Siirry pääsisältöön

Bitcoin ja kestävä energia rahastosijoittajien suosiossa | rahastokaupankäynti 12/2020

Nordnet Suomen asiakkaiden osalta rahastojen netto-ostot olivat joulukuussa 27 miljoonaa euroa ja ETF:ien puolestaan 32 miljoonaa euroa. Maaliskuuta lukuun ottamatta rahastot vetivät kokonaisuudessaan viime vuonna joka kuukausi enemmän sijoituksia, kuin mitä niihin tehtiin lunastuksia. Tarkastelussa on mukana kaikki Nordnetin omat rahastot sekä palvelusta löytyvät yli 600 rahastoa yli 60 eri rahastoyhtiöltä.

Marraskuuhun verrattuna rahastoja ostettiin joulukuussa 3 prosenttia enemmän. Pörssilistattujen rahastojen eli ETFien kaupankäynti vilkastui joulua kohden ja ETF:iä ostettiin peräti 18 prosenttia enemmän kuin marraskuussa.

Bitcoin, kestävä energia ja teknologiayhtiöt kiinnostavat

Kovassa nosteessa oleva Bitcoin keräsi suosiota myös asiakkaidemme keskuudessa, sillä Bitcoinin tracker-sertifikaatin netto-ostot olivat joulukuussa noin 1,6 miljoonaa euroa. Bitcoinille on tyypillistä voimakkaat arvonmuutokset, ja kaupankäynnin perusteella sijoitukset näyttävät olevan osittain spekulatiivisia lyhyen aikavälin sijoituksia.

Myös kestävän energian trendi on selvästi havaittavissa ostetuimpien ETF:ien osalta, sillä kestäviin energiamuotoihin sijoittavat iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist) ja Lyxor ETF New Energy mahtuivat molemmat listan kärkikymmenikköön. iShares Global Clean Energyn omistajamäärä kasvoi peräti 42 prosentilla ja Lyxor ETF New Energyn 21 prosentilla joulukuun aikana. Tähän trendiin on sijoittajan helpompi lähteä mukaan ETFien kuin suorien osakesijoitusten kautta, ja uskon näiden pysyvän listan kärjessä myös vuonna 2021.

Teknologiayhtiöt ovat olleet USAssa vahvasti kurssinousun takana viime vuonna ja monia teknologiajättejä on sen vuoksi nähty myös ostetuimpien osakkeiden listalla. Vahva toimialan nousu näkyy suoraan Nordnetin suomalaisten asiakkaiden ETF-valinnoissa. Sijoittajien suosiossa olivat erityisesti WisdomTree Artificial Intelligence UCITS ETF (omistajamäärän muutos joulukuussa +40 % verrattuna marraskuuhun) ja WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF (+46 %).

Kehittyvien markkinoiden suosio on vakaata

Kauppaa käyneiden asiakkaiden lukumäärällä mitattuna suosituin ETF-rahasto on viime kuukausien aikana ollut kehittyville markkinoille sijoittava iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc), jonka suurimmat omistukset ovat tällä hetkellä Taiwan Semiconductor Manufacturing, Alibaba Group Holding, Tencent Holdings, Samsung Electronics ja Meituan. Kyseisen ETF-rahaston omistajien määrässä ei kuitenkaan ollut havaittavissa suurta nousutrendiä joulukuussa (+1 %).

Rahastosijoituksissa indeksejä ja pienyhtiöitä

Yksi rahastosijoittajien suurimmista suosikeista joulukuussa oli vahvasti vuonna 2020 suoriutunut Handelsbanken Kestävä Energia, jonka omistajamäärä kasvoi 47 prosentilla joulukuun aikana. Ostoslistoilta löytyi myös joulukuun alussa Nordnetin rahastovalikoimaan uutena tulleita Aktian rahastoja, joista Aktia Nordic Micro Cap pomppasi heti listan kärkikymmenikköön.

Kiinnostus teknologiayhtiöitä ja kehittyviä markkinoita kohtaan näkyi myös rahastosijoituksissa, sillä eniten uusia asiakkaita joulukuun aikana keränneiden rahastojen listan kärkipäästä löytyvät Swedbank Robur Global Emerging Markets A (+68 %) ja BGF Next Generation Technology A2 USD (+38 %).

Nordnet Suomen netto-ostetuimmat rahastot joulukuussa:

 1. Nordnet Indeksirahasto Suomi
 2. Handelsbanken Kestävä Energia (A1 EUR)
 3. Nordnet Indexfond Sverige
 4. Handelsbanken Usa Indeksi
 5. Nordnet Indeksirahasto USA EUR
 6. Nordnet Indeksi Kehittyvät Markkinat
 7. Nordnet Indeksirahasto Maailma EUR
 8. Nordnet Indeksfond Danmark A
 9. BGF Next Generation Technology A2 USD
 10. Aktia Nordic Micro Cap

Nordnet Suomen netto-ostetuimmat ETF-rahastot joulukuussa:

 1. iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist)
 2. iShares Core MSCI World UCITS ETF
 3. iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)
 4. iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc)
 5. Bitcoin-tracker
 6. Xtrackers Physical Gold ETC (EUR)
 7. Lyxor NASDAQ-100 UCITS ETF – Acc
 8. WisdomTree Artificial Intelligence UCITS ETF – USD Acc
 9. WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF – USD Acc
 10. Lyxor ETF New Energy

Lähde: Nordnetin oma kaupankäyntitilasto

Omistajamäärien muutoksissa on tarkasteltu rahastoja tai ETF-rahastoja niiltä osin, kun muutos on ollut yli 100 asiakasta kuukauden aikana.

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Tässä tekstissä kuvatut tuotteet eivät sovi kaikille sijoittajille. Kyseiset tuotteet ovat monimutkaisia ja vaativat sijoittajalta selkeän ymmärryksen kohde-etuuksina olevista markkinoista sekä tuotekohtaisista ehdoista ja ominaisuuksista. Käydäksesi kauppaa Tracker-tuotteilla Nordnetissä sinun on läpäistävä tietämystesti tai muulla tavoin osoitettava riittävä tietämystaso varmistaaksesi tuotteiden asianmukaisuuden sinulle.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Travolta
Travolta
07.01.2021 02:57

Hei. Voisiko L&G Clean Energy UCITS ETF(RENW) harkita kk-säästön piiriin? Tämä taitaa olla ainut kasvuosuuksinen clean energy etf jossa muihin verrattuna maltilliset 0,49% kulut.