Australian tulvat vaikuttavat maailmantalouteen

Australian valtavat tulvat ovat aiheuttaneet suuria ongelmia Queenslandin kaivoksille ja infrastruktuurille. Suurin osa maan kaivosteollisuudesta sijaitsee Queenslandissa. Australia on myös maailman suurin hiilen viejämaa, joten tulvilla voi olla pitkälle meneviä taloudellisia vaikutuksia koko maailmassa. Suorat vaikutukset näkyvät lähinnä Itä-Aasiassa ja terästeollisuudessa.

Australia vastaa yli puolesta maailman koksiviennistä, jota tarvitaan raudan ja teräksen valmistuksessa. Bloombergin mukaan tulvien vaikutuspiiriin kuuluu 37 prosenttia kaikesta maailmanmarkkinoilla käydystä koksikaupasta. Lisäksi Australian koksivarastot ovat jo matalalla tasolla, vaikka suurin vientisatama kolminkertaisti koksivarastonsa.

Tavallisesti terästeollisuudella on pitkiä koksin ostosopimuksia ja ainoastaan pieni osa kaikesta kaupasta käydään spottimarkkinoilla. Tulvat ovat pakottaneet teräksentuottajia ostamaan koksia spottimarkkinoilta, mikä on nostanut hintaa. Analyytikot laskevat, että koksin hinta nousee vielä 20 prosentilla. Myös kivihiilen hinnan uskotaan nousevan, vaikka nousu jää maltillisemmaksi.

Australian koksista riippuvaiset teräksentuottajat voivat odottaa tuotantokustannusten nousevan, mutta on todennäköistä, että he voivat siirtää kohonneet tuotantokustannukset hintoihin vuosineljänneksen viipeellä. Osa analyytikoista uskoo, ettei se tule onnistumaan täysin, koska alalla vallitsee ylikapasiteettiä. Suurimmalla osa teräksentuottajista on kuitenkin riittävät koksivarastot vähintään yhden tai kahden kuukauden tuotantoon. Tosin vaikka Australian tilanne helpottaisi jo tänään, kestäisi monta viikkoa tyhjentää kaivokset vedestä ja tuotannon normalisoitumiseen kuluu monta kuukautta.

Japani, Etelä-Korea ja Taiwan kärsivät eniten nousevasta hiilen hinnasta, koska maat tuovat lähes kaiken tarvitsemastaan hiilestä ja suuri osa siitä tuodaan Australiasta. Myös Intia tuo vajaat 40 prosenttia tarvitsemastaan hiilestä Australiasta. Kiina sen sijaan ei ole yhtä riippuvainen tuonnista, koska maan hiilituotanto vastaa suurin piirtein kulutusta. Viime vuosina Kiina on tuonut hiiltä lähinnä ratkaistakseen paikallisia jakeluongelmia ja tasatakseen kysyntää talouden kasvaessa nopeasti.

Australia on maailman suurin hiilen viejä ja on epätodennäköistä, että yksikään muu maailman viidestä suurimmasta viejämaasta voisi korvata Australian hiilen poisjäännin. Indonesia ja Kolumbia ovat kärsineet kaatosateista ja Indonesia on antanut ymmärtää, että maa saattaa rajoittaa vientiään. Venäjän tuotanto on vain hieman suurempi kuin maan oma kulutus ja siksi on epätodennäköistä, että maa voisi kasvattaa vientiään. Muista maista Yhdysvalloilla ja Kanadalla ovat  parhaat edellytykset kasvattaa hiilen vientiään.

Hiilen hinta oli jo puoli vuotta ennen Australian tulvia voimakkaassa nousussa. Kiinan energiasektorilla on ollut vaikeuksia pysyä kysynnän mukana, minkä vuoksi pienempien teollisuusyritysten on ollut pakko ottaa käyttöön dieselkäyttöisiä generaattoreita. Pohjoisen pallonpuoliskon kylmä talvi on samanaikaisesti nostanut polttoaineen hinnat taivaisiin.

Korkeat hiilen ja öljyn hinnat ovat suoria uhkia finanssikriisin jälkeen toipuvalle maailmantaloudelle. Epäsuorasti ne vaikuttavat muun muassa rakennustoimintaan korkean teräksen hinnan kautta, mikä vaikuttaa kehittyvien markkinoiden talouskasvuun. Viime kädessä vaikutukset näkyvät investointituotteiden maailmanlaajuisessa kysynnässä. Nämä tuotteet ovat Suomen konepajateollisuuden keskeisintä tuotantoa.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit