Siirry pääsisältöön

Buffettin perässä pankkeihin

Voi olla, että Warren Buffettin vanavedessä irtoaisi itse kullekin parempaa pankkipalvelua. Toisaalta Buffett ei rahoitukseensa juuri pankin palveluja kaipaa. Berkshire Hathawayn valtavat kassavarat ovat kasvaneet huimaavaan lähes 130 miljardiin USD. Eli Buffettin sijoitusyhtiötä itsessään voi pitää jo jonkinlaisena pankkina.

Se mikä yhdistää Warren Buffettia ja pankkeja, on sijoittajalegendan viimeaikainen voimakas kiinnostus pankkiosakkeisiin. Buffettin sijoitusyhtiön Berkshire Hathawayn sijoitusportfoliosta on jo lähes puolet sijoitettu finanssisektorille. Vaikka Buffettilla on vuosikymmenet ollut merkittävä sijoituspanostus finanssiosakkeisiin, niin viimeisen parin vuoden aikana osuus on kasvanut yli 15 prosentin.

Yleisesti taantuman pelon vallitessa finanssisektoria on pidetty huonona turvasatamana. Pankkien tulokset ovat olleet heikkoja taantumien aikoina monestakin syystä. Ensinnäkin laskevat korot ovat olleet myrkkyä ja johtaneet vääjäämättä voittojen laskuun nettokorkomarginaalien pienentyessä. Myös kuluttajat ovat haluttomampia ottamaan luottoja yleisen epävarmuuden vuoksi. Samoin yritysten sijoitukset vähenevät merkittävästi taantuma-aikana houkuttelevien näkymien puutteessa. Kaikki nämä tekijät yhdessä ovat usein vaikuttaneet pankkien tulosten heikkenemiseen.

Kuitenkaan edes Yhdysvaltojen keskuspankin viimeaikaiset koronlaskut, joita yleisen uskomuksen mukaan pidetään huonoina uutisina finanssisektorille, eivät ole sammuttaneet Buffettin kiinnostusta. Päinvastoin Berkshire Hathaway on hakenut USA:n keskuspankilta erikoishyväksyntää nostaa omistuksensa Bank of Americassa yli 10 % rajan.

Missä sitten syy moiseen kiinnostukseen? Ensinnäkin täytyy muistaa, että Buffett on pitkän linjan arvosijoittaja. Hän etsii jatkuvasti markkinoilta erilaisia aliarvostuksia ja tällä hetkellä finanssisektori on USA:n S&P 500 yritysten toimialoista P/E-luvulla mitattuna kaikkein edullisin. Eli yleisesti sijoittajat eivät ole kovin optimistisia finanssisektorin lähitulevaisuuden suhteen. Ja juuri näinhän Buffett on menestyksensä luonut. Sijoittamalla epäsuosittuihin, mutta kuitenkin pitkällä ajanjaksolla hyvää, vakaata tuottoa tarjoaviin yrityksiin – juuri silloin, kun muut eivät ole niihin luottaneet.

“Juuri näinhän Buffett on menestyksensä luonut. Sijoittamalla epäsuosittuihin, mutta kuitenkin pitkällä ajanjaksolla hyvää, vakaata tuottoa tarjoaviin yrityksiin – juuri silloin, kun muut eivät ole niihin luottaneet.”

Buffett on myös aina pitänyt yhtiöistä, jotka ostavat omia osakkeitaan silloin kun ne ovat aliarvostettuja. Ja tätä Yhdysvaltojen suurimmat pankit ovat harrastaneet vahvasti viime aikoina. Vielä kun tähän lisätään pankkien tasaisesti kasvava osinkopolitiikka, niin finanssisektorin kokonaistuotto on ylittänyt muut toimialat. Buffettin omin sanoin, ”kun yritys kasvaa tuottavasti ja sen osakekanta supistuu, yleensä osakkeenomistajille tapahtuu hyviä asioita.”

Tämän lisäksi USA:n merkittävimpien pankkien (kuten JP Morgan, Citigroup, Wells Fargo ja BAC) tulosjulkistukset syksyn aikana ovat olleet positiivista luettavaa. Odotusten vastaisesti monien tulokset olivat parempia kuin edellisvuonna. Korkoympäristöstä huolimatta Yhdysvaltojen mahtipankit ovat erinomaisessa asemassa tarjoamaan sijoittajille mainiot pitkän aikavälin tuotot.

Edellisen finanssikriisin opetuksesta pankkien varat ja reservit ovat kasvaneet nopeammin suhteessa lainoihin, minkä seurauksena likviditeetti on kohonnut. Tässä prosessissa myös viranomaisilla ja lainsäätäjillä on ollut sormensa pelissä, kun pankeilta on vaadittu korkeampia varallisuuspuskureita taantuman varalle.

Pankkeja koskeva historiaan liittyvä pessimismi on ollut todennäköisesti ylimitoitettua ja ajanut finanssisektorin hinnat liian alas, minkä Buffett on havainnut ja päättänyt ottaa tilanteesta hyödyn täysimittaisesti irti. Buffettin innoittamana sijoittajan kannattaa yhdysvaltalaisten pankkien lisäksi seurata myös eurooppalaisten, pohjoismaisten ja suomalaisten pankkien arvostustasoja ja tuloskehitystä.

P.S. Voit tutustua Berkshire Hathawayn pörssilistattuihin omistuksiin CNBC:n sivulla. Voit asettaa omistukset markkina-arvoperusteiseen järjestykseen klikkaamalla Value-sarakkeen otsikkoa kahdesti.

Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
13.11.2019 22:56

Ensimmäisessä kappaleessa tarkoitettiin varmaankin miljardeja, ei miljoonia, Buffettin kassavaroina.