Arvostelussa: Kauppalehti Windows Phone -sovellus

Seuraan työni puolesta aktiivisesti lähinnä talouselämän kansainvälistä uutisointia ja lisäksi lukuisia kotimaisia uutis- ja tietolähteitä, mutta valitettavasti ajan puutteen vuoksi minulla ei ole mahdollista seurata kaikkia itseäni kiinnostavia uutislähteitä täydellä teholla. Käytän aktiiviseen päivittäiseen uutis-/blogiseurantaan lähinnä ajanpuutteen vuoksi lähinnä vain nopealukuisiksi havaitsemiani RSS-syötteitä ja luen niitä koneellani maksuttoman ja mainion FeedDemon-ohjelman avulla. Kotona ja vapaalla luen uutisia edelleen hyvin satunnaisesti matkapuhelimellani (Nokia Lumia 800) lähinnä mobiililaitteille optimoiduilta sivuilta (mm. m.hs.fi, m.kauppalehti.fi ja m.taloussanomat.fi) ja joitakin tärkeimpinä pitämiäni syötteitä olen lisäksi asettanut matkapuhelimeen SimpiRSS-sovellukseen. Markkina- ja uutisseurantaa varten olen kokeillut hyvällä tai huonolla menestyksellä Nokia Lumia -puhelimellani muun muassa [Stock xxx]-, Business News-, Economics Blog Reader-, EconomicCalendar-, Finance Market-, GlobalMoney-, Markets&Me-, MSN Money Stocks-, My Stocks-, My Stocks Portfolio-, The Economist– ja Wall Street Journal Business-sovelluksia. Windows Phone -verkkokaupassa on omiin tarpeisiini nähden suuri määrä hyödyllisiä sovelluksia ja monet sovelluskehittäjät näyttävät pitävän Windowsin mobiiliekosysteemistä.

Latasin tänä aamuna koekäyttöön Kauppalehden WP-sovelluksen, jota tämän päivän Kauppalehti mainosti heti painetun lehden etusivulla näyttävästi ja asia on ollut esillä myös aiemmin niin painetussa lehdessä kuin myös verkkopalvelussa. Olin jo heti alussa positiivisesti yllättynyt siitä, että sovellusta voi käyttää maksutta aina 31.3.2013 asti ja Kauppalehden tilaajat voivat sovelluksella lukea myös painetun lehden varsin kätevästi (digilehden selailu on hieman hitaanoloista. Olen siis aiemmin käyttänyt lähinnä vain m.kauppalehti.fi-sivua, mutta se on esimerkiksi Helsingin Sanomien todella miellyttävään mobiilisivuun verrattuna edelleen heikkotasoinen ja hyvälle talous-/uutisovellukselle (varsinkin WP-alustaan) on varmasti meilläkin kysyntää. En väitä olevani “mobiilin suurkuluttaja”, koska käytän kuitenkin verrattain vähän matkapuhelimeeni lataamiani sovelluksia ja niitäkin varsin valikoiden, mutta hyvin toteutettuja appseja osaan kuitenkin arvostaa ja niitä yritän käyttää.

Kauppalehden WP-sovellus on myönteinen yllättäjä lukuisten nyt ja aiemmin käyttämieni WP-sovellusten joukossa. Vertailukohtana Helsingin Sanomien WP -sovellus on sinänsä esteettisesti ja käyttäjäkokemukseltaan Kauppalehden vastaavaa uutta sovellusta huomattavasti korkealuokkaisempi ja selvästi pidemmän aikaa käyttäjäkokemuksen perusteella kehitetty, mutta Kauppalehden WP-sovellus lyö HS:n vastaavan nopeudessa ja selkeydessä. Helsingin Sanomien WP-sovellus on tosiaalta myös ehkä hieman liian hidas ja “laaja-alainen” (= informaatioähky) liikkuvaan ja nopeaan käyttöön, joten HS.fi:n mobiilisivun käyttö on käytännössä yhä edelleen edelleen nopein vaihtoehto lukea HS:n uutissisältöä. Raskaan digilehden varaan rakennetun sovelluksen käyttö ja lehden selailu on kuitenkin hidasta, vaivalloista ja samalla kuluu hukkaan Markus Häyhtiön lanseeraamaa arjen “mikrovapaa-aikaa”.

Kauppalehden WP-sovellus on kuitenkin todella nopea arkiseen selauskäyttöön esimerkiksi junassa tai kävellessä (verkkopalvelun uutiset löytyvät helposti kahdelta eri sivulta), päivän painettu lehti on tarvittaessa helposti ja nopeasti luettavissa), Pörssi-sivulta paljastuu yhdellä silmäyksellä selkeästi Helsingin markkinatilanne (osa datasta -15 min) ja Helsingin pörssin nousijat-/laskijat-/vaihdetuimmat-tilastointi. Haluan erityisesti korostaa, että Kauppalehden tapauksessa päivän painetun lehden luku on toteutettu todella näppärästi ja selkeästi, koska digilehden eri pääotsakkeet pääsee selaamaan nopeasti läpi. WP-sovelluksen Pörssi-välilehti jää kuitenkin hieman tönköksi verkkopalveluun verrattuna, koska se käytännössä käsittää vain Suomen pörssitilastoinnin ja yhtiökohtaisiin tietoihin ei pääse käsiksi. Muut-välilehti ei tarjoa itselleni juuri mitään uutta tai käyttökelpoista, koska muun muassa suosittu Keskustelu-palsta, Oma salkku -seurantapalvelu ja blogit puuttuvat sieltä täysin. Uutisia voi lisäksi jakaa …-painikkeen kautta esimerkiksi Facebookissa ja lisäksi uusin pääuutinen näkyy (vain kerran?) satunnaisesti Kauppalehti-sovelluksen ikkunassa puhelimen aloitusnäyttöön sovelluksen kiinnittämällä.

Kauppalehden WP-sovellus oli todella myönteinen yllätys ja jatkan todennäköisesti sen käyttöä myös tulevaisuudessa, mutta tiettyjen itselleni tärkeiden normaalin verkkopalvelun perusominaisuuksien puute näyttäytyy selvänä kehityskohteena tulevaisuuden päivityksissä. Kauppalehden sovellus latautuu ja päivittyy verrattain nopeasti, digilehteä voi lukea kätevästi ja sovellus sisältää kannaltani olennaisen Kauppalehden uutissisällön riittävän tiiviissä muodossa (otsikko ja ingressi riittävät hienosti lukupäätöksessä).

Tämä on mielestäni todella hyvä ja miellyttävällä tavalla tehty sovellus talousmaailmaa aktiivisesti seuraavalle. Tämä yksi sovellus tiivistää koko Kauppalehden verkkopalvelun tärkeimmät osiot onnistuneesti yhteen selkeään pakettiin.

Arvosana: 9-/10 (Suosittelen, vaikka kehitettävää vielä toki on!)

PS. Kauppalehden WP-sovellus on saatavilla Marketplacesta, mutta valitettavasti Lumia 800 -puhelin ei tue kuvakaappaustoiminnallisuutta, joten en itse onnistu ilostuttamaan/vihastuttamaan ketään kuvakaappauksilla sovelluksesta.

KuvalähdeJohn.Karakatsanis / photo on flickr / CC BY-SA 2.0

 

/Thomas Brand

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit