Alv muuttaa varainhoitoalaa

Suomalaiset sijoittajat ovat harvoin joutuneet miettimään arvonlisäveron (alv) vaikutusta sijoituspäätöksiä tehdessään. EU tuomioistuimen päätös C-44/11 tulee muuttamaan tilannetta. Päätöksen seurauksena verohallinto antoi marraskuussa ohjeet varainhoitoalan alv-velvollisuudesta toukokuusta alkaen. Ohjeet ovat melko pinnallisia ja varainhoitoyhtiöiden piirissä on kuulemma epäselvyyksiä siitä mitä palveluita alv-velvollisuus koskee.

Varainhoitopalveluiden alv-velvollisuudesta ei ole sinänsä mitään epäselvyyttä. Toukokuusta lähtien hintoihin lisätään 24 prosentin alv. Sen sijaan on epäselvää, lisätäänkö myös varainhoitosopimuksen piiriin kuuluviin kaupankäyntikuluihin alv. Ensimmäisten tulkintojen mukaan asian laita olisi näin, mikä synnyttää ainakin yhden erikoislaatuisen tilanteen. Jos asiakas soittaa varainhoitajalleen ja pyytää häntä ostamaan jotain tiettyä osaketta, tämä on 24 prosenttia kalliimpaa kuin, että hän soittaisi meklarille ja pyytäisi tätä ostamaan samaa osaketta.

Jos kaupankäyntikulut vapautetaan alv:stä, voi tämä houkutella varainhoitajaa siirtämään kustannusten painopistettä kaupankäyntikulujen piiriin laskemalla varainhoitopalkkiota ja nostamalla kaupankäynnistään veloittamia kustannuksia. Varainhoitoyhtiöt eivät mitä todennäköisimmin halua tehdä tämän tyyppisiä vero-optimointeja suuremmassa määrin, koska alan toimintariski on erittäin matala, eikä alan yhtiöiden kannata kasvattaa riskiään tekemällä järjestelyjä, joita voi pitää veronkiertona.

Uskomme, että alv-velvollisuus johtaa markkinoiden uusjakoon ja että koko toimiala joutuu hakemaan uusia rakenteita, jotta veron vaikutus minimoitaisiin. Kansalliset rajat eivät estä varainhoitopalvelujen myyntiä ja alv vaihtelee paljon EU:n sisällä, puhumattakaan Sveitsistä. Alv on ainoastaan 15 prosenttia Luxemburgissa Suomen 24 prosentin sijaan. Suuret pankit voivat tarjota varainhoitopalvelujaan Luxemburgissa sijaitsevista konttoreistaan halvemmalla kuin pienet kotimaiset kilpailijat. Tämä tarkoittaa valitettavasti myös, että riski kasvaa, että varallisuus pakenee Suomen verottajan tavoittamattomiin.

Sijoitusrahastot tulevat jatkossakin olemaan vapautettuja alv:stä. Mielestämme on täysin käsittämätöntä, että kahta näin samankaltaista palvelua kohdellaan näin eri lailla verotuksen näkökulmasta. Alv johtaa todennäköisesti siihen, että sijoittajat valitsevat sijoitusrahastoja varainhoitosopimusten sijaan. Itse asiassa varainhoitajien pitäisi sijoittaa asiakkaiden varat rahastoihin ja veloittaa palvelusta vain muodollinen maksu. Todelliset kulut veloitettaisiin rahastojen kulujen muodossa, jolloin toiminta on lähes arvonlisäverotonta.

Jos ihmiset olisivat rationaalisia, näkisimme suuria muutoksia varainhoitoalalla. Todellisuus lienee, että ihmiset ovat kaikkea muuta kuin rationaalisia, kun puhutaan rahasta. Yritysasiakkaiden ei tarvitse välittää alv:stä, koska ne voivat vähentää alv:n valtiolle maksamistaan alv:sta. Suurin osa yksityishenkilöistä todennäköisesti ei joko noteeraa veroa tai ovat liian laiskoja tekemään mitään asian eteen. Säätiöiden pitäisi tehdä tarvittavat toimet minimoidakseen alv:n vaikutuksen, koska niillä on paljon voitettavaa. Koska kyseessä ei ole kenenkään yksityishenkilön omaisuudesta, riskinä on etteivät nekään tee mitään.

Suosittelemme kaikille, joilla on varainhoitosopimus tai private banking -sopimus, selvittämään miten he voivat välttää alv:n ja mitä varainhoitaja tulee tekemään. Vaikka kyseessä on pienistä summista, kannattaa olla ahne ja minimoida kustannukset. Alv:n käyttöönotto tässä yhteydessä tulee pidemmällä aikaväillä luultavasti johtamaan siihen, että sijoitusrahastot voittavat markkinaosuuksia varainhoidon kustannuksella, elleivät varainhoitoyhtiöt kompensoi alv:ta laskemalla palkkioitaan.

Tom Lindström

Kommentit:

Ville Kilpiä

Tässäpä mielenkiintoinen kirjoitus. Vähän samanlainen tilanne kuin tennisvalmentajalla, joka tekee töitä yrityksen kautta (alv 24 %) versus viereisen kentän seuravalmennus (alv 0 %). Toinen palvelu vain sattuu maksamaan 24 % enemmän. Kummassakin tapauksessa toiminta muuttuu: kirjoituksen tapauksessa pääomat pakenevat Suomesta ja tennisvalmentajan tapauksessa valmennusyrittäjä lopettaa hommat…
  • Tomas Ramm-Schmidt · Process Development Manager yrityksessä Metso Minerals

    Eikö tämä pitäisi viedä EU tuomioistuimeen koska tämä tulee vääristämään kilpailua kun kaverilla on ainoastaan 15% tai joku muu ALV kanta. Tässä tullaan väistämättä myös EUn ja varisnkin EMUn ongelmaan, jos ei finanssipolitiikkaa harmonisoida niin koko hommasta ei pitkän päälle tule mitään. Ajan myötä kaikki tällaiset palvelut tulevat digitalisoidussa maailmassa siirtymään sinne missä ALV on alhaisin, niin helppoa se on.
    · 16. tammikuuta kello 9:24
  • Juha Seppälä · Helsinki, Finland

    Sama tilanne on monessa muussakin tuotteessa. Tästä syystä ostan suuren osan tekniikasta Saksata, ihan vain pienemmän ALVin vuoksi (eli pienempi hinta). Tässä mennään taas perse edellä puuhun, mutta aika sama. Kuluttajana voi valita haluanko maksaa Suomen ALV:ja tai haluanko maksaa Suomeen edes pääomaveroja (kts. hallintorekisteri). I
    · 16. tammikuuta kello 10:12

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit