Siirry pääsisältöön

Ålandsbankenista seuraava Aktia?

Helsingin pörssissä maanhiljaisiin lukeutuva Ålandsbanken antoi eilen positiivisen tulosvaroituksen. Yhtiön mukaan sen tulos on päivitetyn arvion mukaan olennaisesti parempi kuin edellisenä vuonna. Mitä uutinen merkitsee sijoittajalle? Voisiko Ålandsbanken toistaa kilpakumppani Aktian yli 35 prosentin vuosinousun?

Ålandsbankenissa on paljon hyvää pitkäjänteisen sijoittajan näkökulmasta. Pankilla on erittäin vahvat asiakassuhteet ja uskolliset rahoituspalveluiden käyttäjät. Myös tavaramerkki on kunnossa ja yhtiö on arvostettu omassa kohderyhmässään. Toki myös liiketoiminnan ytimessä olevilla palveluilla on olemassa oikeaa ja ajatonta kysyntää.

Positiivinen tulosvaroitus ei kuitenkaan kerro aina liiketoiminnan suunnattomasta menestyksestä. Tulosvaroitushan annetaan, jos yhtiön toteutunut viimeaikainen kehitys poikkeaa olennaisesti aiemmin arvioidusta. Jos arvioitu liiketoiminnan kehityskaari on synkkä, riittää keskinkertainenkin kehitys positiivisen tulosvaroituksen antoperusteeksi. Ålandsbankenin tapauksessa liikutaan jossain synkän ja keskinkertaisen välimaastossa, ainakin historiallisesti.

Ålandsbankenin oma pääoma on tuottanut viime vuosina surkeasti. Keskimääräinen viimeisten viiden vuoden oman pääoman tuottoaste on 5,1 prosenttia. Lukema on karkeasti puolet oman pääoman normaalista tuottovaatimuksesta, joten ei ole mikään ihme, että osake hinnoitellaan noin 30 prosenttia alle kirjanpidollisen tasearvonsa.

Heikoimmillaan tunnusluku on ollut Ålandsbankenilla vuonna 2011, jolloin se oli jopa 3,9 prosenttia miinuksella. Myös tilikaudella 2010 tuli tappiota. Viime tilikaudella Ålandsbankenin ROE oli 6,9 prosenttia, ja kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa ainoastaan 4,7 prosenttia, joten kyllä tässä melko läheltä maata ponnistetaan.

Vertailun vuoksi valitsemani hevosen, Nordean, viimeisten viiden vuoden oman pääoman keskituotto on 11,2 prosenttia. Lukema on yli kaksinkertainen suhteessa Ålandsbankenin toteutuneeseen suorituskykyyn samalla aikavälillä. Kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Nordean ROE oli 11,4 prosenttia.

Sammon nurkkauskohteeksi päätyneen Aktian viimeisten viiden vuoden oman pääoman tuottoaste on 8,5 prosenttia. Kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä se oli 8,2 prosenttia. Laadultaan Aktia asettuu Nordean ja Ålandsbankenin väliin.

Näinkin yksinkertainen vertailu sallii johtopäätöksen, että Ålandsbankenilla ei mene erityisen hyvin. Yhtiön keskeisin heikkous on väliinputoajan roolia kuvastava liiketoiminnan kokoluokka. Siitä saa järkiselityksen keskimääräistä heikommalle oman pääoman tuottoasteelle.

Nykyisellään Ålandsbanken ei ole tarpeeksi suuri toimija omalla toimialallaan suhteellisesti, jotta suuruuden mittakaavaedut pääsisivät jylläämään yksikkökustannusten puolella. Toisaalta Ålandsbanken ei ole myöskään erityisen pieni ja ketterä toimija, joka kykenisi muuntautumaan tarvittaessa nopeasti. Näyttää siltä, että pankilla on suuren toimijan kiinteät kulut muttei pienen toimijan joustavuutta.

Ålandsbankenissa on kuitenkin piilevää, sisäänrakennettua arvoa. Sen realisoituminen osakkeen markkina-arvoksi tarvitsisi yritysjärjestelyn, jossa yhtiö kasvattaisi kokoluokkaansa – tai tulisi itse ostetuksi.

Kuitenkin vilkaistessa pankin suurimpien omistajien kesäkuun lopun listaukseen, on ensimmäinen mieleen hiipivä ajatus, että tällä porukalla tuskin on mitään intohimoja luopua kalleimmastaan. Onhan kyseessä “meidän pankkimme”. Ålandsbankenin asiakkuuksissa oleva arvo ei siten pääse todennäköisesti realisoitumaan, kuten Aktiassa tapahtunee toimialan sisäisin järjestelyin lähiaikoina.

Puhtaasti matemaattisesti tarkasteltuna Ålandsbankenista ei kannata maksaa nykyhintaa enempää, jos sijoittaja tavoittelee velattomalle sijoitukselleen keskimäärin kaksinumeroista pitkän aikavälin vuosituottoa.

Jos Ålandsbankenin osakkeita menee hankkimaan yhtään nykyhetkeä kalliimmalla eli lähempää kirjanpidollista tasearvoa, tulee kaksinumeroisen vuosituoton toteutumiseksi yhtiön liiketoiminnan keskimääräisen kannattavuuden kohentua enemmän kuin olennaisesti tulevina vuosina – ja nyt puhutaan keskiarvosta, ei yhdestä tai kahdesta hyvästä tilikaudesta.

Tässä ”analyysissä” tuotto on haarukoitu suoraan yhtiön ansaitsemista kassavirroista, eikä väite siten ota millään tavoin kantaa siihen, paljonko muut sijoittajat ovat vuoden kuluttua halukkaita maksamaan Ålandsbankenin osakkeesta. Tätä logiikkaa käsittelin blogissa viimeksi kuluvan viikon alussa. Kun eron ymmärtää, on jo kohtuullisen hyvin perillä arvosijoittajan ajatusmaailmasta: omista yhtiötä, älä osaketta.

Helsingin pörssin keskinkertaisista pankeista valitsisin Ålandsbankenia mieluummin Aktian, koska finanssialalla arvonluontimahdollisuudet keskittyvät vallitsevassa markkinatilanteessa epäorgaanisen kasvun puolelle. Mielikuvitukseni ei yksinkertaisesti riitä näkemään Ålandsbankenia vetämässä kilpakumppaneitaan vipuun yritysjärjestelyrintamalla. Vika voi olla toki minussakin.

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista Aktian tai Ålandsbankenin osakkeita kirjoitushetkellä. Sen sijaan kirjoittaja lähipiireineen omistaa merkittävän määrän Nordean osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Singing With Light / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0)

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
12.07.2014 21:35

Oon kyl kans ihan samaa mieltä, jos jommasta kummasta olis pakko valita, ni ennemmin aktia.. Se maksaa osinkojakin jonkinverran tasaseen

Nimetön
Nimetön
14.07.2014 23:27

Hei,

Kiitoksia hyvistä kirjoituksista.

Kirjoitat hyvin pankeista ja toiveeni liittyykin niihin.
Olet paljon kertonut Nordea positiostasi ja siitä kuinka hyvin se on tuottanut, ollessaan erinomainen yhtiö. Haluaisitko avata joskus pelikenttää Nordean kanssakilpailijoista. Esimerkiksi Handelsbankenin kurssi takoo jatkuvasti uusia ennätyksiä, Nordean sinnitellessä vielä alle finanssikriisin huippujen. Mitä ajattelet pankkien erilaisista toimintamalleista yms.