Aspo suuntaa itään

Monialayhtiö Aspo järjesti pääomamarkkinapäivän 8.12.2011. Yhtiön viesti sijoittajille ja lehdistölle oli, että näkymät ovat loistavat. Tulos on itse asiassa niin hyvä, että yhtiö antoi positiivisen tulosvaroituksen tuntia ennen tilaisuuden alkua. Niin liikevaihto kuin liiketuloskin kasvavat tänä vuonna noin 20 prosentilla. Johto on optimistinen myös ensivuoden suhteen, vaikka yhtiön toimitusjohtaja Aki Ojanen ei vielä halunnut antaa tarkempaa ennustetta ensi vuodelle.

Yhtiön strategia perustuu panostamiseen idän kasvaville markkinoille. Itse asiassa Venäjän markkinoilta tulevan liikevaihdon osuus on Aspolla ehkä kaikkein suurin kaikista Helsingin pörssin yhtiöistä. Tästä syystä Aspo voi olla mielenkiintoinen sijoituskohde niille, jotka hakevat kasvua idästä.

Venäjän jäsenyys maailmankauppajärjestössä WTO:ssa tulee alentamaan tulleja ja lisäämään investointeja. Ojasen mukaan Aspo kuuluu hyötyjiin. Mielestämme johdon odotukset ovat realistisia, koska Kiinan liittyessä WTO:hon ulkomaalaisten investoinnit maassa kasvoivat räjähdysmäisesti.

Aspon osake on aikaisemmin arvostettu lähinna kuten varustamoa, mutta yhtiö on muuttunut paljon viimeisten viiden vuoden aikana ja liikevaihto jakaantuu huomattavasti entistä tasaisemmin neljälle liiketoiminta-alueelle. Koncerni koostuu ESL Shippingistä (varustamotoimintaa), Kaukomarkkinoista (energiaratkaisuista lähinnä prosessiteollisuudelle), Leipurinista (palvelee leipomo- ja elintarviketeollisuutta tuotantoprosessien eri vaiheissa) ja Telkosta (toimittaa muoviraaka-aineita ja kemikaaleja).

Olemme jo pitkään kieli pitkällä odottaneet tonnistoveron toteutumista. Vero on kuitenkin juuttunut byrokratian hammasrattaisiin. ESL Shippingin toiminnasta tulisi lähes verotonta ja siten koko Aspon maksamat verot laskisivat voimakkaasti. Johto uskoo, että tonnistovero tulee toteutumaan lyhyen ajan sisälla ja jos se jostain syystä ei toteutuisi, tulee yhtiö harkitsemaan laivojen ulosliputusta jonnekin, missä verotus on edullisempaa.

ESL Shipping sai uuden aluksen marraskuussa ja ensi vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla yhtiö tulee saamaan kaksi uutta laivaa lisää käyttöönsä. Tämä tulee parantamaan kannattavuutta, kun yhtiö voi luopua vuokralaivoista. Ojanen vertasi vuokralaivoja taksilla ajamiseen. Toisin sanoen kannattavuus on huono. Vuokralaivoilla melkein koko voitto menee vuokraan ja vuokran joutuu maksamaan, vaikka laivat seisoivat satamassa. Omat laivat skaalautuvat paremmin kysyntään.

Kaukomarkkinoiden uusi strategia kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta. Yhtiö tulee panostamaan enenevässä määrin kokonaisten energiaratkaisujen toimittamiseen rakennuksiin ja kiinteistöihin. Tähän asti rakentajat ovat ostaneet komponentteja eri valmistajilta, ilman kokonaiskuvaa miten ne toimivat yhdessä. Tämä tulee muuttumaan ja samalla katteiden jako muuttuu. Häviäjiin kuuluvat niin laitteiden valmistajat kuin maahantuojat, kun taas järjestelmäntoimittajat kuuluvat voittajiin.

Leipurin on yksi Euroopan harvoista yhtiöistä, joka voi toimittaa leipomoille kaiken raaka-aineista koneisiin ja resepteistä koulutukseen. Aivan kuten konsernin muilla yhtiöillä Leipurin aurinko nousee idästä. Leivän kulutus idässä on huomattavasti länttä korkeampi ja kuluttajat ovat kiinnostuneita valmiiksi viipaloiduista leivistä ja länsimaiseen tapaan pakatusta leivästä.

Telkon strategia on kasvaa erityisesti Venäjällä. Venäjän WTO-jäsenyys tulee nopeuttamaan kasvua ja yhtiö tulee laajentumaan Venäjällä useampaan uuteen miljoonakaupunkiin. Johdon mukaan idässä kannattavuus on myös huomattavasti länttä parempi.

Aspon liiketoiminta-alueet ovat erittäin etäällä toisistaan ja niillä ei ole mitään suoria synergiaetuja keskenään. Tästä syystä onkin oikeutettua kysyä miksi yhtiöt oikeastaan muodostavat konsernin? Ojanen selitti, että tulos on tasaisempi kun konserniyritysten toiminta kulkee hieman eri tahdissa, minkä takia yhtiö voi jakaa suurempia ja tasaisempia osinkoja. Aspon voisi ehkä mieltää pääomasijoittajaksi, joka kehittää yhtiöitä myydäkseen ne eteenpäin, mutta kuitenkin sillä erolla, että Aspo saattaa omistaa yhtiön viisikymmentä vuotta kun taas pääomasijoittajat omistavat yhtiön yleensä vain viisi vuotta.

Omistamme Aspon osakkeita.

Tom Lindström

Photo credit: AlphaTangoBravo / Adam Baker / Foter / CC BY

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit