Siirry pääsisältöön

Brexit: käsittämätön kaaos

The Economist lyttää eilisessä jutussa Britannian Brexit-prosessin täysin. Britannian poliittinen kriisi on saavuttanut uuden pohjan. Pääministeri May on menettänyt viimeisetkin auktoriteetin rippeet ja pyrkii nyt lähinnä kiristämällä saamaan sopimuksensa läpi parlamentissa.

Ensi viikon keskiviikkona äänestettäneen Mayn jo kahdesti tyrmätystä sopimuksesta kolmannen kerran. Eilen torstaina parlamentti äänesti sopimuksetonta eroa vastaan ja Brexit-takarajan siirtämistä kesäkuun 30. päivään. May uhkaa nyt parlamenttia pidemmällä lykkääntymisellä.

Brexit-päivämäärän lykkääntyminen lisää “riskiä” siitä, ettei Brexit toteudu ollenkaan. Sopimukseton Brexit on lisäksi edelleen oletusarvo, ellei muuta sovita. Näin ollen May kiristää nyt sekä pro Brexit -leiriä että sopimuksetonta eroa vastustavia, jotta saisi sopimuksensa menemään läpi.

Briteillä on alusta alkaen ollut täysin harhaluuloinen käsitys neuvottelujen voima-asetelmasta EU:n kanssa. Sellaista erosopimusta, jota Britannian parlamentti olisi narisematta hyväksynyt, ei ole. Siitä huolimatta ei voi kuin ihmetellä Mayn sooloilua viimeisen kahden vuoden aikana.

The Economistin sanoin, näin tärkeälle dokumentille pitää hakea mahdollisimman laajaa tukea Britannian parlamentista indikatiivisilla äänestyksillä sopimuksen koostumuksesta. Nyt, yritysten jo siirrettyä toimintansa muualle, tähän pitää pyrkiä keskellä poliittista kaaosta.

Kun erosopimukselle on näin saatu parlamentaarinen tuki, se pitää vielä sinetöidä kansanäänestyksellä. Jo eron jälkeisten haasteiden kannalta on tärkeää, että myös kansa saa sanoa sanottavansa pöydällä olevasta sopimuksesta. May on kuitenkin vastustanut uutta kansanäänestystä epädemokraattisena.

Tähän kiteytyykin sitten koko Brexit sotkun käsittämätön mielettömyys: miksi valheisiin perustuva Brexit-kansanäänestystulos on niin pyhä, ettei faktoihin pohjautuvaa uutta kansanäänestystä voisi järjestää?

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292.

Image by cocoparisienne from Pixabay

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
7 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
19.03.2019 09:54

Miksi valheisiin perustuva Suomen EU-kansanäänestystulos on niin pyhä, ettei faktoihin pohjautuvaa uutta kansanäänestystä voisi järjestää?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
19.03.2019 11:46

Mitä valheita siinä oli? Suomella ei mennyt koskaan niin hyvin kuin Euroopan Unioniin liittymisen jälkeen. Se fakta, että olemme itse sössineet asiamme mitä järjettömimillä ratkaisuilla ja päätöksillä, ei ole EU:n vika.

Omat johtajanne olette äänestäneet.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
20.03.2019 16:26

Täys vale ja tästä kyllä tietoa saa. Suomi on köyhtynyt TODELLA paljon eu:n ja etenkin euron takia. V. 2007-2008 alkanut talouden alasajo on ollut kylmää kyytiä ja menetetty vuosikymmen. Senlisäksi, -94 emme päättäneet olla osa Eu-liittovaltiota…sitähän tämä Eu-konkurssipesä on.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
19.03.2019 12:05

Suomalaisista 65 prosenttia pitää Euroopan unionin jäsenyyttä hyvänä asiana https://yle.fi/uutiset/3-10459213

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
20.03.2019 16:29

Niinkö ?? Ja tutkimuksen tekijänä Eu-ajatushautomo ? Sittenhän ei muuta kuin kansanäänestys pystyyn, loppuu jorinat

Nimetön
Nimetön
21.03.2019 17:14

Noin 15 minuutin keskustelu keskivertoäänestäjän kanssa kertoo miksi demokratia on syvältä.
-Winston Churchill –

Nimetön
Nimetön
22.03.2019 21:40

Väsyttävää tämä väittely Eu:sta. Eu myönteiset vs salaliittoteoreetikot. Eu:sta eroaminen perustuu Suomessakin yhtä harhaiseen ajatteluun kuin Britanniassakin. Ja koska se on näille haihattelijoille uskon kysymys, on järjen puhuminen melko turhaa vaikkakin tarpeellista.