja sitä kautta myös kiinnostus kyseisiin markkinoihin on noussut.

Olet Metsänomistajat-keskusteluryhmän ylläpitäjä. Millainen rooli metsällä on osana sijoitussalkkuasi?

Metsänomistajaksi tulin hieman puolivahingossa, kun avovaimoni ilmoitti halusta hankkia metsää hänen sukutilaltaan. Metsämme on niin sanotusti ikiholdissa ja se tulee olemaan aina osa varallisuuttamme. Olemme ns. etämetsänomistajia, koska metsä on noin 200 km:n etäisyydellä kodistamme. Kuitenkin meillä on yöpymismahdollisuus lähellä metsää. Tämä on oleellista, koska haluan tehdä itse töitä metsässä ja olenkin opetellut metsänhoitoa sekä metsäveroasioita. Samalla tuli mieleeni perustaa Sharevilleen oma ryhmä metsäomistajille, koska muilta metsänomistajilta voi saada hyviä neuvoja ja tukea metsänhoidollisissa asioissa. Lisäksi olisi mielenkiintoista kuulla miten muut hoitavat metsäasioitaan. Metsän arvo on noussut lähiaikoina hurjasti ja olenkin jo päässyt tekemään puukauppaa. Tänä keväänä tuli tehtyä myös ensimmäiset taimien istutukset itse.

Millaisia vinkkejä antaisit metsänomistajalle, joka vasta harkitsevat varallisuuden hajauttamista myös osakemarkkinoille?

Metsän omistaminen on todella pitkäjänteistä työtä ja siinä pitää katsoa pitkälle tulevaisuuteen. Tämän perusteella sinulla on jo valmiiksi kärsivällisyyttä myös osake- ja rahastosijoittamiseen. Kuitenkin osakemarkkinat ovat hektisempiä, mahdollisuus romahdukseen on aina olemassa ja ole myös valmis kohtaamaan tappion hetket. Tutustu rahasto-, ETF- ja osakemaailmaan ja mieti valmiiksi minkälaisella strategialla lähdet, mutta ole myös valmis muuttamaan strategiaasi. Aloita mahdollisimman nopeasti, mutta muista olla myös kärsivällinen.

Katso myös:

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
21.06.2018 15:10

“Miksi olet päättänyt hajauttaa myös Atlantin toiselle puolen?”
-öö, ehkä sen takia, koska Suomi on pelkkä periferiamarkkina?