Alkavan tuloskauden ennakko

Käsittelen tässä blogimerkinnässä lyhyesti ennakoimaani Q2/12-tulosraporttia suurimmalta yksittäiseltä salkkuyhtiöltäni. Merkintä on jatkoa viime huhtikuun kirjoitukselleni, joka käsitteli Q1/12-tulosraporttia ja omia lisäostojani kyseisessä yhtiössä.

Palautan ensin mieleen sen, mitä toin edellä linkitetyssä merkinnässä esiin Nordean liiketoimintanäkymästä.

”SME Directin konsensusennuste Nordean tulokselle vuonna 2012 on 0,71 euroa per osake. Saavuttaakseen koko vuoden tulosennusteen, Nordean ei tarvitse operatiivisesti parantaa juoksuaan juuri lainkaan. Tämä perustuu siihen, että Q3/2011 aikana Nordea kirjasi kertaluonteisia kuluja useita eurosenttejä osaketta kohden. Kertaluonteisuudesta johtuen tulos paranee vastaavan määrän Q3/2012 aikana ns. ceteris paribus –olettamalla.

Palataan vielä lyhyesti teoreettiseen tulevaisuuden tarkasteluun SME Directin ennusteiden ja omien arvioideni perusteella. SME Directin konsensusodotus Nordean ensi vuoden tulokseksi on tällä hetkellä 0,81 euroa per osake. Pidän tätä itse hyvin realistisena, sillä Nordean oma pääoma osaketta kohden on noin 7 euroa tilikauden 2012 päättyessä. Näin ollen yhtiön kannattavuuden ei tarvitse edes vahvistua lähitulevaisuudessa, jotta ennusteet saavutetaan ja jopa ylitetään.”

”Ensikertalaisen” voi olla myös syytä lukea seuraavat Nordeaa sivuavat kirjoitukseni.

Nordea suurimman omistajansa Sampon näkökulmasta
Nordea-ostoni marraskuussa 2011
Lisäostot alkuvuonna 2012
OMXH:n parhaat yhtiöt -kirjoitussarjan toinen osa
OMXH:n parhaat yhtiöt -kirjoitussarjan kolmas osa

Ja sitten nykyhetkeen ja tämänkertaisen merkinnän ytimeen.

Markkinoiden konsensus ennustaa Nordean Q2/12-tulokseksi 0,17 euroa per osake. Olisin hyvin pettynyt, jos toteuma olisi tätä huonompi. En tosin usko ällistyttävän vahvaankaan suoritukseen kahdesta syystä.

a) Edelleen laskeva ja absoluuttisesti todella alhainen korkotaso.
b) Vuodentakaista ja alkuvuotta hitaampi talouskasvu ydinmarkkina-alueilla.

Mainituista tekijöistä edeltävä vaikuttaa keskeisesti Nordean tuottopuolella korkokatteeseen ja jälkimmäinen kulupuolella luottotappiokehitykseen. Erityisesti jälkimmäinen tekijä on nyt raportoitavalla vuosineljänneksellä mielestäni merkittävä, sillä Nordea suoriutui vuosi sitten alaskirjausten osalta hämmästyttävän hyvällä 0,12% tasolla koko luotonannosta. Vertailuneljännes oli myös viime vuoden vahvin yhtiön luottotappioiden osalta. Nyt mennään nähdäkseni selvästi kyseisen vahvan vertailutason yläpuolelle.

Ennustetta on myös hyvä verrata Nordean vuodentakaiseen suoritukseen, joka oli 0,18 euroa per osake. Itse laitan ”valistuneen arvaukseni” kiinni tälle toteumalle myös tänä vuonna, mikä tarkoittaisi yhtiön suhteellisen kannattavuuden hienoista laskua vertailukauteen nähden. Katsotaan parin viikon päästä, miten arviolle käy.

Loppuvuoden varalle olen laskenut ”neutraalia skenaariota”, jossa Nordea tekisi 0,19 euron osakekohtaiset tulokset molemmille kvartaaleille H2/12:n aikana. Näin ollen yhtiö tekee oman arvioni mukaan tänä vuonna 0,75 euron osakekohtaisen tuloksen (EPS), mikä tarkoittaa vakaalla osingonjakosuhteella (payout ratio) 0,30 euron osakekohtaista osinkoa (dividend per share). Palaan ensi vuoden ennusteeseeni ja keskeisiin olettamiini tarkemmin Q3/12-tulosraportin jälkeen lokakuussa. Mahdollisesti täsmennän syksyn aikana myös omaa arviotani kuluvan vuoden lopun kehityksestä.

Lopuksi en malta olla vetämättä tähänkin kirjoitukseen Nordean osakkeen arvostustasoa. Tämän päivän päätöskurssilla (6,88 euroa per osake) kuluvan vuoden P/E on noin 9. On myös merkittävää, että osakkeen P/BV-luku on edelleen alle yhden, kun laskelmassa käytetään jakajana kuluvan vuoden lopun ennustettua BV-arvoa (noin 7 euroa per osake). Kaksinumeroinen tulostuotto (E/P) on toki jo itsessään todella innostava toimialansa ja markkina-alueensa selvältä markkinajohtajalta, mutta parempaa on luvassa kaavan tuloksen eli E:n tulkinnan kautta.

Ajatukseni on siis yksinkertaisessa muodossa seuraava.

Nordean

a) Tulos kasvaa tulevina vuosina 20-30% yksin korkotason normalisoitumisen vuoksi.
b) Tuottavuus paranee säästötoimenpiteiden myötä.
c) Luottotappiot pysyvät kontrollissa maltillisen riskipolitiikan vuoksi.
d) Kulut eivät kasva tuottojen kasvun vauhdissa.

Näin ollen pidän itse hyvin selvänä sitä, että yhtiön tulos eli E ei ole tällä hetkellä lähelläkään potentiaaliaan. Samaa mieltä on myös yhtiö itse, sillä nykyhetken alle 12 prosentin ROE:n sijaan tavoitteena on 15 prosentin oman pääoman tuotto. Arvioni osoittautuisi kuitenkin oikeaksi, vaikka yhtiö pääsisi tulevina vuosina edes puoliväliin taloudellisissa tavoitteissaan. Nordea tulee siis tekemään tulosta hyvänä vuonna vähintään euron per osake. Kyseisen tuloskunnon ajoitus riippuu maailmantalouden ja eurooppalaisen pankkisääntelyn kehityksestä, mutta kärsivällisellä on aikaa odottaa. Tässä yhteydessä korostaisin vielä sitä, että arvioon yltäminen ei edellytä Nallelta kaniinin vetämistä hatusta (viittaan siis yritysjärjestelyihin).

Sijoitustoiminnan kannalta keskeisimmät tunnusluvut näyttävät omalle keskihankintahinnalleni (5,45 euroa osaketta kohden) makrotalouden auringon paistaessa seuraavilta:

P/E alle 5,5
E/P yli 18%
P/BV alle 0,7
Osinkotuotto (40% jakosuhteella) ~ 8%

Hälytyskellojen pitäisi kilkattaa kuuluvasti molemmissa korvissa, kun puhumme kuitenkin markkinajohtajasta, joka ei ole tehnyt lainkaan tappiota edes kahden viimeisimmän pankkikriisin (2008-2009 ja nykyinen) aikana.

In other words, the best is yet to come.

Nordea julkaisee vuoden 2012 toisen vuosineljänneksen tuloksensa 18. heinäkuuta noin klo 8:00.

Kirjoittaja omistaa kirjoitushetkellä Nordeaa, jonka osuus salkussa on hyvin merkittävä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

TT3 Heinäkuu, 2012Käsittääkseni pankkien tulokset tulevat tippumaan vuoden loppua kohden johtuen uusista pääomavaatimuksista. En tosin ole tarkkaan seurannut juuri Nordean tilannetta, joten yksittäistapauksen suhteen saatan olla väärässäkin. Ainakin OP tulee kärsimään tilanteesta ja loppuvuonna sen tulos tulee selkeästi huononemaan. Pidän Nordean osaketta kuitenkin huonompana vaihtoehtona kuin Sampoa joka omistaa kuitenkin suuren osan kyseisestä pankista. Kummatkin kuitenkin kuuluvat 15 parhaimman Helsingin pörssissä noteeratun osakkeen joukkoon, joten huonoja sijoituksia ne eivät ole nykyhinnoilla, mutta odottelisin kyllä mitä seuraavan puolen vuoden aikana tapahtuu.

Jukka Oksaharju3 Heinäkuu, 2012TT: Nordealle kertyi viime vuonna Q3/11 aikana kertaluonteisia kuluja toimintojen uudelleen järjestämisestä lähes 200 mEUR, jotka ovat tänä vuonna “poissa tuloslaskelman kustannuksista”. Näin ollen Nordea on kyllä mitä todennäköisimmin parantamassa toisen vuosipuoliskon tulostaan tänä vuonna. Itse uskon, että tässä yhteydessä on sopivaa käyttää myös ilmaisua “selvästi”.

pete4 Heinäkuu, 2012tunnusluvut sun keskihankintahinnalla on kyl aika kaunista katseltavaa…

jyrietco5 Heinäkuu, 2012“ceteris paribus –olettamalla”
wikipediasta olisi löytynyt käännös tällekin teknotermille

pliis.
voitko huomioida meidät maallikot blogissasi (selväkielisyys)? kapulakieli hidastaa tiedon omaksumista, ja tämä on julkinen blogi
kiitos.

Jukka Oksaharju5 Heinäkuu, 2012jyrietco: Kiitos asiallisesta kommentistasi. Pidän jatkossa mielessäni taloustieteen termien paremman avaamisen suoraan tekstissä. Mainitsemasi ulkopuolinen lähde antaa käyttämälleni termille seuraavan sisällön.

“Ceteris paribus on latinaa ja tarkoittaa “muiden asioiden pysyessä yhtäläisinä”. Kausaliteettia selitettäessä voidaan käyttää termiä ceteris paribus viittaamaan siihen, että selitetyn lähtötilanteen ja annettujen lähtöarvojen lisäksi myös kausaalisen prosessin ulkopuolisten tekijöiden muutos saattaa vaikuttaa prosessin lopputulokseen.”

Tätä myös itsekin tarkoitin termiä käyttäessäni.

Velkakriisin akuutti ratkaisu lähestyy | Nordnet Blogi30 Heinäkuu, 2012[…] ajautuvana huomiona todettakoon, että otaksuin yllä linkitetyssä kirjoituksessa myös Nordean nousevan Euroopan kolmen arvokkaimman pankin joukkoon. Kaksi viikkoa sitten toiveeni vihdoin […]

Vuoden 2012 hyvät ja huonot osakkeet | Nordnet Blogi3 Elokuu, 2012[…] +46.15% Nordea Bank +30.54% Nokian Renkaat +27.01% Kone +26.31% Tieto +24.64% Pohjola Pankki A +22.44% Stockmann B […]

Velkakriisin kurssipohja on ohitettu | Nordnet Blogi14 Syyskuu, 2012[…] Nordean lisäostot Tikkurila Stockmann (tässä pitäisi olla kysymysmerkki yritysjohdon track recordin […]

Sampo hold, Nordea vahva osta | Nordnet Blogi13 Lokakuu, 2012[…] ei ole vielä korjannut arvostustaan lähellekään riittävästi, joten olen lisäillyt sitä matkan varrella (tuotto toistaiseksi keskihankintahintaani +36,4% osingot mukaan […]

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit