Aspolta hyviä uutisia

Kuluvana vuonna Aspon kurssikehitys on ollut vaisu. Vuoden alussa osakkeesta maksettiin vielä 6,39 euroa. Keväällä irtosi suurehko 0,42 euron osinko, minkä jälkeen osakkeen hinta liikkui pitkään noin 5,20-5,40 euron tasolla. Viime päivinä kurssi on selvästi piristynyt eilen (27.11.2013) pidetyn pääomamarkkinapäivän ansiosta, kun kerrottiin Aspon suunnitelmista tuoda pörssilistalle tytäryhtiönsä Leipurin Oy. Kaikkia huolenaiheita tämä kiinnostava uutinen ei kuitenkaan poistanut.

Aspon rakenne poikkeaa lähes kaikista muista pörssiyhtiöistä. Yhtiö toimii holdingyhtiönä, jonka omistuksessa on neljä itsenäistä liiketoimintaa harjoittavaa tytäryhtiötä. Ne ovat kuivia irtolasteja kuljettava varustamo ESL Shipping Oy, elintarviketeollisuuden raaka-aineita ja koneita toimittava Leipurin Oy, teollisuuskemikaalien ja muoviraaka-aineiden toimittaja Telko Oy sekä kiinteistöjen energiatehokkuutta parantaviin ratkaisuihin erikoistunut Kaukomarkkinat Oy. Näistä Telko on nopeasti kasvava ja kannattava, Leipurin on myös kannattavasti kasvava ja omaa lisäksi ainutlaatuisen liiketoimintakonseptin. Kaukomarkkinat Oy:n kannattavuus on ollut heikohko ja ESL Shipping on kärsinyt alhaisesta rahtitasosta.

Pääomamarkkinapäivän mielenkiintoisin uutinen liittyy Aspon suunnitelmiin tuoda Leipurin Oy pörssilistalle ”lähivuosina”. Tämä epämääräiseltä kuulostava aikamäärittely voitaneen tulkita siten, että kuulemme asiasta lisää jo ensi vuonna. Leipurin Oy kasvaa voimakkaasti ennen kaikkea entisen Neuvostoliiton alueella. Erityisesti leipomoteollisuutta palvelevalla yhtiöllä on paitsi raaka-aine- ja laitetarjontaa myös ainutlaatuista tietotaitoa, joka liittyy omiin koeleipomoihin sekä tuotantolaitteiden investointeihin liittyvään suunnitteluun. Konseptiltaan yhtiö on sen verran erikoinen, että voimme odottaa saavamme varsin mielenkiintoisen lisän hieman aneemiseen pörssilistaamme.

Aspo ei vielä kerro eikä ilmeisesti myöskään tiedä, millä tavalla listautuminen toteutetaan. Ilmeistä on kuitenkin, että yhtiö haluaa rahastaa tätä listautumista, joten diffuusio lienee poissa laskuista. On mahdollista, että Aspon osakkeenomistajat ovat etuoikeutetussa asemassa Leipurin Oy:n osakkeiden allokoinnissa. Joku osakkeenomistajista saattaa toki huomauttaa tähän, että on outoa maksaa sellaisesta, jota jo omistaa Aspon kautta. Aspoa tuntien on joka tapauksessa selvää, että osakkeenomistajien etu otetaan tarkasti huomioon listautumisen yhteydessä. Aspo ilmoittaa myös jäävänsä vähemmistöomistajaksi uuteen pörssiyhtiöön.

Aspon suurehko nettovelkaantumisaste, 166 prosenttia syyskuun lopussa, johtuu suurelta osin ESL Shippingin aluskaluston uusimisesta. Tämä raskas investointiohjelma on nyt saatettu loppuun, ja Aspo ilmoittaa tavoitteekseensa 100 prosentin velkaantumisastetta. Yhtiön vakavaraisuutta paransi marraskuussa otettu 20 miljoonan euron hybridilaina, jota voi rinnastaa omaan pääomaan. Hybridilainan ehdot olivat Aspon kannalta kohtuulliset: 7 prosentin korko kolmen vuoden ajan, minkä jälkeen korko nousee vähintään kolme prosenttiyksikköä, ellei lainaa makseta takaisin. Hybridilainalla yhtiö varautuu ensi vuoden kesäkuussa erääntyvän vaihdettavan pääomalainan takaisinmaksuun.

Aspo on tunnetusti erittäin osakasystävällinen yhtiö, jossa sekä hallituksen että toimivan johdon jäsenillä on merkittäviä omistuksia yhtiössä. Huolta on kuitenkin aiheuttanut sekä suuri velkaantuneisuus että kannattavuuden heikohko kehitys viime vuonna ja kuluvan vuoden alkupuoliskolla. Neljän viimeisen vuosineljänneksen yhteenlaskettu osakekohtainen tulos on vain 0,24 euroa, minkä perusteella vanhan osinkotason säilyttäminen näyttää haasteelliselta. Tästä johtuva huolestuminen saattaa selittää osan vaisusta kurssikehityksestä.

Omistamme osakkeita Aspossa.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit