Applesta lompakon loppu?

Monet, Time-lehteä myöten, ovat spekuloineet sillä, julkistaako Apple huomenna tiistaina uuden älypuhelimensa iPhone kuutosen. Näin mahdollisen julkistustilaisuuden aattona sallin itseni spekuloida sillä, mikä Applen seuraava mullistus voisi olla. Pankkiala elää moninaista myllerryksen aikaa juuri nyt ja Applella voi hyvinkin olla osansa myös siinä.

Vanhaa teknologiaa

Applen uusimmissa älypuhelimissa on ilmeisesti sekä NFC ominaisuus (nearfield communication), että sormenjälkilukija (Touch ID). Edellinen löytyi Nokian älypuhelimista jo vuonna 2006 ja se mahdollistaa mobiililaitteen “kättelyn” ja tiedonsiirron lyhyille, muutaman senttimetrin etäisyyksille. Jälkimmäinen sormenjälkitunnistin on ollut jo iPhone 5S:ssä ja se mahdollistaa käyttäjän tunnistamisen tämän sormenjäljen perusteella.

Näiden jo suhteellisen “vanhojen” ja kaikkien muiden nopeasti kehittyvien teknologioiden ongelma on epävarmuus siitä, mistä ratkaisusta tulee se, jota kaikki tulevaisuudessa käyttävät. Apple on viimeisenä älypuhelinvalmistajana ottamassa NFCn käyttöön. Apple on tuskin päättänyt näin sattumalta.

Sormenjälkiä

Sormenjälkilukijaa on kritisoitu muun muassa siitä, että sormenjäljen voisi kaapata hakkeroimalla palveluntarjoajan serverille, jossa sormenjälkiä säilytetään. Applen ratkaisussa sormenjälki tallentuukin älypuhelimeen, eikä keskitettyyn tiedostoon.

Maksuliikennekanavia

Tunnistevarmuuden lisäämiseksi alalla on myös ehdotettu, että sormenjälkeä käytettäisiin yhdessä toisen tunnisteen, kuten salasanan kanssa. Tämä saattaisi riittää esimerkiksi luottokorttiyhtiöille. Macrumorsin huhujen mukaan Apple olisikin nyt solminut yhteistyösopimukset Visan, MasterCardin ja American Expressin kanssa.

Kokonaisuus ratkaisee

Parsimalla NFCn, sormenjälkilukijan ja luottokorttitalojen palvelut sujuvaksi kokonaisuudeksi, lopputuloksena saattaa hyvinkin olla entistä kätevämpi maksamisen käytäntö ja siten lompakon loppu.

Voisit siis maksaa kaiken karkeista kantosiipialukseen kännykälläsi. Kännykkäsi tunnistaa sinut siitä, että maksun yhteydessä pidät sitä kädessäsi. Pyyhkäisemällä kännykälläsi kaupan NFC lukijaa, sinut tunnistetaan juuri veloitetun tuotteen ostajaksi ja kulu veloitetaan, jonkin edellä mainitun luottokorttiyhtiön kanavia pitkin, pankkitililtäsi.

Tämä ominaisuus on monien mielestä kohtalaisen varmasti iPhonen uusimmassa versiossa.

Time-to-market?

Joidenkin mielestä toimivan iPhonen maksuominaisuuden seksikkyyttä himmentää kuitenkin se, että kaupoilla ei ole merkittävässä mittakaavassa NFC-lukijoita. Kuka tietää mikä ratkaisu tulee voittamaan kehityksen kujanjuoksun? Joka tapauksessa menee vuosia, ennen kuin tiedämme mikä lukijaratkaisu osoittautuu voittajaksi. Toisin sanoen, jos Apple huomenna kuvittelee jymäyttävänsä näillä jo markkinoilla jonkin aikaa olleilla ominaisuuksilla, niin sutari tulee.

Yhdestä kapulasta koko ratkaisu?

Mutta jos iPhonen NFCtä voidaan käyttää oston rekisteröitymiseen, eiköhän sitä voi käyttää myös maksujen vastaanottamiseen?

NFC on laitteiden tunnistamisen ja kaksisuuntaisen tiedonsiirron mahdollistava ratkaisu. Jos teknologiatuottajat ja luottokorttitarjoajat ovat keskenään sopineet uuden infrastruktuurin vastuunjaon, tilanne saattaa olla mielenkiintoinen.

Jos asiakkaan ostotapahtuma on ratkaistu maaliin asti, kauppiaan veloitusratkaisu ei voi enää isoja ihmeitä vaatia. Ostajalta viedään rahat, jotka tuloutuvat myyjälle. Homman voi toteuttaa helppokäyttöisellä kännykkäsovelluksella. Luottokorttiyhtiöt tuovat kuvioon uskottavuutta, josta ne veloittavat jotakin.

“Huominen on aina tulevaisuutta*”

Olisi kohtalaisen typerää mahdollistaa helppo ostaminen ratkaisematta myös myymisen helppoutta. Ilman toista, toistakaan ei ole. Siksi en usko, että näytön paikan edessä oleva Tim Cook kehtaisi ehdottaa vanhalla tekniikalla toimivaa maksujärjestelmää kännykkään, tarjoamatta samasta laitteesta ratkaisua myös maksujen vastaanottoon, mullistaen siten maksuliikenteen yhdessä yössä.

Applen huominen uutinen voi siksi hyvinkin olla se, että jo ylihuomenna voimme jättää lompakot kotiin.

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club.

* Matti Nykänen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit