Antisuma edessä?

Ixonoksen maksullinen osakeanti alkaa torstaina 24.1.2013. Tämän Nokian ongelmien vuoksi puristuksiin jäänyt yritys on onnistunut laatimaan melko edullisilta näyttävät antiehdot. Antimarkkinoille näyttää nykyään suuntavan pääasiassa kriisiyhtiöitä. Omistajien kannalta miellyttävämpi antisyy ovat yritysostot. Ixonosin jalanjälkiä astelevat todennäköisesti useat muut yritykset. Odotuslistalla lienee ainakin Citycon, Soprano ja Talvivaara. On myönteistä, että vanhojen osakkeenomistajien etuoikeus uusien osakkeiden merkintään näyttää kokeneen kunnianpalautuksen. Näin pitääkin tietysti olla, varsinkin mikäli vanha omistus liudentuu tuntuvasti kuten Ixonosin tapauksessa.

Ixonosissa kolmella vanhalla osakkeella saa merkitä neljä uutta osaketta 0,21 euron kappalehintaan. Osakkeiden lukumäärä kasvaa siis peräti 133 prosenttia, eli osakekannan liudennusvaikutus on huomattava. Merkintähinta tuntuu miellyttävän alhaiselta perjantain 0,54 euron päätöskurssiin verrattuna. Toisaalta voi ihmetellä, kuinka vastustuskykyinen tuo kurssi on, mikäli myyntiin tulee paljon merkintäoikeuksia.

Nokian ongelmat ovat heijastuneet rajusti Ixonosiin, jonka on pakko vahvistaa rahoitusrakennettaan. Ixonos antoi 13.12.2013 tulosvaroituksen, jonka vaikutus osakekurssiin oli kuitenkin melko lievä. Sen sijaan 21.12.2012 annettu tiedote lisäpääoman tarpeesta johti jyrkkään kurssiluisuun, josta osake kuitenkin on toipunut viime päivinä. Nykykurssia vastaava merkintäoikeuden arvo on 0,45 euroa, mutta on todennäköistä, että kauppaa käydään tätä matemaattista arvoa alempaan hintaan. Antiin osallistujien kannattaa harkita osallistumista myös toissijaiseen merkintään, vaikka yhtiö ei kovin houkutteleva ostokohde olekaan nykyisellä kannattavuudellaan ja vaisuine osinkonäkymineen.

Varsinainen antiyllätys on Cityconin, joka vasta lokakuussa päätti edellisen merkintäetuoikeusantinsa, ja joka nyt jälleen tavoittelee lisäpääoman keräämistä osakkeenomistajiltaan. Taustalla on joulukuussa ilmoitettu suurkauppa, jonka yhteydessä Citycon meni 50 prosentin omistajaksi erittäin suureen tukholmalaiseen kauppakeskukseen, Kista Galleria. Annin tarkat ehdot julkistettaneen heti 6.2.2013 pidettävän ylimääräisen yhtiökokouksen jälkeen. Uusia osakkeita annetaan enintään 125 miljoonaa kappaletta. Nykyinen osakemäärä on vajaat 327 miljoonaa.

Citycon kerää uutta riskipääomaa aivan hengästyttävällä vauhdilla. Ennen tulossa olevaa helmikuun antia yhtiöllä on ollut merkintäetuoikeusanteja vuosina 2006, 2007 ja 2012. Lisäksi yhtiö on järjestänyt pääasiassa ulkomaisille institutionaalisille sijoittajille viisi suunnattua antia vuosina 2005–2011.

Soprano on viime aikoina tehnyt useita yritysostoja, merkittävin niistä vastikään hankittu Tieturi-konserni. Kaupan rahoittamiseksi aiotaan järjestää muun muassa miljoonan euron osakeanti. Yhtiö haki tiistaina valtuutuksen laskea liikkeeseen enintään 10 miljoonaa osaketta. Nykyinen määrä on vain hieman suurempi, 11,8 miljoonaa. Anti voi olla joko suunnattu tai perustua merkintäetuoikeuteen. Lisää tietoja saamme ilmeisesti helmikuun aikana.

Erilaisia rahoitusvaihtoehtoja tutkitaan nyt kuumeisesti Talvivaarassa, jonka taival on ollut varsin kuoppainen viimeisen vuoden aikana. Oletettavasti on vain kyse viikoista ennen kuin yhtiö tiedottaa, miten rahoitusongelmia on tarkoitus ratkaista. Myös Glastonilta lienee odotettavissa antiuutisia lähitulevaisuudessa. Talvivaaran tapaan yhtiön rahoitustilanne on tukala.

Omistamme osakkeita Ixonosissa.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit