Bitcoin ei olekaan kuollut. Moni sijoittaja on todennut tämän faktan viimeistään kuluneen viikon aikana, jolloin kryptovaluutat ovat palanneet takaisin otsikoihin. Yli vuoden kestänyt raju laskumarkkina näyttää kääntyneen uuteen nousuun. Tässä blogissa käydään läpi Bitcoinin kehitystä viime vuosina potentiaalisen sijoittajan näkökulmasta.
Bitcoin on valuutta sekä maksujärjestelmä
Bitcoin on lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä kryptovaluutta. Kyseessä on digitaalinen valuutta, joka esiintyy vain bittiavaruudessa. Bitcoinin esitteli lokakuussa 2008 nimimerkki Satoshi Nakamoto, jonka todellinen henkilöllisyys ei ole vielä tänäkään päivänä tiedossa.
Nakamoton luoma konsepti oli aluksi anarkistinen, ja etenkin kyberpunk-yhteisöä kiinnostava. Bitcoin syntyi vuoden 2008 finanssikriisistä toipuvaan maailmaan. Taustalla oli tarve luoda uudenlainen valuutta, joka ei ollut keskuspankkien kontrollissa.
Bitcoin on käytännössä kymmenien tuhansien palvelinkoneiden muodostama verkko, jolla ei ole omistajaa. Sillä ei ole myöskään keskuspalvelinta, jonka voisi hakkeroida. Bitcoinilla ei ole toimitusjohtajaa, johtoryhmää eikä valuutan liikkeellelaskua kontrolloivaa keskuspankkia. Bitcoinin takauksena toimii matematiikka.
Kyseessä on globaali verkko, joka on ennen kaikkea avoin kaikille. Kuka tahansa voi ladata Bitcoin-ohjelmiston tai ryhtyä ylläpitotyötä tekeväksi louhijaksi. Vaikka kyseessä on hajautetun yhteisön hallinnoima ja avoimeen lähdekoodiin perustuva projekti, se on todistanut luotettavuutensa.
Bitcoin-transaktioita ei voi pysäyttää tai sensuroida. Sen lohkoketjua ei ole koskaan murrettu eikä manipuloitu.
Satoshi Nakamoto käynnisti Bitcoinin lohkoketjun tammikuussa 2009. Kyseessä oli ensin pienen joukon kokeilu, joka alkoi levitä yhä laajemmalle vuosien 2010 ja 2011 aikana. Nykyisin kryptovaluutat ovat valtava ilmiö, jonka parissa toimii miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa.
Avain Bitcoinin sisäistämiseen on ymmärtää sen olevan sekä valuutta että maksujärjestelmä. Bitcoinia ei voi irrottaa sen teknologiasta ja tarkastella vain virtuaalisena valuuttana. Kyseessä on globaali järjestelmä, joka on luonut lohkoketjuteknologian avulla uudenlaisen teknologiasektorin ja horjuttanut perinteisiä rahan määritelmiä.
Vaikka Bitcoin on järjestelmänä avoin, se on valuuttana rajallinen resurssi. Maailmaan luodaan vain 21 miljoonaa Bitcoinia, joista noin 3–4 miljoonaa on jo pysyvästi kadonnut. Bitcoineja hukattiin valtavasti sen alkuvuosina, jolloin siihen aikaan arvottomia kolikoita käsiteltiin kuin leikkirahaa.
Monet sijoittajat heittivät myös Bitcoineja sisältäneet kovalevyt roskikseen uusiessaan tietokoneitaan 2010-luvun alkuvuosina. Kaatopaikkojen kätköissä muhii ympäri maailmaa miljardien arvoinen omaisuus, johon ei koskaan enää päästä käsiksi.
Bitcoin-vallankumouksen hyötyä tai arvoa on usein vaikea nähdä länsimaista käsin. Pankit toimivat, valuutta on vakaa ja kansalaisilla on pääsy käytössä oleviin maksujärjestelmiin. Monien mielestä Bitcoinin arvo ymmärretään länsimaissa laajemmin vasta sitten, kun seuraava finanssikriisi on käsillä.
Tällä hetkellä kryptovaluutat ovat pääasiassa milleniaalien juttu. Netissä koko ikänsä surffaillut sukupolvi ei vierasta internet-rahan ajatusta vanhempien sukupolvien tavoin. Valtaosa sijoittajista ja sovelluskehittäjistä on 20–35-vuotiaita miehiä.
Kryptovaluutoilla on takana pitkä laskumarkkina
Sijoittajien mielenkiinto on herännyt Bitcoinia kohtaan viime viikkoina, kun kurssi on puhkaissut nopeaan tahtiin 5000, 6000, 7000 ja 8000 dollarin rajapyykit. Käydään seuraavaksi hieman läpi Bitcoinin kurssikehitystä isossa kuvassa.
Bitcoinin kurssi on edennyt alusta asti sykleissä, joille on ollut tyypillistä raju nousu- ja laskuvaihe. Bitcoinin kurssi on romahtanut useaan otteeseen 70–90 % huipulta, mutta palautunut joka kerta uuteen kurssiennätykseen.
Edellinen pitkä kurssiralli alkoi vuoden 2015 tammikuusta ja huipentui vuoden 2017 lopulla, jolloin Bitcoin nousi toden teolla valtamedian uutisiin ympäri maailmaa. Kurssi kohosi noin 200 dollarista aina 20 000 dollariin saakka.
Vuoden 2017 rallin taustalla ei ollut mikään valtava fundamenttien muutos. Bitcoinin arvo moninkertaistui nopeasti, koska kyseessä on pienen pieni markkina, johon ryntäsi yhtäkkiä kymmeniä miljoonia ihmisiä ympäri maailman.
Lopputuloksena oli kupla, joka puhkesi bittirahan historiasta tutulla tavalla. Sen seurauksena oli pitkä laskumarkkina, jonka aikana Bitcoin menetti yli 80 prosenttia arvostaan. Moni muu kryptovaluutta putosi jopa 90–99 prosenttia.
Vuoden 2017 nousu ei perustunut fundamentteihin, ja samaa voidaan sanoa vuoden 2018 laskusta. Ala kehittyi valtavasti etenkin instituutioiden suuntaan, minkä lisäksi yhä useampi valtio alkoi tutkia kryptoihin liittyvää lainsäädäntöä. Moni projekti otti tärkeitä kehitysaskeleita, vaikka niiden kurssit vajosivat pohjamutiin.
Myös Bitcoinille tärkeä salamaverkkoteknologia kehittyi huimaa vauhtia vuoden 2018 aikana. Se mahdollistaa lähes kuluttomat ja reaaliaikaiset mikromaksut. Salamaverkon avulla kahvikupin ostaminen on Bitcoinilla nopeampaa kuin luottokortilla.
Uusi vuosi ja uudet instituutiot
Vuoden 2018 laskumarkkinan pohja nähtiin joulukuussa, jolloin Bitcoinin kurssi vajosi lähelle 3000 dollaria. Bitcoin julistettiin taas kerran kuolleeksi, kuten se on julistettu jo satoja kertoja aiemmin. Sosiaalinen media täyttyi ennustuksista, joiden mukaan kurssi lähestyy pian nollaa.
Lopulta myyjät loppuivat, ja kurssi alkoi palautua maaliskuussa 2019. Nousu on jatkunut sen jälkeen nopeasti ja kiihtynyt entisestään viime viikkoina. Tällä hetkellä Bitcoinin kurssi on noussut jo yli 120 prosenttia kuluneen vuoden aikana. Mikä nousua oikein vetää?
Bitcoin eroaa merkittävästi perinteisistä sijoituskohteista. Bitcoin ei ole yhtiö, eikä se julkaise kvartaaliraportteja. Muidenkaan kryptovaluuttojen arvo ei perustu tuloslaskelmiin tai taseisiin, vaikka projekteilla on usein selkeä keulahahmo ja päävastuun sovelluskehityksestä hoitava yhtiö. Tämän takia kryptovaluuttojen arvolle ei ole olemassa mitään yleispätevää mittaria.
Nyt näyttää siltä, että Bitcoinista on tulossa yhä laajenevassa määrin myös instituutioiden pelikenttä. Edellisen rallin aikana hedge-rahastojen oli vaikea sijoittaa Bitcoiniin järkevästi. Esimerkiksi futuurit saatiin markkinoille vasta joulukuussa 2017.
Instituutiot tarvitsevat paljon laajempia palveluita kuin tavallinen kuluttaja. Suuren kokoluokan ostot pyritään tekemään OTC-kauppoina, minkä lisäksi kryptovaluuttojen säilytys ja vakuuttaminen ovat olennainen osa kuviota. Juuri tätä infrastruktuuria on rakennettu kulissien takana kuluneen vuoden aikana.
Bitcoin on kiinnostava sijoituskohde sen korkean volatiliteetin vuoksi. Nykyisin kurssia on mahdollista myös shortata isolla volyymilla, mikä tarjoaa mahdollisuuden tehdä rahaa myös laskumarkkinassa. Myös Bitcoinin pieni korrelaatio osakemarkkinoihin on merkittävä tekijä.
Instituutioiden lisäksi kurssia ajaa ylös alan positiivinen kehitys, mistä on saatu paljon uutisia vuoden 2019 aikana. Makrotasolla ollaan myös selkeästi siirtymässä uuteen sykliin, joka houkuttaa mukaan yhä enemmän sijoittajia.
Bitcoinin taustalla oleva matematiikka muuttuu myös vuoden päästä. Uusia Bitcoineja syntyy louhinnan seurauksena nykyisen 12,5 sijasta vain 6,25 kappaletta kerran kymmenessä minuutissa. Tarjonta putoaa siis 50 prosenttia, joka on raju deflatorinen muutos.
Tämä puolittuminen on nostanut aiemminkin Bitcoinin kurssia edeltävän vuoden aikana.
Kuluttaja pääsee mukaan myös trackerin avulla
Bitcoin on monestakin syystä kiinnostava sijoituskohde, mutta uusi teknologia sekä uutiset hakkeroinneista pelottavat monia. Miten aloittelija osaa säilyttää bittirahat turvallisesti ja välttää verkossa vaanivat huijarit?
Kryptovaluuttoihin voi nykyisin sijoittaa myös tracker-sertifikaatin avulla. Tällä hetkellä Nordnetin suomalaisille asiakkaille on tarjolla instrumentteja, joiden kohde-etuutena on Bitcoin tai Ethereum. Löydät sertifikaatit Bitcoin– ja Ethereum-hakusanoilla.
Trackerin arvo kehittyy kohde-etuutena olevan kryptovaluutan mukaisesti. Käytännössä Bitcoin-trackerin kurssikäyrä on siis identtinen Bitcoinin viralliseen kurssiin nähden. Miten trackeriin tehtävää sijoitusta voisi verrata Bitcoinin ostoon verkon markkinapaikoista?
Etuna on vaivattomuus sekä ostaminen luotettavan toimijan kautta. Suurien summien sijoittaminen suoraan Bitcoiniin vaatii myös panostusta turvalliseen säilytykseen, transaktioiden suorittamista sekä riskejä oman koneen tai oman palveluntarjoajan hakkeroinnista.
Trackerin haittapuolena voi nähdä sen, että kyseessä ei ole täysin kuluton sijoitus. Kauppaa käydään vain pörssin aukioloaikoina, minkä lisäksi mukana on liikkeellelaskijan riski.
Fyysistä kultaa ja hopeaa ostetaan usein siksi, koska varallisuus halutaan ulos pankkijärjestelmästä ns. pahan päivän varalle. Jotkut haluavat myös Bitcoinin omaan haltuun tästä syystä.
Ole varovainen ja opiskele
Kryptovaluutoista kiinnostuneet törmäävät usein sosiaalisessa mediassa lyhenteeseen DYOR. Se tulee englanninkielisistä sanoista do your own research. Tämä on paras neuvo Bitcoinista sekä muista kryptovaluutoista kiinnostuneelle.
Sijoittajan kannattaa olla tarkkana, sillä uutisoinnin taso on verkossa hyvin vaihtelevaa. Jotkut tahot kokevat Bitcoinin uhkana ja uutisoivat siitä lähinnä negatiiviseen sävyyn. Sosiaalinen media on puolestaan täynnä ”sijoitusguruja”, jotka pyrkivät manipuloimaan pienten kryptovaluuttojen kursseja houkuttelemalla amatöörejä sijoittamaan. Aloittelijan kannattaa perehtyä erilaisiin uutislähteisiin ja olla kriittinen.
On tärkeää ymmärtää, kuinka kehittyvästä markkinasta on kyse. Esimerkiksi Amazonin markkina-arvo on noin neljä kertaa suurempi kuin kaikkien kryptovaluuttojen. Markkinoilta puuttuu myös valvontamekanismeja, ja lainsäädäntö on kehitysvaiheessa myös Suomessa. Aivan äskettäin saatiin esimerkiksi päivitys virtuaalivaluuttojen verotuskäytäntöön.
Kryptovaluuttojen edellinen ralli nosti kursseja tuhansia prosentteja. Kun kupla puhkesi, monen sijoittajan portfolio puolestaan suli jopa 90 prosenttia. Bitcoin-sijoittajan täytyy varautua henkisesti tällaiseen vuoristorataan pitkällä tähtäimellä.
Avainasiassa on ymmärrys sijoituskohteesta. Bitcoin on ennen kaikkea sijoitus tulevaisuuden teknologiaan, joka on ottamassa vielä ensiaskeliaan. Vasta muutama prosentti väestöstä on toden teolla mukana kryptovaluutoissa. Viiden vuoden tai kymmenen vuoden päästä luku voi olla huomattavasti suurempi.
Viime vuosien kehitys näyttää vääjäämättömästi siltä, että kryptovaluutat ovat tulleet jäädäkseen. Vaikka bittirahat eivät kiinnostaisi sijoituskohteena, kannattaa niiden kehitystä silti seurata. Todennäköisesti ne tuleva osaksi monien elämää lähitulevaisuudessa tavalla tai toisella, aivan kuten internet- ja mobiililaitteet 2000-luvun aikana.
Bitcoinkeskus.com tarjoaa oppaat kaikista tunnetuimmista kryptovaluutoista sekä johdatuksen teknologiaan. Sivuston materiaali on suunnattu etenkin aloitteleville sijoittajille.

–Antti Hyppänen
Kirjoittaja on yrittäjä, joka seuraa päivittäin kryptovaluuttoja. Kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti myös Yhdysvaltain osakemarkkinat sekä jalometallit. ”Omat sijoitukseni ovat luonteeltaan buy & hold, en harrasta aktiivista treidausta.”
Tässä tekstissä kuvatut tuotteet eivät sovi kaikille sijoittajille. Kyseiset tuotteet ovat monimutkaisia ja vaativat sijoittajalta selkeän ymmärryksen kohde-etuuksina olevista markkinoista sekä tuotekohtaisista ehdoista ja ominaisuuksista. Käydäksesi kauppaa Tracker-tuotteilla Nordnetissä sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle.
Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.
Bitcoin on pelkkä huijaus, josset sitä nää niin opiskele hyvä mies, älä jauha turhuuksia
Harmittaako ettet kerennyt mukaan?
Mukaan tosiaan olisi kerennyt useampaankin kertaan ja paikkoja tulee jatkossakin. Se kylläkin vaatii sitten työtä ja rahaa. Mutta siihenkin on ratkaisu: mene töihin.
Bitcoin ei todellakaan ole huijaus. Jos tarkastelet bitcoinin hintaa vuosien varrella https://cryptorunner.com/fi/bitcoin-kurssi/ ja käyttötapauksia, huomaat, että kyseessä ei selvästikään ole huijaus.
Olipa todella hyvä kirjoitus Bitcoinista aloittelijalle!