Siirry pääsisältöön

Bittiumin arbitraasi purkautui voimakkaalla kurssinousulla

Ostimme syyskuun alussa experttisalkkuumme Bittiumia, jonka markkina-arvo oli silloin alle yhtiön muhkean nettokassan. Bittiumin mielenkiintoisen ja huomattavan potentiaalin omaavan liiketoiminnan sai siis silloin käytännössä ilmaiseksi. Kuten silloin kirjoitimme, kyse oli selvästä hinnoitteluvirheestä ja tilanne korjautui odotuksiemme mukaisesti viimeistään, kun yhtiön julkinen ostotarjous omista osakkeista päättyi. Tarjousaika päättyi 16.10 ja tämän jälkeen osakekurssi on noussut lähes 40 % (kirjoitushetkellä Bittium salkussamme +49 %). Aikaisemmin ilmainen liiketoiminta arvotetaan nyt lähes 120 MEUR:n tasolle, joten arbitraasitilanne on ohi ja liiketoiminta on jo itse asiassa haastavasti hinnoiteltu.

Bittiumin yritysarvo on nykyisellä osakekurssilla (kirjoitushetkellä 6,94 euroa) jo lähes 120 MEUR, mikä on mielestämme liiketoiminnalle kova arvostus. Vuoden 2016 tuloksella EV/EBITDA on noin 14x, EV/EBIT noin 20x ja EV/S noin 1,7x. Kertoimet ovat siis korkeita ja sisältävät korkeita tuloskasvuodotuksia lähivuosille. Käytännössä ne mielestämme vaativat tuoteliiketoiminnan voimakasta positiivista kehitystä lähivuosina. Verrokkiryhmän kertoimet ovat huomattavasti alhaisempia. Olemme toistaiseksi valmiita seuraamaan kehitystä näinkin korkeammalla arvostuksella, koska yhtiötä tukee lähiaikoina todennäköisesti tulevan kevään osinkospekulointi. Korkeaksi noussut arvostustaso saa meidät kuitenkin varovaisiksi yhtiön suhteen ja muistutamme, että odotuksien mukana myös riskit kasvavat.

Bittiumin nettokassa on ostotarjouksen jälkeen noin 123 MEUR, josta ylimääräistä on arviomme mukaan reilut 100 MEUR. Yhtiö on kertonut olevansa kiinnostunut yritysostoista ja pidämme todennäköisenä, että se haluaa säästää osan kassasta tähän. Ennustamme yhtiön jakavan keväällä osinkoina noin 40-80 MEUR eli noin 1,12-2,24 euroa/osake. Arvioimme osingon olevan noin 2,00 euroa, mikä tarkoittaisi noin 71 MEUR:n osinkopottia. Tämä jättäisi yhtiölle vielä reilusti taloudellista liikkumavaraa esimerkiksi yritysostoja ajatellen, mutta suurin ylijäämä jaettaisiin omistajille. Todennäköisesti näin korkea osinko tukisi osaketta lyhyellä tähtäimellä, vaikka osinko ei luonnollisesti olisi millään tavalla kestävällä pohjalla. Tämä olisi käytännössä toinen kierros Automotive-liiketoiminnan myyntivoiton jakamisessa, kun ensimmäinen oli omien osakkeiden ostotarjous.

Bittiumin liiketoiminnan arvostaminen on haastavaa, koska Bittiumin tuoteliiketoiminnassa on erittäin paljon potentiaalia, mutta sen realisoituminen vaatii paljon aikaa ja siihen liittyy huomattavaa epävarmuutta. Paljon riippuu siis siitä, miten paljon sijoittajat ovat valmiita maksamaan tulevaisuuden potentiaalista. Bittium kertoi Q3-raportissa jatkaneensa vientiponnisteluja kansainvälisille puolustusmarkkinoille ja tehneensä ensimmäisen pienen taktisen langattoman runkoverkon pilottitoimituksen ulkomaiselle asiakkaalle. Pientä edistystä on siis jälleen tapahtunut. Myyntisyklit ovat kuitenkin pitkiä ja yhtiö kertoi, että merkittävien kauppojen saavuttaminen vaatii useita vuosia. Paljon riippuu siitä, miten hyvin Bittium onnistuu haalimaan potentiaalisia tilauksia lähivuosina. Pidemmän tähtäimen arvokehitykseen liittyy erittäin voimakkaasti yhtiön menestys kansainvälisillä puolustusmarkkinoilla, joissa yksittäiset tilaukset voivat olla erittäin suuria ja yhteistyö todella pitkäaikaista. Toisaalta sisään pääseminen näihin asiakkuuksiin on todella vaikeaa ja vaatii todennäköisesti edelleen paljon aikaa. Viranomaismarkkinoilta saamme ensi vuoden aikana indikaatioita ainakin Tough Mobile-älypuhelimen suhteen, mitä seuraamme suurella mielenkiinnolla.

Omistamme osakkeita Bittiumissa.

-Inderes

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit