Apple alkaa nyt maksaa osinkoa

Sijoittajat ovat kauan ihmetelleet mitä Apple aikoo tehdä jättiläismäisellä kassallaan. Steve Jobsin mielestä Apple pystyi hallinnoimaan rahoja paremmin kuin osakkeenomistajat ja rahoja tarvittiin uusien tuotteiden suunnitteluun. Applea on kuitenkin kritisoitu ylisuuren kassan pitämisestä, koska yhtiö pystyy helposti rahoittamaan toimintansa liiketoiminnan kassavirralla. Tänään kello 15 Suomen aikaa Apple ilmoitti, että yhtiö alkaa maksaa 2,65 dollarin neljännesvuosittaista osinkoa. Lisäksi yhtiö aloittaa omien osakkeiden osto-ohjelman.

Applella on likvideja varoja rahana tai arvopapereina noin 100 miljardin dollarin edestä, mikä vastaa noin 104 dollaria osaketta kohti. Erinomainen kannattavuus ja tosiasia että yhtiö ei ole maksanut osinkoja on saanut kassan kasvamaan jättiläismäiseen suuruusluokkaan. Edellisen kerran Apple maksoi osinkoa vuonna 1995. Vuotta myöhemmin Apple teki 816 miljoonaa dollaria tappiota.

Paljon on muuttunut 90-luvun kriisivuosista. Yhtiö on ylikapitalisoitunut ja sijoittajat ovat olleet sitä mieltä, että he hallinnoivat paremmin rahoja kuin mitä Apple tekee. Osinko on melko vaatimaton verrattuna yhtiön likvideihin varoihin, mutta suunta on oikea. Pieni osinko on parempi kuin ei ollenkaan osinkoa. Osinkotuotto jää vajaaseen kahteen prosenttiin vuositasolla.

Lisäksi yhtiö aikoo käyttää 10 miljardia dollaria omien osakkeidensa ostoon kolmen vuoden aikana alkaen vuodesta 2013. Mielestämme olisi ollut järkevämpää jakaa nämäkin varat osakkeenomistajille erityisesti kun yhtiön osake on arvostettu erittäin korkealle.

Apple tulee käyttämään kaiken kaikkiaan noin 45 miljardia dollaria kolmen tulevan vuoden aikana osinkoihin ja takaisinostoihin. Jos yhtiön kannattavuus kehittyy samalla tavalla kuin aikaisemmin, kassan kasvu jatkuu, mutta vain aiempaa hitaammin eikä kassa häviä minnekään. On mielenkiintoista nähdä riittääkö tämä sijoittajille vai tulevatko he vaatimaan enemmän.

Emme omista Applen osakkeita.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit