Avoin kirje pörssiyhtiöiden hallituksille

Pääomaverotuksemme on alkanut muistuttaa yhä enemmän tilkkutäkkiä sen jälkeen kun luovuimme yhtiöveron hyvitysjärjestelmästä (avoir fiscal). Poliitikot ovat yrittäneet korjata verotuksen ongelmakohtia vähän siellä sun täällä ilman että heillä olisi ollut kokonaisvaltaista kuvaa pääomaverotuksesta. Ainoastaan verokonsultit ovat kiittäneet, koska heidän työmääränsä on moninkertaistunut. Avoir fiscal -aikakaudella verokonsultit olivat uhanalainen ammattiryhmä, koska verotus oli oikeudenmukainen ja kohtuullinen. Kataisen hallitus on ollut vallassa vajaat kaksi ja puoli vuotta ja hallitus suunnittelee jo toistamiseen pääomaverotuksen kiristämistä, nyt ensi vuodesta lähtien.

Yhtiövero laskee ensi vuonna 4,5 prosenttiyksiköllä 20 prosenttiin, mutta piensijoittajien osalta sen suora hyöty eliminoidaan nostamalla osinkojen verollista osuutta. Henkilöverotuksessa verollinen osuus nousee 70 prosentista 85 prosenttiin. Samanaikaisesti progressio kiristyy, kun korkeamman pääomaveroprosentin alarajaa lasketaan kymmenellä tuhannella eurolla 40 000 euroon.

Suurimmat voittajat ovat sijoitusrahastot, verottomat yhteisöt, ulkomaalaiset sekä ne, jotka omistavat vähintään kymmenen prosenttia noteeratusta yhtiöstä, koska kaikki nämä ryhmät saavat osingot yhdenkertaisella verolla. Poliitikot käyttivät paljon energiaa keskustellakseen hallituksen ensimmäisestä osinkoveromallista, vaikka keskusteluissa mainitut ongelmat koskivat tiettävästi ainoastaan kolmeatoista yhtiötä. Toivomme, että poliitikot käyttäisivät yhtä paljon energiaa keskustellakseen miten pääomaverotus saataisiin neutraaliksi, miten pienet pääomatulot muutettaisiin verottomiksi ja miten pääsisimme eroon keinotekoisesta ja suorastaan vahingollisesta listautumiskynnyksestä.

Ensi vuodesta lähtien noteeratuista yhtiöistä saatuja pääomanpalautuksia verotetaan kuin osinkoja, minkä takia ne muuttuvat mielenkiinnottomiksi. Pääomanpalautuksilla ei ole koskaan voinut kiertää verotusta vaan ainoastaan siirtää verotuksen toimeenpanoa. Nykyinen tapa verottaa pääomanpalautuksia on niiden erityisluonteen vuoksi oikea ja kohtuullinen.

Pääomaverotuksemme on OECD/EU -maiden kireimpiä. Ehdotetut muutokset muuttavat osinkojen verotuksen ensi kevääksi tavanomaista kireämmäksi. Ensi keväänä tämän vuoden tuloksista jaetun osingon kokonaisveroaste nousee 43,8 prosenttiin alle 40 000 euron pääomatulojen osalta ja 45,0 prosenttiin yli 40 000 euron pääomatulojen osalta. Sitä seuraavana vuonna verorasitus normalisoituu 40,4 prosenttiin tai 41,8 prosenttiin riippuen pääomatulojen määrästä. Nämäkin prosenttiluvut ovat kohtuuttoman korkeita verrattuna muiden pääomatulojen verotukseen.

Aiempina kertoina tällaiset ylimenovaiheen ongelmat, jotka johtavat aiottuakin ankarampaan verotukseen, on vältetty vuoden mittaisella siirtymäajalla. Kotitaloudet saavat noin 0,8 miljardia euroa osinkoa noteeratuista yhtiöistä. Ilman ylimenokautta kotitaloudet joutuvat ensi keväänä maksamaan 35 miljoonaa euro enemmän veroa verrattuna sitä seuraavaan vuoteen.

Kone ja Lassila & Tikanoja ovat ilmoittaneet jakavansa ylimääräisen osingon tänä syksynä. Monella pörssiyhtiöllä on jakamattomia voittovaroja. Tässä vaiheessa vuotta yhtiöillä on jo hyvä käsitys siitä miltä koko vuoden tulos tulee näyttämään. Siksi toivommekin, että pörssiyhtiöiden hallitukset voisivat harkita ensi kevään osinkojen aikaistamista tämän vuoden puolelle, jolloin piensijoittajat välttäisivät kireämmän osinkoveron.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
7 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
01.11.2013 11:46

Just näin.
Nyt voisi Nokiakin tehdä miehen työn ja pitää lupauksensa osakkaiden haavojen voitelusta maksamalla heille ylimääräiset varat hyvissä ajoin.
Siilasmaahan muotoili kaupan julkistamisen yhteydessä, että Nokia jakaa varoja sitten, kun se on osakkaan kannalta optimaalista.
Käytännössä tarkoittaisi jakamista tämän vuoden puolella. Nähtäväksi jää.
Samaten Fortumin talousjohtaja Rauramo, eikös panna osingot jakoon?
Mitä näihin verojen kiristyksiin tulee, niin perussuomalaiset olisivat jo palauttamassa omaisuusveroa yli 300 000 varallisuudelle ja “kohtuullistamassa” yritysveron alentamista.
Verot on ihan okei, mutta kyllä ne pitäisi jakaa oikeudenmukaisemmin kannettaviksi.
Jos menee ihan pelleilyksi, niin Suomesta pääsee poiskin. Tai ainakin varat voinee siirtää jonnekin kohtuuverotuksen piiriin.

Nimetön
Nimetön
02.11.2013 15:05

Minusta omien osakkeiden takaisinosto olisi kaikkein paras tapa jakaa voittovaroja. Se palkitsee pitkällä aikavälillä erityisesti pitkäjänteisiä osakesäästäjiä. Joka kuukausi tasaisesti pikku hiljaa ostaen hyvä tulisi. Ei ajoittamista, eikä muutakaan aktiivista ajattelua, vaan orjallista ja tasaista takaisinostoa kiitos.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
04.11.2013 13:37

Toimii ehkä periaatteessa, mutta esimekiksi Nokian tapauksessa massiiviset takaisinostot olivat täysin hukkaan mennyttä toimintaa, eli ei se nosta osakkeen arvoa automaattisesti; siihen vaikuttavat myös monet muut tekijät.
Ja henkilö, jonka on tarkoitus elää jo hankitun varallisuuden tuottamilla osinkoituloilla, ei kostu takaisinostoista tuon taivaallista.
Sen vuoksi varallisuuden jakaminen yhtiöstä vuosittain selvällä rahalla on osakkeenomistajan kannalta ainoa järkevä toimintatapa. Ja saadun osingon voi sijoittaa edelleen siltä osin, mitä ei elinkustannusten kattamiseen tarvitse.
Korkoa korolle.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
04.11.2013 17:05

Olen eri mieltä. Järkevä ja kaikki sijoittajat huomioiva menettelytapa on juuri päinvastainen. Henkilö, jonka on tarkoitus elää varallisuuden tuottamilla osinkotuloilla, on täysin vapaa myymään osuuksiaan. Miksi pakottaa kaikki verolle, jos siihen verolle pantavaksi voidaan asettaa vain ne, jotka haluavat luopua osuuksistaan?

Omien osakkeiden takaisinosto on piensijoittajan kannalta ainoa oikea ja järkevä tapa, missä vältetään veroseuraamukset sijoittajalle, joka haluaa sijoittaa osingot uudelleen yhtiöön. Asia on juuri kuten sanot: korkoa korolle, mutta ilman veroseuraamuksia kiitos.

Nokia esimerkki ei myöskään oikein osu maaliinsa, koska omien osakkeiden takaisinostoa pidä yrittää ajoittaa, kuten Nokia teki. Osakkeita pitää ostaa takaisin kvartaaliosingon tavoin ja mielummin tätäkin tasaisemmin.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
04.11.2013 22:44

Kuten aikaisemmasta kirjoituksestani voi päätellä, pitäytyminen ainoastaan omien osakkeiden ostoissa “varallisuuden jakamiseksi” osakkeenomistajille ei minun mielestäni ole mitään varojen jakamista, vaan olettamusta siitä, että osakkeenomistajan potti kasvaa tasaisesti ostojen myötä. Mutta eihän näin todellakaan tapahdu. Ovathan Lindstömitkin tolkuttaneet ties kuinka kauan sitä tosiasiaa, että osinkoa maksavien arvoyhtiöiden osakekurssi nousee pitemmällä aikajaksolla eniten. Ja miksi yhtiöiden pitäisi pantata omaisuutta kassassaan, jos sille ei ole mitään järkevää käyttöä? Kyllä se raha kuuluu osakkeenomistajille, jotka itse päättävät kukin tykönänsä, miten jaetut varat käytetään. Eikä pörssissä mikään ole varmaa. Mistä tiedät, että se omia osakkeita ostava firma, joka ei jaa osinkoja, on vielä pystyssä… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.11.2013 12:50

Niin, pieni korjaus osinkojen rahtusen kevyempään verotukseen myyntivoittoihin nähden. Ensi vuodesta lähtienhän se on henkilöomistajilla päinvastoin.

Nimetön
Nimetön
05.11.2013 22:51

Omien osakkeiden takaisinosto tuntuu nykyisellä ylikireällä verotuksella järkevältä. Se myös antaa viestin päättäjille että loputon verojen kiristys ei johda nouseviin verotuottoihin ja että on siksi aika palata järkevämmälle linjalle. Ilman käytäntöjen muutosta poliitikoilla ei ole painetta tehdä muutoksia ja homma menee entistä huonompaan sunntaan. Lopulta piensijoittajille ei jää osingoista juuri mitään jäljelle eikä silloin kukaan enää sijoita osakkeisiin. Erittäin tärkeä asia omien osakkeiden ostamisessa on ettei sitä tehdä kohtuuttoman korkealla kurssitasolla ja että osakkeet mitätöidään. Tämä johtaa omistusosuuden ja osakekohtaisen tuloksen nousuun. Nokian tapauksessa homma meni pieleen siinä että osakkeita käytettiin henkilökunnan palkitsemiseen ja liiketoiminta hölmöiltiin pilalle. Tämä ei sinällään… Lue lisää >>