Antipäätökset kertovat usein ongelmista

Suuri muutos osakemarkkinoilla menneisiin vuosikymmeniin verrattuna on sijoittajien suhtautuminen osakeanteihin. Vielä ennen 1990-luvun lamavuosia tietoa tulevasta annista pidettiin hyvänä uutisena, mikä säännönmukaisesti nosti osakekurssia tuntuvasti. Tänään suhtautuminen on päinvastainen: katsotaan, että yhtiöllä on todella suuria vaikeuksia, mikäli joudutaan pyytämään lisää rahaa omistajilta. Eipä ihme, että kurssilta putoaa lähes pohja pois, kun tällainen uutinen ilmaantuu sijoittajien näyttöruuduille. Tällaisia uutisia onkin alkanut tulla viime aikoina. Ne kielivät aikojen ankeudesta.

Muuttunut suhtautuminen antiuutisiin liittyy menneiden vuosikymmenten osinkopolitiikkaan. Vielä parikymmentä vuotta sitten pörssiyhtiöt puhuivat osinkoprosenteista eli kuinka monta prosenttia osinko oli osakkeen nimellisarvoista. Osinkoprosentti oli sinänsä informaatioarvoltaan yhtä tyhjän kanssa, sillä osakkeen nimellisarvo oli lähinnä jäänne yhtiön perustamisesta. Aikojen kuluessa osakkeiden nimellisarvot terveissä yrityksissä olivat inflaation seurauksena jääneet varsin alhaisiksi osakkeiden pörssikursseihin verrattuna. Tästä syystä nollatietoa tarjonneet osinkoprosentit olivat yleensä varsin korkeilta, mitä oli mahdollista käyttää poliittisesti hyväksi.

Jotta osinkoprosentteja ei olisi tarvinnut entuudestaan nostaa, useimmat pörssiyhtiöt pitivät tuloksesta riippumatta osakekohtaisia osinkojaan jokseenkin ennallaan vuodesta toiseen ja jopa vuosikymmenestä toiseen. Tämä ei tietenkään poistanut tarvetta nostaa osakkeenomistajien osinkotuloja inflaation ja tulosten kasvun myötä. Tavaksi tuli siten korottaa osinkoja epäsuorasti osakeantien avulla, kun osakekohtainen osinko pysyi ennallaan myös osakemäärän kasvun jälkeen. Rahastoanti oli tietysti erityisesti osakkeenomistajien mieleen, mutta maksullisetkin osakeannit otettiin mielihyvin vastaan, sillä uudet osakkeet tarjottiin yleensä nimellisarvoon eli pörssikurssiin nähden erittäin alhaiseen hintaan.

1990-lama pakotti yhtiöt aktiiviseen osinkopolitiikkaan eli siihen, että osakekohtaiset osingot saattoivat vaihdella tulosten tapaan vuodesta toiseen. Tosin yhtiöt pakotettiin tähän uudistukseen, kun rahaa ei enää ollut voitonjakoon. Vuodelta 1992 joka toinen pörssiyhtiö päätti luopua kokonaan osingonjaosta. Tämän teräskylvyn jälkeen ei enää ollut paluuta kiinteisiin osinkoprosentteihin ja jäykkään mielikuvituksettomaan osinkopolitiikkaan. Hyvä niin.

Nyt sijoittaja ajattelee oikeaoppisesti, että kassavirran pitää kulkea yhtiöltä omistajille eikä päin vastoin. Aina se ei onnistu. Vuonna 2010 Ixonos keräsi omistajiltaan kuusi miljoonaa euroa, ja niinkin myöhään kuin tammi-helmikuussa kuluvana vuonna neljä miljoonaa lisää. Rahat ovat ilmeisesti nyt jo loppuneet, sillä 30.10.2013 pidettävän ylimääräisen yhtiökokouksen jälkeen julkistettaneen uuden annin ehdot, joilla on tarkoitus saada kokooon runsaat 10 miljoonaa euroa. Vaikeudet eivät ole jääneet sijoittajilta huomaamatta. Kolmessa kuukaudessa yhtiö on menettänyt lähes kaksi kolmannesta markkina-arvostaan.

Aivan toisenlaisissa luvuissa eletään Talvivaarassa. Vasta huhtikuussa saatiin kerättyä peräti 261 miljoonaa euroa. Muutama päivä sitten tuli pahaenteinen ilmoitus, jonka mukaan ”yhtiö arvioi kaikkia saatavilla olevia rahoitusvaihtoehtoja turvatakseen taloudellisen liikkumavaransa ja riittävän rahoitusaseman tulevaisuudessa.” Tänään kurssi jäi vajaaseen seitsemään senttiin, kun vuoden alussa maksettiin sentään vielä 1,24 euroa.

Uusin kriisiyhtiö on takavuosien tähti Tulikivi.  Kolme päivää sitten alkoi yleisölle suunnattu anti merkintähintaan 0,33 euroa. Kun kyseessä ei ole merkintäetuoikeusanti, kurssilaskulle saatiin eräänlainen jarru, kun kurssin ei ainakaan merkintäaikana sallita tippuvan merkintähinnan alapuolelle. Useat instituutiot ovat sitoutuneet merkitsemään osakkeita, mikäli heijastaa luottamusta rahoitusvaikeuksissa olevaan yhtiöön.

Myös Componentalla oli elokuussa samantapainen suunnattu anti yleisölle kuin Tulikivellä nyt lokakuussa. Merkintähinta oli 1,60 euroa. Ainakin lyhyellä aikavälillä siihen saattoi osallistua, sillä kurssi on tänään aavistuksen korkeampi kuin kolme kuukautta sitten. Tosin merkintähinta oli peräti 3,20 euroa  maaliskuussa 2012 järjestetyssä suunnatussa annissa. Kuluvan vuoden maaliskuussa toinenkin kriisiyhtiö Glaston myi osakkeitaan suunnatusti yleisölle 0,20 euron hintaan. Tänään kurssi on jo lähes kaksinkertainen.

Lähes vakiovieraita antimarkkinoilla ovat sellaiset yritykset kuin BioTie Therapies, Cencorp, Citycon, Technopolis, Turvatiimi ja Tiimari ennen konkurssiaan. Näistä ainakaan Cityconia ja Technopolista ei kuitenkaan voi pitää kriisiyhtiöinä. Tecnotreellä oli merkintäetuoikeusanti jo runsas vuosi sitten. Vaikka merkintäoikeus oli käytännössä arvoton, siihen antiin olisi kannattanut osallistua. Luvassa olisi ollut 100 prosentin arvonnousu.

Muista mahdollisista antisuunnitelmista voi vain esittää arvailuja. Julkisuudessa on arveltu, että mediamaailman jätti Sanoma joutuu lähtemään antimarkkinoille hattu kourassa, mikäli yhtiö joutuu tekemään mittavia alaskirjauksia.

Omistamme osakkeita Ixonoksessa, Sanomassa, Tecnotreessä ja Tulikivessä.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit