Siirry pääsisältöön

Buffettin parhaat opit piensijoittajalle

Warren Buffettin (s. 1930 Omaha, Nebraska) maanläheinen sijoitustyyli sopii piensijoittajalle miltei sellaisenaan. Buffettin kirjoitukset ja puheet ovat aarreaitta, johon jokaisen sijoittajan tulisi tutustua.

 

Sijoittamisen ja spekuloimisen ero

Spekuloija yrittää tehdä nopeita kurssivoittoja. Sijoittaja suhtautuu osakkeiden ostamiseen niin kuin olisi ostamassa koko yhtiön. Mikä tämän yrityksen arvo on viiden ja kymmenen ja kahdenkymmenen vuoden kuluttua ja miten se suhteutuu nykykurssiin?

 

Ei pilvilinnoja

Buffett sijoittaa ainoastaan sellaisiin yhtiöihin, joiden liikeidea on toiminut hyvin pitkän aikaa ja erilaisissa kilpailutilanteissa sekä makrotaloudellisissa olosuhteissa. Ruusuiset tulevaisuudenennusteet eivät häntä vakuuta, ellei niillä ole pohjaa yhtiön aikaisemmassa menestyksessä.

Yhtiöllä tulee olla vahva tase, vankka markkina-asema ja kyky tuottaa vuolasta vapaata kassavirtaa. Buffett vierastaa pääomavaltaisia toimialoja, joilla kilpailukyvyn ylläpitäminen vaatii jatkuvasti suuria, poistot ylittäviä summia investointeihin.

Buffett keskittyy yhtiöihin ja niiden asemaan toimialoillaan ja toimialojen kilpailudynamiikkaan. Sen sijaan makrotalous ja lyhyen aikavälin kurssimuutokset ovat aina olleet hänen “liian vaikeaa”-mapissaan.

 

Osakesijoittamisen riski

Buffett viittaa kintaalla hienostelevan monimutkaisille riskinarvioimismalleille. Osakemarkkinoilla pitää pärjätä yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskulla.

Spekuloijan riskit liittyvät lyhyen aikavälin kurssimuutoksiin. Sijoittajan riski tulee siitä, että yhtiöiden liiketoiminnan tulevaan kehitykseen liittyy aina enemmän tai vähemmän epävarmuutta.

Jos liiketoiminta kehittyy suotuisasti suhteutettuna osakkeen ostohintaan, kurssilaskuista ei ole mitään syytä stressata. Jos taas osakkeesta on maksanut 10 euroa ja 10 vuoden kuluttua yhtiön vapaa kassavirta on nihkeät 10 senttiä per osake, siinä tapauksessa riski realisoituu.

 

Nöyryys tulevaisuuden ennustamisessa

Varovaisesti arvioiden Buffett on tehnyt työtä sijoitustensa parissa ainakin 200 000 tuntia. Jo pojankoltiaisena hän kävi systemaattisesti läpi Yhdysvaltain osakemarkkinoita yhtiö yhtiöltä, A:sta zetaan.

Haravoidessaan läpi osakemarkkinoita Buffettin systeemi oli se, että hän tutustui sataan yhtiöön kuhunkin muutaman tunnin verran, hylkäsi niistä 95 liian vaikeina, tutustui lisää viiteen kiinnostavimpaan, ja lopulta sijoitti yhteen, jonka liiketoimintaa hän koki ymmärtävänsä eniten.

Buffettin varovaisuus tulevaisuuden ennustamisessa antaa ajattelemisen aihetta amatöörisijoittajalle. Piensijoittaja, joka käyttää analyyseihinsä sadasosan Buffettin käyttämästä ajasta, on luultavasti vähemmän etevä näkemään olennaiset asiat yhtiöissä ja toimialoissa. Silti moni on taipuvainen  julistamaan itsevarmasti, kuinka hän varmasti löytää tulevaisuuden tähtiyhtiöt.

 

Epävarman tulevaisuuden hallinta

Buffett on aina suosinut hyvin keskittynyttä osakesalkkua. Salkun menestys tai menestymättömyys riippuu muutamasta yhtiöstä.

Monet Buffettia ihailevat sijoituskommentaattorit ja -kirjailijat ovat suositelleet lukijoilleen keskitettyjä salkkuja. Minä en kuitenkaan ole tulkinnut Buffettin sanomaa siten, että hän suosittelisi tavallista piensijoittajaa laittamaan taloudellinen tulevaisuutensa muutaman yhtiön menestyksen varaan.

Useimpien yhtiöiden tulevaisuutta on hankala ennustaa. Niinpä on looginen välttämättömyys, että keskivertopiensijoittajalla on salkussaan vaikeasti ennustettavia yhtiöitä. Jos tällainen salkku on vieläpä hyvin keskittynyt, riskitaso on huimaavan korkea. Niinpä satoihin osakkeisiin sijoituksensa hajauttavat indeksirahastot ovat Buffettin mielestä hyvä vaihtoehto piensijoittajalle.

 

Itsenäinen ajattelu ja toiminta

Buffettin yksi suurimmista vahvuuksista on aina ollut se, että hän kilpailee itseään vastaan ja jättää huomiotta sen, mitä muut sijoittajat tekevät. Buffett on ollut koko uransa ajan immuuni sijoitusmaailman ryhmäpaineelle ja muoti-ilmiöille. Hän on vuosikymmenet tehnyt kaiken olennaisilta osiltaan samoin.

Buffett arvioi yhtiöiden liiketoiminnan kehitystä 10 ja 20 vuoden tähtäimellä ja miettii, miten tämä kehitys suhteutuu hintoihin, joilla näitä yhtiöitä on pörssistä tai muualta ostettavissa. Hän pohtii, mitä epävarmuuksia näihin skenaarioihin liittyy, ja valitsee yhtiöitä, joissa riittävään tuotto-odotukseen liittyvät mahdollisimman vähäiset epävarmuudet.

Buffett tarkkailee sijoitustoimintaansa armottoman itsekriittisesti ja ottaa opikseen menneisyyden virheistään. Sitten hän menee eteenpäin ja tekee asiat paremmin. Hyvä elämänohje muutenkin?

 

Ei turhaa kaupankäyntiä

Seuraava lainaus on Inderesin blogista: https://www.nordnet.fi/mux/web/analys/experterna/expert/kommentar.html?expert=INDERES&id=4968
“Pankkiiriliikkeillä tunnetusti ”pidä” on hiljainen ”myyntisuositus”, mutta Inderesin suosituspolitiikka ei tunne pidä-suositusta. Mielestämme pidä-suositus on aktiivisessa sijoitustoiminnassa yhtä hyödyllinen kuin tuulilasinpyyhkijä sukellusveneessä. On toki olemassa tilanteita, joissa analyytikko ei pysty ottamaan selkeää näkemystä, koska osake on oikein hinnoiteltu. Muista kuitenkin, että jos saman analyytikon ylivarovainen näkemys jatkuu pitkään vaikka osake heiluu ja tilanteet muuttuvat, ei analyytikolla todennäköisesti ole tietoa mitä hän on tekemässä.”

Melkein kaikilla analyysifirmoilla ja pankkiiriliikkeillä taitaa olla tuollainen linja.

Buffett on aivan eri mieltä. Hänen lähestymistavassaan osakkeilla on hyvin laaja kurssihaarukka, jossa sijoittajan ei pidä tehdä mitään. Melkein aina, kutakuinkin kaikkien, yhtiöiden kurssit liikkuvat tällä “ei aihetta toimenpiteisiin” -alueella. Ostosuosituksia Buffett antaisi harvoin. Hänen yleisin suosituksensa hyville yhtiöille olisi “pidä” ja huonoille yhtiöille “älä osta (nyt kuten ei muulloinkaan)”.

Jos sijoittaja on lähtökohtaisesti tehnyt oivat yhtiövalinnat, yhtiöstä ei Buffettin mielestä kannata luopua, ellei kurssi tai osakkeen painoarvo salkussa nouse täysin järjettömäksi. Toisaalta huonolaatuista yhtiöitä ei kannata ostaa vain siksi, että kuvittelee kurssin olevan nykyistä korkeammalla puolen vuoden tai vuoden kuluttua.

Kun sijoittaja jättää osakesalkun turhan säätämisen pois, hänen energiaansa vapautuu yhtiöiden liiketoiminnan seuraamiseen, ja kaupankäyntikulut pysyvät kohtuullisina.

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
17.10.2014 13:08

Miten tähän viimeiseen ohjeeseen suhtautuu “salkun vuosihuolto” eli tappiolla olevien osakkeiden myyminen verovähennysten saamiseksi ja rahojen käyttäminen painotusten tasoittamiseen.

Miten Buffet suhtautuu osakkeiden välisiin painotuksiin? Itse olen lukenut, että olisi hyvä hajautuksen kannalta jos kaikkia salkussa olevia osakkeita olisi suunnilleen samalla summalla. Olenkin pyrkinyt ostamaan kaikkia tasaisesti, vaikka painotankin ostoja osakkeisiin, joissa on “osta” suositus. Hyvin harvoin myyn osakkeita muuten kuin tappioiden realisoimiseksi, mutta pitäisikö minun pyrkiâ täydelliseen tasapainoon, silläkin uhalla, että ostan myös osakkeita, joille ei juuri sillä hetkellä ole paras mahdollinen ostoajankohta?

Nimetön
Nimetön
10.10.2014 20:25

Pian Buffettin maanläheiseen sijoitustyyliin pääsee tutustumaan kirjan muodossa (Vaurastu kuin Warren Buffett, Talentum).