Siirry pääsisältöön

Aliarvostettu öljykenttäpalveluiden tuottaja Kanadasta: High Arctic Energy Services

Kanadalainen High Arctic Energy Services tarjoaa sopimusporauksia, valmiita palveluja, laitteiden vuokrausta ja muita öljykenttäpalveluita öljy- ja kaasuteollisuudelle. Se tarjoaa palvelujaan asiakkaille lähinnä Kanadassa ja Papua-Uusi-GuineassaYhtiön kotipörssi on Kanada, mutta sen osake noteerataan myös Yhdysvalloissa ja Saksassa. Yhtiön pörssikurssi on treidannut viime vuosina 3-6 Kanadan dollarin (CAD) välillä. Öljyn hinnan vaikutus on näkynyt suoraan myös tämän yhtiön kurssissa. High Arcticin kurssiin vaikuttaa kuitenkin monia muitakin yhtiökohtaisia asioita.

Suurin osa High Arcticin liikevaihdosta syntyy Papua-Uusi-Guineassa. Yhtiö on toiminut menestyksekkäästi tällä alueella jo yli 10 vuotta. Se tarjoaa liikuteltavia öljynporaustorneja ja muuta niihin liittyvää öljykenttäpalvelua. Öljynporaustornien käyttösopimukset asiakkaiden kanssa ovat määräaikaisia ja niiden uusimiset ovat avainasemassa yhtiön lähitulevaisuuden liikevaihdolle.

High Arcticin kurssi laskikin alle neljän CADin viime kesänä, kun sopimukset olivat katkolla. Suurta epävarmuutta aiheutti yhtiön pitkäaikaisen asiakkaan InterOilin sulautuminen öljyjätti Exxon Mobiliin. Nyt voidaan kuitenkin todeta öljynporaustornien sopimusten uusimisen onnistuneen, viimeisten positiivisten uutisten tullessa 30. lokakuuta. Yhtiön pörssikurssi onkin saanut jo uutta ilmaa alleen näiden tietojen jälkeen.

High Arctic on tarjonnut perustamisestaan lähtien monipuolisia palveluita öljy- ja kaasuteollisuudelle myös Kanadassa. Todellisen kasvun ajureiksi niistä ei kuitenkaan ole ollut. Tervitan hankkiminen alle kirjanpitoarvonsa vuosi sitten öljyteollisuuden matalapaineessa on todennäköisesti ollut yhtiön johdolta pitkällä aikavälillä hyvä liike ja se on ilmoittanutkin seuraavansa tarkasti muita mahdollisia ostokohteita juuri Kanadan liiketoimintansa vahvistamiseksi.

Arvostus

High Arcticin arvostus 4.36 CAD tasolla on kiistämättä edullinen. Se on jokseenkin sama kuin yhtiön tasearvo – joskin täytyy myöntää, että lähes ¾ siitä muodostuu tällä alalla hankalasti arvioitavista aineellisista käyttöomaisuushyödykkeistä.

Yhtiön P/E on 6 ja EV/EBIT 4.1. Mikä merkittävintä oman pääoman tuotto on 18.6 % (viiden viime vuoden aikana se on vaihdellut 16 % ja 23 % välillä) ja yhtiö on lähes velaton. Vaikka yhtiön liikevaihto ei ole juurikaan kasvanut se on pystynyt tarjoamaan tasaista tulostuottoa (nettomarginaalin liikkuessa viime vuosina 15-20 % välillä), rahavirtaa ja sen päälle vielä 4-5 % osinkotuoton.

Koska yhtiön toimiala on vahvasti syklinen ja öljyn hinta vaikuttaa suoraan tulokseen, niin ajoituksella tai paremminkin hinnoittelulla on merkityksensä. Vaikka loppuvuoden tulos on vielä vähän epävarma johtuen Papua-Uusi-Guinean öljynporaustornien uusien sopimusten voimaantuloajoista ja ehdoista, niin suuri osa ensivuotta koskevista liiketoiminnan epävarmuuksista on nyt pystytty taklaamaan.

Yhteenveto

High Arcticin on altis teollisuudenalansa suhdannevaihteluille. Vaikka yhtiöllä on laaja asiakaspohja niin kolme suurinta asiakasta tuovat hieman yli 50% tuotoista, mikä altistaa asiakasriskille.

Yhtiön pitkäaikainen toimitusjohtaja erosi kesällä, mutta hallituksen puheenjohtaja hoitaa hänen tehtäviään ylimenokauden ajan ja näin määrätty jatkuvuus on taattu. Ylipäätänsä yrityksen johto on osoittanut osaamisensa vaikeinakin aikoina.  Yritystä on viety kurinalaisesti eteenpäin niin järkevin yritysostoin kuin onnistuneilla öljynporaustornien käyttösopimuksien uusimisilla.

High Arcticia ei välttämättä voi pitää pitkäaikaisena osta ja unohda sijoituksena, mutta matalalla arvostuksella ostettuna se voi antaa muutamassa vuodessa hyvän tuoton melko matalalla riskillä.

Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit